Κένεντι, Κλίντον, Ομπάμα

Tου Αθανασιου Ελλις

Με την επίσημη ανάδειξη του Μπαράκ Ομπάμα ως υποψηφίου για την προεδρία στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος ελπίζεται ότι κλείνει ο κύκλος της εσωστρέφειας και της αντιπαράθεσης των προκριματικών και ξεκινά η «κοινή προσπάθεια» όλων των Δημοκρατικών, του ζεύγους Κλίντον συμπεριλαμβανομένου, για τη νίκη στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου.

Ο Ομπάμα παίρνει τη σκυτάλη από ιερά τέρατα του κόμματος και της αμερικανικής πολιτικής. Τα ονόματα Εντουαρντ Κένεντι, Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον και Αλ Γκορ παραπέμπουν σε μια διαχρονική πολιτική υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης, της οικολογικής ευαισθησίας και της διεθνούς συνεργασίας. Εχουν απήχηση σε όλο τον κόσμο, όπως φυσικά και στην Ελλάδα. Ο Ομπάμα αισιοδοξεί να αποτελέσει συνέχεια της παράδοσης αυτής.

Ο 76χρονος Εντουαρντ Κένεντι, ίνδαλμα του αμερικανικού φιλελευθερισμού και σθεναρός υποστηρικτής της κρατικής πρόνοιας, υπερπήδησε τις αντιξοότητες της υγείας του (υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία μετά την πρόσφατη διάγνωση όγκου στον εγκέφαλο) και βρέθηκε στο Ντένβερ για να δηλώσει παρών στον αγώνα του Ομπάμα. Ο βετεράνος γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, αλλά και η κόρη του δολοφονηθέντος προέδρου Τζον Κένεντι, μίλησαν για το όραμα του Ομπάμα που παραπέμπει στον Τζον Κένεντι, ο οποίος ενέπνευσε γενιές Αμερικανών και όχι μόνο.

Η Χίλαρι Κλίντον, υπέρμαχος της ισότητας των φύλων και της ιατρικής ασφάλισης για όλους τους Αμερικανούς, τάχθηκε, έστω και διστακτικά, στο πλευρό του Αφροαμερικανού υποψηφίου, γιατί, όπως είπε, δεν μπορεί κάποιος να αγωνίζεται όλη του τη ζωή για τα δικαιώματα της μέσης τάξης και τη στήριξη των αδυνάτων, και να θέλει να δει τους Ρεπουμπλικανούς στον Λευκό Οίκο για άλλα τέσσερα χρόνια. Ο μέχρι πρότινος «αγαπημένος» όλων των Δημοκρατικών, πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, θα δώσει σήμερα και αυτός το δικό του «παρών», καθώς παρά την πικρία που εξακολουθεί να νιώθει για την ήττα της συζύγου του στις προκριματικές, θεωρεί πως στις επερχόμενες εκλογές διακυβεύονται πολλά για το μέλλον της αμερικανικής κοινωνίας και του κόσμου.

Ο Ομπάμα, τον οποίο θα παρουσιάσει σήμερα ο βραβευμένος με Νόμπελ και Οσκαρ για τις προσπάθειές του υπέρ του πλανήτη, πρώην αντιπρόεδρος Αλ Γκορ, εισέρχεται στην τελική ευθεία με αισιοδοξία. Η οικονομία διέρχεται κρίση την οποία «χρεώνονται» κυρίως ο πρόεδρος Μπους και οι Ρεπουμπλικανοί. Πνέει άνεμος αλλαγής, αλλά η μάχη διαγράφεται αμφίρροπη και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους δύο αντιπάλους να ισοψηφούν.

Τώρα είναι η ώρα, αρχής γενομένης με τη σημερινή ομιλία του με την οποία θα αποδεχθεί το χρίσμα ενώπιον 75 χιλιάδων υποστηρικτών του, να ξεπεράσει ο Ομπάμα τα στενά όρια της ευφράδειας που διαθέτει και της συγκροτημένης παρουσίας που του εξασφάλισαν το χρίσμα, και να ενώσει το κόμμα του, να πείσει ότι αντιλαμβάνεται σε βάθος τα προβλήματα, ότι μπορεί να διαχειρισθεί την οικονομία, και ότι είναι έτοιμος να ηγηθεί της ισχυρότερης χώρας του κόσμου στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, με διορατικότητα, σωφροσύνη και αποφασιστικότητα.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»