Υπερσύγχρονο Αστεροσκοπείο στον Ορλιακα.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ


29/08/2008

πηγή ΣΚΑΙ
Aπό τα πλέον σύγχρονα στα Βαλκάνια το Αστεροσκοπείο που θα κατασκευαστεί

Aπό τα πλέον σύγχρονα στα Βαλκάνια το Αστεροσκοπείο που θα κατασκευαστεί
Αστεροσκοπείο στα βουνά του Όρλιακα, στα Γρεβενά, πρόκειται να κατασκευάσει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, υπό την καθοδήγηση του διεθνούς φήμης Πυρηνικού Φυσικού της ΝΑΣΑ και καθηγητή του Πανεπιστημίου Αστροφυσικής του Σικάγου, Θανάση Οικονόμου και με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Αστρονομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η τοποθεσία που έχει επιλεγεί βρίσκεται σε υψόμετρο 1480 μέτρων στο όρος Όρλιακα του δήμου Θεοδώρου Ζιάκα, η οποία έχει κριθεί ως από τις καλύτερες που υπάρχουν για το σκοπό αυτό, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Πυρηνικό Φυσικό της ΝΑΣΑ και καθηγητή του Πανεπιστημίου Αστροφυσικής του Σικάγου, Θανάση Οικονόμου, το Αστεροσκοπείο των Γρεβενών θα είναι από τα πλέον εξοπλισμένα στην Ευρώπη, αφού θα διαθέτει όχι μόνο τηλεσκόπια για παρακολούθηση και έρευνα από τους επιστήμονας, αλλά και τηλεσκόπια για εκπαιδευτικούς σκοπούς και ερασιτέχνες αστρονόμους.

Το Αστεροσκοπείο των Γρεβενών θα είναι το δεύτερο καλύτερο της χώρας μας και από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια.

Το Αστεροσκοπείο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει σε δύο χρόνια, και το κόστος κατασκευής του αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Comments

lornion said…
Πάντα ητο επιτυχής στο έργο του.Ειχαν μιλήσει γι' αυτόν αρκετοί συγγενείς του με κολακευτικά λόγια. Είχα την τύχη να τον ιδώ στην Εστία της Λάσσης ,όπου εφιλοξενούντο τα καλοκαίρια μεταξύ 1976-79 οι από Αθηνών του Ιδρύματος.Τιμά ιδιαιτέρως η ίδρυση αστεροσκοπείου στον Ορλιακα των Γρεβενών ,όπως και η καθιέρωση ονοματολογίας σε υψώματα του Αρη του γρεβενιώτικού βουνού.Είναι άξιος της πατρίδας Επιστήμων.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»