Tι γραφει ο ξενος Tυπος

HERALD TRIBUNE

Φαινόμενο ντόμινο

Ιδού σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκονται οι σχέσεις Ρωσίας και Δύσης μετά την εισβολή της πρώτης στη Γεωργία: τα ρωσικά στρατεύματα κατέχουν περιοχές-κλειδιά, περιλαμβανομένου και του λιμανιού Πότι. Ο πρόεδρος της Γεωργίας Σαακασβίλι εξακολουθεί να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα αν και ο στρατός του δεν είναι στα καλύτερά του, η δε χώρα του έχει θρυμματιστεί. Συν τοις άλλοις, ο πρόεδρος Μπους αποφάσισε να στείλει στη Γεωργία τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι. Εχοντας κατακλυστεί από το πετρέλαιο και ζαλισμένοι από τη συντριβή της μικροσκοπικής Γεωργίας, οι ηγέτες της Ρωσίας επιστρέφουν και κτυπούν ανελέητα. Είναι λυπηρό να παρακολουθεί κανείς την αποτυχία της Δύσης να διαχειριστεί την επιρροή της. Αλλά και η Ρωσία έχει πολλά να χάσει. Η απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία θα συμβάλει στην επιδείνωση του κλίματος και στην περαιτέρω περιφερειακή αστάθεια. Με την αναγνώριση αυτών των θυλάκων υπάρχει ο κίνδυνος εξεγέρσεων γύρω και εντός της Ρωσίας: από τη Μολδαβία ώς το Ναγκόρνο - Καραμπάχ, από το Αζερμπαϊτζάν ώς την πλούσια επαρχία του Ταταρστάν... Αν η Μόσχα έχει ξεχάσει τον φρικιαστικό πόλεμο σε βάρος των Τσετσένων, εμείς τον θυμόμαστε. Γνωρίζουμε ότι κάποιοι στο Κρεμλίνο δεν ενδιαφέρονται για το αν οι σχέσεις με τη Δύση διαρραγούν. Ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε προ ημερών ότι η Ρωσία θα τα κατάφερνε μια χαρά αν τελικά δεν μετείχε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Κι ενώ σήμερα πολλοί Ρώσοι τον χειροκροτούν, αμφιβάλλουμε αν θα ήθελαν να επιστρέψουν στις ζοφερές μέρες της σοβιετικής απομόνωσης. Παρά τον πετρελαϊκό πλούτο, η Ρωσία παραμένει εύθραυστο κράτος. Επομένως μακροπρόθεσμα δεν τη συμφέρει να πάρει διαζύγιο από τη διεθνή κοινότητα. Η επίσκεψη του Ντικ Τσένι στην περιοχή ίσως βγάλει τους Ευρωπαίους από ένα αδιέξοδο: να υποχρεωθούν να στείλουν το δικό τους μήνυμα προς τη Μόσχα ότι τα πράγματα δεν θα είναι πλέον business as usual.

THE TIMES

Η απειλή της απομόνωσης

Η ισχύς και η ευημερία της Ρωσίας -στοιχεία που θέλει τώρα να εκμεταλλευτεί η Μόσχα- οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην ενσωμάτωσή της στις παγκόσμιες δομές. Η απειλή της απομόνωσης λοιπόν μπορεί να έχει επιτυχία. Τεράστια κεφάλαια έχουν ήδη εγκαταλείψει την ρωσική αγορά και το χρηματιστήριο δεν είναι στα καλύτερά του.

THE NEW YORK TIMES

Ε, όχι κι έτσι!

Μία από τις δυνατότητες της παγκόσμιας ψηφιακής εποχής είναι ότι όποιος έχει ένα κομπιούτερ μπορεί να συμμετάσχει άνετα σε πολιτικές συζητήσεις. Αυτό μπορεί να είναι θαυμάσιο, αλλά και αποκρουστικό, αν κρίνουμε από το νέο βιντεοκλίπ της Μαντόνα. Πρόκειται για ένα μοντάζ με εικόνες γενοκτονιών (ένα ναζιστικό στρατόπεδο, ασιατικά και αφρικανικά δολοφονικά πεδία) και πρόσωπα - σύμβολα καταπίεσης (Αδόλφος Χίτλερ, Α. Χομεϊνί, Ρ. Μουγκάμπε). Στη συνέχεια υπάρχει αναφορά στον Μάικ Χακαμπί, ο οποίος υπήρξε υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, όπως και στον γερουσιαστή Μακέιν, ο οποίος αναμένεται να λάβει και επισήμως το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Η αρνητική διαφήμιση ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της φετινής προεδρικής εκστρατείας, με αναφορές σε ρατσιστικές εικόνες και ύβρεις. Ηταν σκανδαλώδες όταν ο Μακέιν θέλοντας να μειώσει τον Ομπάμα ως άτομο τον συνέκρινε με την Πάρις Χίλτον και την Μπρίτνεϊ Σπίαρς. Το βιντεοκλίπ της Μαντόνα είναι πολύ χειρότερο. Αν η διάσημη τραγουδίστρια νόμιζε ότι θα βοηθούσε τον Ομπάμα συγκρίνοντάς τον με το Γκάντι και τον Μπόνο έκανε λάθος. Δεν συμφωνούμε με την άποψη κάποιων που λένε ότι οι διασημότητες θα πρέπει να μένουν εκτός πολιτικής - θέση που υποστηρίζουν οι Ρεπουμπλικανοί. Αλλά το να φτάσουμε να συγκρίνουμε έναν προεδρικό υποψήφιο με τον Χίτλερ μάλλον ξεπερνάμε οποιαδήποτε λογική.

