Διαστάσεις | 26.08.2008/

"Γενοκτονία οι σφαγές των ελληνορθοδόξων από τους Τούρκους"
Ο ΄Ελμαρ Μπρόκ
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο ΄Ελμαρ Μπρόκ

Ο ευρωβουλευτής ΄Ελμαρ Μπροκ επικρίνει την Τουρκία για έλλειψη ανεξιθρησκίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ΕρντογάνBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο Τούρκος πρωθυπουργός ΕρντογάνΈνα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο που έγινε πριν λίγες μέρες στην πόλη Βαρμπουργκ της Γερμανίας με τίτλο «Χριστιανοί υπό την ημισέληνο». Στη συζήτηση έλαβε μέρος και ο πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτές Ελμαρ Μπροκ, που υπογράμμισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και με την έλλειψη καθεστώτος ανεξιθρησκίας στη χώρα του Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι δυνατόν να γίνει η Τουρκία μέλος στην Ε.Ε.



«Γενοκτονία οι θανατώσεις ελληνορθόδοξων»



ΚωνσταντινούποληBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: ΚωνσταντινούποληΜιλώντας στο πρόγραμμά μας ο κύριος Μπροκ είπε ότι λέει ένα καθαρό «όχι» σε όσους τον ρωτούν αν η Τουρκία καλύπτει τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στην Ε.Ε.

«Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατή η ένταξη», τονίζει ο Ελμαρ Μπροκ. «Δεν καλύπτονται τα πολιτικά κριτήρια, δεν υπάρχει ανεξάρτητο κράτος δικαίου, δημοκρατία, ελευθερία έκφρασης της γνώμης. Σε αυτούς τους τομείς υπάρχουν ελλείψεις. Δεν υπάρχει ελευθερία εκπαίδευσης για ιερείς, για παράδειγμα, στην χριστιανική εκκλησία, δεν υπάρχει ελευθερία στη ιδιοκτησία των εκκλησιών. Με άλλα λόγια υπάρχει ένα ντε φάκτο καθεστώς διακρίσεων των εκκλησιών στην Τουρκία». Ο Γερμανός ευρωβουλευτής μάλιστα έκανε λόγο ακόμη και για γενοκτονία όχι μόνο σε βάρος των Αρμενίων, αλλά και της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και της συριακής ορθόδοξης εκκλησίας. Εξέφρασε μάλιστα την απορία πώς αυτές οι γενοκτονίες δεν έχουν αναγνωριστεί και επίσημα ως τέτοιες μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά την άποψή του το καθεστώς των διακρίσεων σε βάρος των μειονοτήτων δεν έχει τις ρίζες του στο Ισλάμ αλλά στον τουρκικό εθνικισμό. Ο Ελμαρ Μπροκ έχει επισκεφθεί και το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη και τον ίδιο τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και γνωρίζει από μέσα την κατάσταση.



«Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν λειτουργεί»



Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ΒαρθολομαίοςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος«Βλέπει κανείς με πόση στενότητα κινούνται οι άνθρωποι εκεί, ότι η εκπαίδευση ιερέων στην Σχολή της Χάλκης δεν είναι δυνατή. Όλα αυτά είναι δείγματα ότι δεν υπάρχει πραγματική ανεξιθρησκία, ότι όλο και περισσότεροι χριστιανοί εγκαταλείπουν την Τουρκία. Όταν βλέπω πόσο μεγαλύτερη ήταν η ορθόδοξη κοινότητα στην Κωνσταντινούπολη πριν από πολλά χρόνια και πόση έχει απομείνει σήμερα, όλα αυτά είναι δείγματα ότι στη χώρα αυτή δεν αισθάνεται κανείς άνετα». Ο κύριος Μπροκ είχε την ευκαιρία να εκθέσει τις απόψεις του προσωπικά στον ίδιο τον πρωθυπουργό Ερντογάν παίρνοντας τη διαβεβαίωση ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια περίοδο μεταρρυθμίσεων, η οποία θα διαρκέσει. Μέχρι τότε ο Γερμανός ευρωβουλευτής προτείνει μια ενδιάμεση λύση. Πως όμως μια ενδιάμεση λύση μπορεί να αποτελέσει λύση για την Τουρκία και την Ε.Ε. «Αν η Άγκυρα δεν εκπληρώσει τους όρους, δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε», υποστηρίζει ο ‘Ελμαρ Μπροκ. «Από την άλλη πλευρά η Τουρκία είναι μια στρατηγικής σημασίας χώρα για αυτό ακριβώς πρέπει να εξευρεθούν λύσεις, για το πώς θα σφίξουν οι δεσμοί χωρίς να εγκαταλείψει η Ε.Ε. τις αρχές της και τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα».



Ειρήνη Αναστασοπούλου.DW

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»