προστασία σε νότια Οσετία και Αμπχαζία........

Ρωσία: Προστασία σε Νότια Οσετία και Αμπχαζία από πιθανή επίθεση
Ανυποχώρητος ο Μεντβέντεφ δηλώνει πως δεν φοβάται νέο «ψυχρό πόλεμο».

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ επιστράτευσε σήμερα το παράδειγμα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου για να δικαιολογήσει την απόφαση της Μόσχας ν' αναγνωρίσει τη Νότιο Οσετία και την Αμπχαζία.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε για μία φορά ακόμη τον γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι για οργάνωση «γενοκτονίας» στη Νότιο Οσετία, υπογραμμίζονται πως η Μόσχα εξαναγκάσθηκε ν' αναλάβει δράσει για να προστατεύσει τους κατοίκους της αυτονομημένης δημοκρατίας.

«Το σημαντικότερο είναι να υπερασπισθούμε τα δίκαια των ανθρώπων που ζουν στη Νότιο Οσετία και την Αμπχαζία», τόνισε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος υπογράμμισε πως η Ρωσία διατήρησε «την ειρήνη και την γαλήνη στην περιοχή» τα τελευταία 17 χρόνια. «Η Ρωσία εμπόδισε τις δολοφονίες στην περιοχή και πάσχισε για να διατηρήσει την ενότητα του γεωργιανού κράτους», τόνισε.

Όμως «μετά τη γενοκτονία, στην οποία έχει αποδυθεί το καθεστώς του Σαακασβίλι, η κατάσταση μεταβλήθηκε και το πιο σημαντικό ήταν να αποφευχθεί η ανθρωπιστική καταστροφή», πρόσθεσε. Η Ρωσία βρέθηκε στην ανάγκη «να σώσει τις ζωές ανθρώπων, για τους οποίους είμαστε υπεύθυνοι, διότι στην πλειονότητά τους είναι Ρώσοι πολίτες, και συνεπώς λάβαμε την απόφαση ν' αναγνωρίσουμε την ανεξαρτησία των δύο αυτών κρατών», δήλωσε.

«Εμείς κάναμε ότι έκαναν και τα άλλα κράτη με το Κόσοβο κι άλλα προβλήματα», τόνισε ο Μεντβέντεφ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε επίσης ότι «δεν φοβάται τίποτα», ούτε και ένα νέο «ψυχρό πόλεμο» με τη Δύση, τον οποίο όπως είπε πάντως, δεν επιθυμεί.

«Δεν φοβόμαστε τίποτα, ούτε ένα ψυχρό πόλεμο. Βεβαίως, δεν τον επιθυμούμε», είπε ο αρχηγός του Κρεμλίνου σε συνέντευξή του στο αγγλόφωνο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today.

«Στην προκειμένη περίπτωση», πρόσθεσε, «όλα εξαρτώνται από τους εταίρους μας, από την παγκόσμια κοινότητα και τους εταίρους μας στη Δύση. Αν οι Δυτικοί επιθυμούν να διατηρήσουν καλές σχέσεις με τη Ρωσία, θα καταλάβουν τους λόγους της απόφασής μας», τόνισε αναφερόμενος στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

Τέλος ο Μεντβέντεφ είπε ότι η Ρωσία τήρησε πλήρως το ειρηνευτικό σχέδιο που διαπραγματεύθηκε η Γαλλία, αναφορικά με την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Γεωργία.

Προστασία σε Ν. Οσετία-Αμπχαζία-όχι άλλες εμπλοκές δηλώνει ο Μεντβέντεφ

Η Ρωσία θα προστατεύσει την Αμπχαζία και τη Νότιο Οσετία από οποιαδήποτε πιθανή επίθεση, όμως δεν πρόκειται να παρέμβει σε άλλες συγκρούσεις στην πρώην Σοβιετική Ένωση, δήλωσε ακόμη ο Ρώσος πρόεδρος.

«Με βάση το διάταγμα που υπέγραψα, η χώρα μας είναι φυσικό να βοηθήσει και να εγγυηθεί την ασφάλεια των δύο αυτών κρατών κι εάν δεχθούν επίθεση, εμείς θα τους προσφέρουμε την κατάλληλη βοήθεια», τόνισε ο Μεντβέντεφ μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Όσον δε αφορά την εμπλοκή μας σε άλλες συγκρούσεις, φυσικά και δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό», τόνισε ο Μεντβέντεφ. «Όμως η Ρωσία είναι ένα κράτος, το οποίο οφείλει να διαφυλάσσει τα συμφέροντά του σε όλο το μήκος και πλάτος των συνόρων του, αυτό είναι απολύτως σαφές», πρόσθεσε.

Η Τιφλίδα έκανε τη δική της επιλογή

Δύσκολη επιλογή, αλλά μοναδική δυνατότητα να προστατευθούν οι ζωές των ανθρώπων, χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβιέντεφ την απόφασή του να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών από τη Γεωργία Δημοκρατιών της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας.

Την υπογραφή των σχετικών διαταγμάτων ανακοίνωσε ο Ρώσος ηγέτης με επίσημο τηλεοπτικό του διάγγελμα από την εξοχική του κατοικία στο Σότσι πριν από λίγο και αφού είχε συναντηθεί, για να συζητήσει προφανώς το θέμα με τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στη δήλωσή του ο κ. Μεντβιέντεφ είπε ότι έλαβε υπ' όψη του την ελεύθερη έκφραση της βούλησης του οσετίνικου και αμπχαζιανού λαού, καθώς και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της Διακήρυξης του 1970 για τις Αρχές του διεθνούς δικαίου, που αφορούν στις φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών, την Τελική πράξη του Ελσίνκι του 1975 και άλλες διεθνείς συμφωνίες, προσθέτοντας ότι σχετικό προηγούμενο έχει δημιουργηθεί από την αναγνώριση του Κοσόβου από σειρά κρατών.

