Το θέμα της ημέρας | 27.08.2008

Και τώρα τί; Μόσχα και Δύση, σημειώσατε Χ
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: "Λυπάμαι, αλλά δεν γίνεται αλλοιώς". Ο ρώσος πρόεδρος Μεντγιέντεφ

Η Δύση προσπαθεί να αναδιπλωθεί μετά την όχι και τόσο αιφνιδιαστική αναγνώριση της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας από τη Μόσχα

Μια μέρα μετά το «ηλεκτροσόκ» που υπέστη η Δύση από την ανεξαρτητοποίηση της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας από τον ρώσο πρόεδρο οι πολιτικοί ηγέτες προσπαθούν να αναδιπλωθούν και να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν τα νέα διεθνοπολιτικά δεδομένα. Για μια τεράστια πρόκληση, για μια πράξη παράνομη, απαράδεκτη και αντίθετη με το διεθνές δίκαιο είναι ο παρονομαστής των χθεσινών δηλώσεων αξιωματούχων από τη μια και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ας κάνουμε όμως μια σύντομη χαρτογράφηση των θέσεων και αντιπαραθέσεων στη διεθνή πολιτική σκακιέρα.



Πόλεμος για την εξουσία



Δεν φαίνεται να άκουσε καλά. Η Κοντολίζα ΡάιςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Δεν φαίνεται να άκουσε καλά. Η Κοντολίζα ΡάιςΗ υποκρισία στη διεθνή πολιτική είναι ένα είδος εν αφθονία αυτές τις μέρες, σχολιάζει η Κάτριν Μπαντ από τη δυτική ραδιοφωνία. Από τη μια πλευρά η μία υπερδύναμη υπερασπίζεται σε ασκήσεις προσομοίωσης τα δικαιώματα των μειονοτήτων, και από την άλλη η άλλη υπερδύναμη φλέγεται από ανησυχία για το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών. Οι έννοιες και τα τοπωνύμια είναι ανταλλάξιμα. Γιατί τίποτα δεν είναι γνήσιο. Για τις ΗΠΑ είναι αδιάφορη η τύχη της Αμπχαζίας και την Ν. Οσετίας το ίδιο και για τη Ρωσία. Εκείνο που ενδιαφέρει όμως και τις δύο πλευρές είναι η πολιτική δύναμη, η οικονομική επιρροή και η κάθε λογής ενέργεια. Οι ΗΠΑ συνέχισαν και χθες τις λεκτικές επιθέσεις κατά της Μόσχας «Η πρόθεση των Ρώσων να αναγνωρίσουν δυο πλευρές και δύο περιοχές σε σύγκρουση, οι οποίες βρίσκονται στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Γεωργίας, είναι κάτι θλιβερό», τόνισε η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Κοντολίζα Ράις. «Βάζει τη Ρωσία σε αντίθεση με μια σειρά από ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ, του οποίου είναι μέλος».



ΗΠΑ υπερδύναμη;



Η αρχή της εδαφικής ακεραιότητας ισχύει στην Γεωργία. Ο γερμανός υπουργός εξωτερικων ΣταινμάιερBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η αρχή της εδαφικής ακεραιότητας ισχύει στην Γεωργία. Ο γερμανός υπουργός εξωτερικων ΣταινμάιερΗ είδηση της ανεξαρτητοποίησης βρήκε τον Τζορτζ Μπους να επιστρέφει στο Οβάλ Οφις από τις διακοπές του, ένας πρόεδρος με ημερομηνία λήξης και μια κυβέρνηση έτοιμη να παραδώσει στον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου. Τηλεοπτικοί σχολιαστές δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν την κατάσταση κρίσιμη και ταπεινωτική για τον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο. Και τώρα τι κύριε πρόεδρε; ρωτούσαν ρητορικά αμερικανοί αναλυτές. Στην Ε.Ε. οι φωνές οργής και αγανάκτησης και το ρωσικό διεθνές ατόπημα ξεπέρασαν η μια την άλλη. Αλλά μέχρι εκεί. Η Σερβία, γράφει στο σχόλιό της η Κάτριν Μπαντ, δεν είχε τον περασμένο Φεβρουάριο κανένα δικαίωμα στο Κόσσοβο, που έπρεπε να παραδώσει σιωπηλά στην αυτονομία και την ανεξαρτησία. Στην Γεωργία ακόμη κι αν οι δύο περιπτώσεις δεν είναι ακριβώς όμοιες θα πρέπει να ισχύσουν άλλοι κανόνες; Πώς λοιπόν είναι δυνατόν οι δυτικοί να επικαλούνται τώρα το δικαίωμα στην εδαφική ακεραιότητα ;



Δύο μέτρα και δύο σταθμά



Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: "Απαράδεκτη ενέργεια" τόνισε η ΄Αγκελα Μέρκελ.«Χωρίς καμιά αμφιβολία», τόνισε ο γερμανός υπουργός εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ, «η χθεσινή και σημερινή απόφαση της Ρωσίας σημαίνει κορύφωση της κατάστασης στο νότιο Καύκασο. Η αναγνώριση της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και αυτό απαιτεί μια καθαρή απάντηση. Ένα τέτοιο βήμα δεν είναι αποδεκτό σε καμιά περίπτωση. Τις τελευταίες εβδομάδες βιώσαμε πώς μια κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου. Γι αυτό καλώ όλους τους υπευθύνους και τους εμπλεκόμενους να επιστρέψουν στην λογική και την υπεύθυνη στάση».Ο χρόνος θα δείξει αν η έκκληση του γερμανού πολιτικού θα φτάσει στους αποδέκτες της. Η Δύση έκλεισε τα αυτιά και τα μάτια στις προειδοποιήσεις της Ρωσίας, όταν, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της τράβηξε τα σύνορα της δυτικής συμμαχίας στο κεφαλόσκαλο της Μόσχας. Οταν υπέγραφε συμφωνία με γειτονικές της χώρες για την εγκατάσταση της αμερικανικής πυραυλικής ομπρέλας. Οταν έκανε ό, τι ήταν δυνατόν για να μην περάσουν οι αγωγοί ενέργειας μέσα από τη ρωσική επικράτεια. Και τώρα τι γίνεται; Φίλους δεν κέρδισε η Μόσχα με τη στάση της, δεν ήταν εξ άλλου και η πρόθεσή της, σχολιάζει ο Καρλ Γκρόμπε στην Ρουντσάου της Φραγκφούρτης. Εχθρούς δεν είναι σκόπιμο να αποκτήσει. Μόνο διαύλους συνεννόησης πρέπει να αφήσουν ανοιχτούς οι δύο πλευρές.



Ειρήνη Αναστασοπούλου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»