στο δόκανο ο Ν.Γκρούεφσκι

Στο δόκανο ο Ν. Γκρούεφσκι

Του Σταυρου Λυγερου

Η απόφαση του Βουκουρεστίου εγκλώβισε τα Σκόπια σ’ ένα δίλημμα: Από τη μία πλευρά η εμμονή τους στο ιδεολόγημα του Μακεδονισμού κι από την άλλη η ένταξη του κράτους τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Ο Νίκολα Γκρούεφσκι κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος ότι θα εντάξει τη χώρα του στο ΝΑΤΟ και θα προωθήσει την ένταξη στην Ε.Ε. χωρίς εκπτώσεις στο ζήτημα της ονομασίας. Οι εκπτώσεις εξαρτώνται από τον ίδιο. Τα κλειδιά, όμως, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. τα κρατάει η Ελλάδα.

Προς το παρόν, ο Σλαβομακεδόνας πρωθυπουργός επιχειρεί να ξεφύγει από τη μέγγενη αφενός με προκλητικές δηλώσεις κι αφετέρου με ελιγμούς, όπως οι επιστολές. Οι κινήσεις του μπορεί να δημιουργούν κάποιες εντυπώσεις, αλλά δεν βελτιώνουν την κατάστασή του. Το πολιτικό πλεονέκτημα βρίσκεται σαφέστατα στα χέρια της Αθήνας. Απ’ αυτήν και μόνο εξαρτάται η έκβαση αυτής της διπλωματικής μάχης. Ο Νίκολα Γκρούεφσκι τηρεί αδιάλλακτη στάση κι αγοράζει χρόνο, στηριζόμενος στην εκτίμηση ότι εάν η Ελλάδα εμμείνει στη γραμμή του βέτο θα δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις από την Ουάσιγκτον και τους Ευρωπαίους. Κατά την ίδια εκτίμηση, υπό το κράτος αυτών των πιέσεων, ο Κώστας Καραμανλής αργά ή γρήγορα θα υποχωρήσει ατάκτως ή θα συμφωνήσει σε μία βολική για τα Σκόπια διευθέτηση.

Ακριβώς γι’ αυτό, είναι πολιτικά κρίσιμο η Αθήνα να υπογραμμίζει την απόφασή της να ακυρώσει τη μονοπώληση της μακεδονικής ταυτότητας. Στο επίπεδο της τακτικής, πρέπει να στείλει το μήνυμα διεθνώς ότι με την πολιτική τους τα Σκόπια υπονομεύουν την ουσία της διαπραγμάτευσης και ως εκ τούτου αυτοαποκλείονται από τους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Γι’ αυτό και η πρόσφατη δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη ήταν πολύ εύστοχη. Προετοιμάζει από τώρα το κλίμα για τα επόμενα βέτο.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο, η Ελλάδα δεν έχει λόγο να καθυστερεί, αλλά πολύ περισσότερο δεν έχει λόγο να βιάζεται. Δεν είναι η επισπεύδουσα. Εάν δεν κάνει χονδροειδή λάθη και μείνει αταλάντευτη, ο χρόνος θα δουλέψει για λογαριασμό της. Η εμμονή των Σλαβομακεδόνων στον Μακεδονισμό είναι με στρατηγικούς όρους επικίνδυνη γι’ αυτούς πολυτέλεια. Υπό το κράτος εθνικιστικών φαντασιώσεων, όμως, κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουν την αδιάλλακτη γραμμή τους. Τον Δεκέμβριο, όμως, όταν θα δουν τις πόρτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. να παραμένουν κλειστές, θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν το αδιέξοδό τους. Τότε, θα υποχρεωθούν να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Τότε, θα αρχίσει η προσγείωση στην πραγματικότητα.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»