«Το βράδυ της 8ης Αυγούστου η Τιφλίδα έκανε τη δική της επιλογή. Ο Σαακασβίλι επέλεξε τη γενοκτονία για την επίλυση των πολιτικών του ζητημάτων», σημείωσε ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ καλώντας τις χώρες του κόσμου να αναγνωρίσουν με τη σειρά τους την ανεξαρτησία των δύο Δημοκρατιών.

Ο Ρώσος πρόεδρος αποδέχθηκε τη χθεσινή ομόφωνη εισήγηση των δύο σωμάτων της ρωσικής Βουλής, οι οποίες υποστήριξαν με τις αποφάσεις τους τα αιτήματα των δύο Δημοκρατιών, «οι λαοί των οποίων επανειλημμένως είχαν ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας τους».

«Κατανοούμε ότι μετά από όσα συνέβησαν, έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν την τύχη τους μόνοι», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος έσπευσε να υπενθυμίσει ότι παλαιότερες προτάσεις της Ρωσίας για διπλωματική επίλυση της αντιπαράθεσης «αγνοήθηκαν τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και στον ΟΗΕ», ενώ κατά την άποψή του «η γεωργιανή ηγεσία ετοιμαζόταν μεθοδικά για πόλεμο και η υποστήριξη των ξένων προστατών μόνο εδραίωνε την αίσθηση της ατιμωρησίας».

Λαβρόφ: Δεν φοβόμαστε την απομόνωση

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε ότι η χώρα του δεν είναι πιθανό να αντιμετωπίσει διεθνή απομόνωση μετά την απόφασή της να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

«Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να φοβόμαστε πραγματικά την απομόνωση. Δεν πιστεύω ότι η απομόνωση είναι κάτι επικείμενο», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα πρυτανεύσει η κοινή λογική» και όχι ένα «σενάριο συντέλειας του κόσμου».

Στη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης Τύπου με ξένους δημοσιογράφους ο Λαβρόφ δήλωσε ακόμα ότι η Ρωσία δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο συγχώνευσης με την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία.

Ετοιμη η Νότια Οσετία για ρωσική στρατιωτική βάση

Η Αμπχαζία είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία έπειτα από την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της από τη Μόσχα, ανακοίνωσε ο Αμπχάζιος πρόεδρος Σεργκέι Μπαγκάψ, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε με τη Ρωσία σύμφωνο φιλίας, καθώς και συμφωνίες στον στρατιωτικό τομέα», τόνισε ο Μπαγκάψ, κατά το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Η Νότια Οσετία, η έτερη πρώην γεωργιανή δημοκρατία που αναγνωρίσθηκε η ανεξαρτησία της από τη Μόσχα, ανακοίνωσε πως είναι «έτοιμη» να δεχθεί ρωσική στρατιωτική βάση στο έδαφός της, διαμήνυσε σήμερα ο πρόεδρός της Έντουαρντ Κοκόιτι.

Με δήλωσή τους στο ίδιο πρακτορείο, τόσο ο Κοκόιτι όσο και ο πρόεδρος της Αμπχαζίας Σεργκέι Μπάγκαπς χαρακτήρισαν «ιστορική» την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο αυτών οντοτήτων από τη Μόσχα.

«Αυτή είναι μία μεγάλη ημέρα για τον λαό μας. Η Ρωσία μας έσωσε από μία γενοκτονία», τόνισε ο Κοκόιτι.

«Αυτή είναι μία ιστορική ημέρα για το λαό μας. Ευχαριστώ τις ρωσικές αρχές και τον ρωσικό λαό γι' αυτή τη μεγάλη απόφαση να αναγνωρίσουν την ανεξάρτηση Αμπχαζία», τόνισε και ο Σεργκέι Μπάγκαπς.

Την ίδια ώρα στο Σουχούμι, πρωτεύουσα της Αμπχαζίας αλλά και στο Τσχινβάλι, πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας, εκτυλίσσονταν σκηνές χαράς και πανηγυρισμοί από τους κατοίκους που ξεχύθηκαν στους δρόμους πυροβολώντας στον αέρα και κλαίγοντας από συγκίνηση, ενώ ορισμένοι άνοιγαν σαμπάνιες για να γιορτάσουν το γεγονός.

Εκκληση Γεωργίας προς τη Γαλλία

Από την πλευρά της η Γεωργία κάλεσε τη Γαλλία, ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να λάβει μέτρα για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο έδαφός της.

Την έκκληση αυτή απηύθυνε ο Γεωργιανός πρεσβευτής στο Παρίσι Μαμούκα Κουντάβα, σε συνάντηση που είχε στη γαλλική πρωτεύουσα με την υπουργό αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ραμά Γιαντέ.

Στη συνάντησή του με τη Γαλλίδα αξιωματούχο ο Γεωργιανός πρεσβευτής εξήγησε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει μία «ανθρωπιστική καταστροφή» και κατήγγειλε ότι στα χωριά εκτυλίσσεται «εθνοκάθαρση».

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία τεράστια επιχείρηση ανθρωπιστικής αρωγής για τους 100.000 και πλέον ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας των μαχών στη Γεωργία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»