Δυσάρεστες συγκρίσεις /kathimerini

Του Δημητρη Ρηγοπουλου

Με τα κρεμμυδάκια μάς κάνει ο δημοσιογράφος του yahoo.com Μάρτιν Ρότζερς σε χθεσινό του άρθρο, που δυστυχώς δημοσιεύεται σε μία από τις πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες του Ιντερνετ. Επιχειρώντας μια σύγκριση ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Αθήνα ως προς τη διαχείριση των ολυμπιακών τους εγκαταστάσεων, αποθεώνει τους Κινέζους και θάβει εμάς. «Στη σημερινή εποχή όποια πόλη φιλοδοξεί να πάρει Ολυμπιακούς Αγώνες θα πρέπει όχι μόνο να επιδείξει τις εγκαταστάσεις, τις προδιαγραφές τους και την υποδομή, αλλά και να αποδείξει ότι θα ωφελήσουν και στο μέλλον την τοπική κοινωνία», γράφει ο Ρότζερς. Και συνεχίζει, αφιερώνοντας ένα μεγάλο κομμάτι (δυστυχώς...) στην Αθήνα: «Οι Αγώνες της Αθήνας το 2004 έδειξαν την απόλυτα λανθασμένη προσέγγιση του θέματος, ενώ το Πεκίνο έδειξε στον κόσμο τη σωστή κατεύθυνση. Τέσσερα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, η Ελλάδα ζει μια τραγωδία. Οι 21 από τις 22 ολυμπιακές εγκαταστάσεις έχουν εγκαταληφθεί και πολλές έχουν υποστεί καταστροφές.

Καταυλισμοί Τσιγγάνων έχουν στηθεί στη σκιά των σταδίων, που πριν απο τέσσερα χρόνια είχαν φιλοξενήσει τους κορυφαίους αθλητές. Οι εξωτερικοί τοίχοι έχουν καλυφθεί με γκράφιτι τη στιγμή που τα ρεπορτάζ λένε ότι έχει δαπανηθεί πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια για τη συντήρηση αυτών των ερειπίων!... Αυτή είναι η κληρονομιά της Αθήνας». Κι αν δεν... χορτάσατε, ο κ.Ρότζερς έχει κι άλλα ράμματα για τη γούνα μας. «Η ανάθεση των Αγώνων στην Αθήνα είχε μια τιμητική αξία, για τη χώρα που γεννήθηκαν και ήταν φόρος τιμής και προς την Αρχαία Ολυμπία.

Ωστόσο οι Αγώνες δεν θα ξαναγίνουν εκεί. Δεν θα επιτραπεί σε άλλη χώρα να πάρει τη διοργάνωση για προσωπική προβολή και να προβεί σε τραγελαφική σπατάλη χρημάτων σε μεγάλους χώρους χωρίς να έχει προβλεφθεί το μέλλον τους».

Οι λέξεις του κ. Ρότζερς ενοχλούν γιατί περιγράφουν μια πραγματικότητα που εμείς την ζούμε από πρώτο χέρι. Δεν γνωρίζω αν η εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα» σκοπεύει να του απαντήσει, αλλά όταν το συνεργείο του βρετανικού δικτύου Sky News (δείτε το σχετικό βίντεο στο μπλογκ www.nylon.gr) επιχείρησε να μιλήσει με κάποιον από την εταιρεία δεν μπόρεσε να βρει κανένα αρμόδιο. Ανάλογη τύχη είχε και δημοσιογράφος της κορεάτικης τηλεόρασης που μοιράστηκε την εμπειρία του με συνάδελφο.

Την ίδια στιγμή στην ιστοσελίδα των «Ολυμπιακών Ακινήτων» όλα περιγράφονται σχεδόν ειδυλλιακά. Η συντριπτική πλειοψηφία των εγκαταστάσεων εμφανίζεται να αξιοποιείται με κάποιον τρόπο. Μαγική εικόνα; Και πριν από λίγες ημέρες παρακολουθούσα μπουλντόζες, μισθωμένες από την εταιρεία, να καθαρίζουν την «παραλία» του Μοσχάτου για να εξασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, αλλά και να ελέγχεται η είσοδος των οχημάτων προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ανεξέλεγκτης ρύπανσης (ρίψη σκουπιδιών, μπάζων κ.λπ.). Τέσσερα χρόνια μετά, θα πρέπει να πανηγυρίσουμε;

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»