SUDDEUTSCHE ZEITUNG

Οσα δεν είπε η Κλίντον

Μια προσεκτικότερη ματιά στα όσα είπε η Χίλαρι οδηγεί στο εξής συμπέρασμα: η γερουσιαστής δεν είπε τουλάχιστον δύο πράγματα που όφειλε να πει. Δεν ανέφερε ότι ο Ομπάμα είναι ικανός να γίνει πρόεδρος και να ηγηθεί των ενόπλων δυνάμεων σε αυτή την τόσο δύσκολη εποχή. Ικανότητες τις οποίες αμφισβητεί το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών σε σχετικά τηλεοπτικά σποτ. Επίσης δεν είπε ότι τον εκτιμά ως άνθρωπο, απλώς ότι η εκλογή του είναι μια πολιτική αναγκαιότητα. Οι παραλείψεις της δεν είναι αφέλεια, αλλά έγιναν σκοπίμως. Η Χίλαρι έδειξε για άλλη μια φορά ότι και η ίδια θα μπορούσε να είναι η υποψήφια για τον Λευκό Οίκο.

L'EXPRESS

Πώς θα ανακτήσει το κύρος του ο Λευκός Οίκος

Η Μαντλίν Ολμπράιτ παραχώρησε συνέντευξη στο γαλλικό πολιτικό περιοδικό, με αφορμή την κυκλοφορία στη Γαλλία του βιβλίου της «Dieu, l’ Amerique et le monde», όπου πραγματεύεται το ρόλο της θρησκείας στις διεθνείς σχέσεις. Μέσα απ’ το βιβλίο της, η κ. Ολμπράιτ επιχειρεί να ρίξει φως στις μεγάλες αμερικανικές αξίες και στους κινδύνους ενός αλαζονικού μεσσιανισμού. Μία από τις πολλές ερωτήσεις στις οποίες κλήθηκε η Μαντλίν Ολμπράιτ να απαντήσει είναι η εξής: «Πώς θα μπορέσουν οι ΗΠΑ να ξανακτίσουν την εικόνα τους;» «Πιστεύω» είπε «ότι το Ιράκ είναι η μεγαλύτερη καταστροφή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Για να ανασυγκροτηθεί η αμερικανική ηγεσία, θα πρέπει ο επόμενος πρόεδρος να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, χωρίς όμως να εξοργίζει τους εξτρεμιστές. Επίσης, θα ήταν προτιμότερο να ασχοληθεί με το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών, προκειμένου να ενισχυθεί η φήμη του δημοκρατικού πολιτεύματος. Τέλος, θα πρέπει να σταθεί απέναντι στις αρνητικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης, λαμβάνοντας υπόψη του τα περιβαλλοντικά προβλήματα και υλοποιώντας μια πραγματικά ενεργειακή πολιτική.

Κουβέντες για μια νίκη

Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε σε ομιλία του προς τους βετεράνους διαφόρων πολέμων των ΗΠΑ ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και ότι το Ιράκ θα εξακολουθήσει να είναι ένα από τα βασικά μέτωπα αυτού του πολέμου. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ ανέτρεψαν ένα διεφθαρμένο καθεστώς, αυτό του Ιράκ, το οποίο καταδυνάστευε τους πολίτες του και στήριζε εξτρεμιστικές ομάδες. Ο κ. Μπους ισχυρίστηκε επίσης ότι το Ιράκ σημειώνει αργή, αλλά σταθερή πολιτική και οικονομική πρόοδο και ότι μετατρέπεται σιγά σιγά σε δημοκρατία, χωρίς να αναφέρει όμως ότι ήταν δημοκρατική χώρα αυτή που εκτόπισε πέντε εκατομμύρια Ιρακινούς εντός και εκτός Ιράκ. Οσον αφορά δε την επιστροφή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, ο πρόεδρος Μπους δήλωσε: «Τα στρατεύματά μας έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην πατρίδα ακολουθώντας τα σχέδια αποχώρησής μας με επιτυχία. Περιμένουμε την ημέρα που ακόμα περισσότεροι Αμερικανοί στρατιώτες θα γυρίσουν στα σπίτια τους. Ομως ο πρόεδρος διευκρίνισε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα μπορούν να επιστρέψουν όταν θα έχει επιτευχθεί πλήρης νίκη, χωρίς να παραδεχτεί ότι αυτή η υποτιθέμενη νίκη ποτέ δεν θα έλθει.
καθημερινή.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc