Η Ρωσία αναγνώρισε Οσετία-Αμπχαζία

Η Ρωσία αναγνώρισε Οσετία-Αμπχαζία
26/8/2008 15:21:00 (Τελευταία ενημέρωση: 26/8/2008 15:57:29)

Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος



Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Σκληραίνει την στάση της η Μόσχα απέναντι στην Δύση αλλά και την Γεωργία καθώς ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ ανακοινώσε ότι η Ρωσία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Δύσκολη επιλογή, αλλά μοναδική δυνατότητα να προστατευθούν οι ζωές των ανθρώπων, χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος την απόφασή του, ενώ το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων ημερών η Μόσχα θα συνάψει διπλωματικές σχέσεις με τις δυο δημοκραστίες. Η αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των δύο αυτών περιοχών ισοδυναμεί με απροκάλυπτη προσάρτηση γεωργιανού εδάφους από τη Μόσχα απάντησε η Γεωργία.Ιστορική χαρακτήρισαν τη ρωσική απόφαση οι ηγέτες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.






Όπως Κόσοβο

Υλοποιώντας τις ομόφωνες εισηγήσεις των δυο σωμάτων της ρωσικής βουλής ο πρόεδρος της Ρωσίας, με τηλεοπτικό του διάγγελμά του, ανακοίνωσε και επίσημα την αναγνώριση των δυο αποσχισθέντων δημοκρατιών του Καυκάσου.

Δύσκολη επιλογή, αλλά μοναδική δυνατότητα να προστατευθούν οι ζωές των ανθρώπων, χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος την απόφασή του, τονίζοντας ότι πριν έλαβε υπ’ όψη του την ελεύθερη έκφραση της βούλησης του οσετίνικου και αμπχαζιανού λαού και μια σειρά διεθνών αρχών και συμβάσεων και προσθέτοντας ότι σχετικό προηγούμενο έχει δημιουργηθεί από την αναγνώριση του Κοσόβου από σειρά κρατών.

"Το βράδυ της 8ης Αυγούστου η Τιφλίδα έκανε τη δική της επιλογή. Ο Σαακασβίλι επέλεξε τη γενοκτονία για την επίλυση των πολιτικών του ζητημάτων", σημείωσε ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ καλώντας τις χώρες του κόσμου να αναγνωρίσουν με τη σειρά τους την ανεξαρτησία των δύο Δημοκρατιών.

"Κατανοούμε ότι μετά από όσα συνέβησαν, η Οσετία και η Αμπχαζία έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν την τύχη τους μόνοι", ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος έσπευσε να υπενθυμίσει ότι παλαιότερες προτάσεις της Ρωσίας για διπλωματική επίλυση της αντιπαράθεσης "αγνοήθηκαν τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και στον ΟΗΕ", ενώ κατά την άποψή του "η γεωργιανή ηγεσία ετοιμαζόταν μεθοδικά για πόλεμο και η υποστήριξη των ξένων προστατών μόνο εδραίωνε την αίσθηση της ατιμωρησίας".

Εντός των επόμενων ημερών η Ρωσία θα συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία και θα υπογράψει μαζί τους συμφωνίες συνεργασίας, ενώ το υπουργείο Άμυνας Θα μεριμνήσει για τη διατήρηση της ειρήνης στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, μέχρι να υπογραφούν οι σχετικές συνθήκες

Ιστορική χαρακτήρισαν τη ρωσική απόφαση οι ηγέτες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ,.






"θα υπάρξουν βαριές πολιτικές συνέπειες"

Την ίδια ώρα η Γεωργία κατηγορούσε την Μόσχα ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο περιοχών ισοδυναμεί με απροκάλυπτη προσάρτηση γεωργιανού εδάφους και ότι η απόφαση αυτήν έχει "βαριές πολιτικές συνέπειες" για τη Ρωσία.

Η πρώτη διεθνή αντίδραση στην απόφαση ήρθε από την Σουηδία. Ο υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ γράφοντας στο μπλογκ του τόνισε ότι "Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο υπό απόσχιση περιοχών της Γεωργίας συνιστά σκόπιμη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Παράλληλα και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι δήλωσε σήμερα ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας από τη Ρωσία "δεν εδράζεται σε ένα διεθνές νομικό πλαίσιο".

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»