ο Μακέιν ,η αντιπρόεδρος και η Ελλαδα.

Tου Αθανασιου Ελλις

Με την επιλογή της 44χρονης κυβερνήτου της Αλάσκας, Σάρα Πέιλιν, ως υποψηφίας αντιπροέδρου, ο Τζον Μακέιν επιδιώκει να προσελκύσει την ψήφο των γυναικών που αποτελούν την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Ειδικότερα, επιχειρεί να προσεγγίσει τις ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος που παραμένουν απογοητευμένες από την ήττα της Χίλαρι στις προκριματικές και τη μη επιλογή της ως υποψηφίας αντιπροέδρου.

Από την άλλη, η παρουσία της σχετικά άπειρης κυβερνήτου «αδειάζει» την επιχειρηματολογία του Μακέιν ότι ο Ομπάμα είναι άπειρος και αδυνατεί να ηγηθεί της υπερδύναμης. Λόγω της προχωρημένης ηλικίας του 72χρονου Ρεπουμπλικανού υποψηφίου η επιλογή του αντιπροέδρου έχει αυξημένη σημασία, καθώς είναι περισσότερο πιθανό να κληθεί να τον αντικαταστήσει. Το ερώτημα που εύλογα θα σπεύσουν να θέσουν οι Δημοκρατικοί είναι κατά πόσον είναι έτοιμη να ηγηθεί της χώρας η κ. Πέιλιν η οποία είναι κυβερνήτης μόλις δύο χρόνια.

Είναι σαφές ότι, σε αντίθεση με τον Τζο Μπάιντεν, δεν δείχνει να πληροί τις προϋποθέσεις, ενώ επικοινωνιακά η εικόνα της όμορφης 44χρονης γυναίκας δίπλα στον ταλαιπωρημένο 72χρονο γερουσιαστή της Αριζόνας θα αναδεικνύει το πρόβλημα της μεγάλης ηλικίας του.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική ομογένεια, και κατ’ επέκταση την Ελλάδα, είναι απόλυτα σαφές ότι το δίδυμο Ομπάμα - Μπάιντεν γνωρίζει πολύ καλύτερα τις ελληνικές ευαισθησίες και προτεραιότητες από ό,τι το δίδυμο Μακέιν -Πέιλιν. Και οι δύο Δημοκρατικοί γερουσιαστές έχουν ασχοληθεί με τα ελληνικά ζητήματα, το Σκοπιανό, το Κυπριακό και τις σχέσεις με την Τουρκία. Ιδιαίτερα ο Μπάιντεν διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Ελληνισμό της Αμερικής. Αντίθετα, ο Μακέιν όχι μόνο δεν έχει ιδιαίτερες σχέσεις με την ομογένεια, αλλά βλέπει τον κόσμο μέσα από ένα ψυχρό στρατηγικό πρίσμα όπου ο ρόλος της Τουρκίας παρουσιάζεται αναβαθμισμένος και πλαισιώνεται από συμβούλους οι οποίοι δεν διάκεινται θετικά έναντι της Ελλάδας. Ενας εξ αυτών υπήρξε μάλιστα και λομπίστας των Σκοπίων και είναι βέβαιο ότι ως πρόεδρος ο Μακέιν θα συνεχίσει την πολιτική του Τζορτζ Μπους πιέζοντας για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Η μόνη περίπτωση κατά την οποία η ομογένεια θα βρισκόταν ενώπιον ενός σοβαρού διλήμματος στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου θα ήταν εάν ο Μακέιν επέλεγε ως αντιπρόεδρο τον ελληνοκυπριακής καταγωγής κυβερνήτη της Φλόριντα, Τσαρλς Κριστ. Ομως, δεν το έκανε, και έτσι εάν η ελληνική ομογένεια επιλέξει με βάση τα συμφέροντα της Ελλάδας και δεν υποκύψει στις φυλετικές φοβίες, θα στηρίξει το δημοκρατικό δίδυμο.

Η Σάρα Πέιλιν είναι άπειρη και η επιλογή της δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Ομως, το γεγονός ότι τον Απρίλιο γέννησε το πέμπτο παιδί της, και ειδικότερα η απόφασή της να φέρει στη ζωή ένα μωρό για το οποίο γνώριζε εκ των προτέρων ότι έπασχε από σύνδρομο Ντάουν, δικαιολογημένα θα προκαλέσει συγκίνηση και θα αυξήσει την απήχησή της. Το βέβαιο είναι ότι ο Τζον Μακέιν έγραψε ιστορία με την επιλογή της πρώτης γυναίκας υποψήφιας αντιπροέδρου στην ιστορία του Ρεπουμπικανικού Κόμματος (το ’84 η Τζεραλντίν Φεράρο ήταν υποψήφια αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών) και αυτό οφείλουν όλοι να του το αναγνωρίσουν.
καθημερινή.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»