Πολεμικό σόου στη Μαύρη Θάλασσα

Πολεμικό σόου στη Μαύρη Θάλασσα
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση για πολεμικό σόου στη Μαύρη Θάλασσα: άγνωστος «χι» η Τουρκία που ελέγχει τα στενά του Βοσπόρου – τι θα κάνει εάν το ΝΑΤΟ ζητήσει ελεύθερη πρόσβαση;

Για πολεμικό σόου στη Μαύρη Θάλασσα κατηγορεί η Ρωσία τις χώρες της Δύσης. Η Μόσχα διαμαρτύρεται για την παρουσία νατοϊκών πλοίων στην περιοχή κατηγορώντας τη Δύση για μυστικές επιχειρήσεις. Η Ουάσιγκτον απορρίπτει τις κατηγορίες αλλά την ίδια ώρα στέλνει όπως φαίνεται περισσότερα πλοία στην περιοχή.



Πόλεμος δηλώσεων



Συνεχίζεται ο πόλεμος δηλώσεων για την κρίση στον Καύκασο. Μιλώντας στο CNN ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η σύγκρουση να υποκινήθηκε από «συγκεκριμένα αμερικανικά συμφέροντα» με στόχο, όπως είπε, να στηρίξουν την προεκλογική εκστρατεία ενός εκ των δύο προεδρικών υποψηφίων στις ΗΠΑ:



Ο Πούτιν μιλάει στο CNNBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο Πούτιν μιλάει στο CNN«Έχουμε αναφορές για την παρουσία αμερικανών πολιτών στην εμπόλεμη ζώνη στη Γεωργία. Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, αυτό θα είναι πολύ κακό και επικίνδυνο. Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες τότε θα ενισχυθούν οι υποψίες ότι κάποιος στις ΗΠΑ προκάλεσε συνειδητά τη σύγκρουση αυτή για να χειροτερεύσει η κατάσταση και να βοηθήσει έναν από τους δύο υποψηφίους στον προεκλογικό του αγώνα».



«Γελοίες οι κατηγορίες»



Άμεση και κατηγορηματική ήταν η απάντηση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δια στόματος του αναπληρωτή εκπροσώπου τύπου Ρόμπερτ Γουντ:



«Οποιεσδήποτε κατηγορίες που λένε ότι οι ΗΠΑ προκάλεσαν τη σύγκρουση είναι γελοίες. Αυτό που θα πρέπει να δούμε είναι τι έκανε η Ρωσία. Η Ρωσία συνεχίζει να καταλαμβάνει τμήματα της Γεωργίας».



Στη Νέα Υόρκη συνήλθε χθες και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έπειτα από σχετικό αίτημα της Γεωργίας. Εκεί ο ρώσος πρέσβης Βίταλι Τσούρκιν κατηγόρησε τους συναδέλφους του για δύο μέτρα και δύο σταθμά και για παράλογη επιχειρηματολογία:



«Το Νοέμβριο του 2007 το ΣΑ υιοθέτησε ένα ψήφισμα το οποίο αναγνώριζε την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Γιατί λίγους μήνες αργότερα παραβιάστηκε αυτή η αρχή όταν παρουσιάστηκε το σχέδιο Αχτισάαρι;»



Συνέχεια του πολεμικού σόου



Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Έκκρυθμη είναι την ίδια ώρα η κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα εάν πιστέψει κανείς την ανακοίνωση του ρωσικού γενικού επιτελείου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Ανατόλι Νογκοβίτσιν το ΝΑΤΟ έχει αποστείλει ήδη 10 πολεμικά πλοία στην περιοχή ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν άλλα 8.



Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του απαντά ότι όντως υπάρχουν κινήσεις πλοίων της συμμαχίας στην περιοχή, ωστόσο όπως επισημαίνεται πρόκειται για ασκήσεις ρουτίνας, που έχουν προγραμματισθεί εδώ και καιρό, και που δεν έχουν καμία σχέση με την παρούσα κρίση στον Καύκασο.



Άγνωστος «χι» η Τουρκία



Αποφασιστικής σημασίας είναι τώρα ο τρόπος που θα κινηθεί η Τουρκία η οποία έχει βάσει της συνθήκης του Μοντρό του 1936 τον αποκλειστικό έλεγχο της πρόσβασης στη Μαύρη Θάλασσα μέσω του Βοσπόρου. Για τις χώρες που δεν έχουν πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα προβλέπεται περιορισμένη παρουσία πολεμικών πλοίων.



Μέχρι στιγμής η τουρκική κυβέρνηση είναι αρκετά προσεκτική στις δηλώσεις της όσον αφορά την κρίση στον Καύκασο, καθώς στον τομέα της ενέργειας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία. Άγνωστο παραμένει τι θα κάνει η Άγκυρα εάν το ΝΑΤΟ ζητήσει ελεύθερη πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα. Το ερώτημα είναι πώς θα καταφέρει να διατηρήσει η Τουρκία τις ισορροπίες. Αφενός να μην δυσαρεστήσει τη Ρωσία και αφετέρου να αποδείξει στη Δύση ότι είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος.


Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης
DW

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc