EPISKOPISI TYPOY 29.08.2008

Επισκόπηση τύπου | 29.08.2008
Στο προσκήνιο ο Ομπάμα, στο περιθώριο το εκλογικό πρόγραμμα
Ο Μπ. Ομπάμα στο συνέδριο των Δημοκρατικών
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο Μπ. Ομπάμα στο συνέδριο των Δημοκρατικών

Το συνέδριο των Δημοκρατικών και το έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο με αφορμή τις εξελίξεις στον Καύκασο που ξεκινά τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες κυριαρχούν σήμερα στα σχόλια του γερμανικού τύπου

Ένας αέρας αισιοδοξίας φύσηξε στα πανιά του Δημοκρατικού κόμματος με το συνέδριο στο Ντένβερ. H σχεδόν σταλινιστική, αυστηρή σκηνοθεσία και τα μιντιακά τεχνάσματα ανέδειξαν τον γερουσιαστή Μπάρακ Ομπάμα ως τον κατ΄ εξοχήν εκπρόσωπο της αλλαγής και του νέου ξεκινήματος, επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung. Μέχρι σήμερα όμως ο υποψήφιος για την προεδρία δεν κατάφερε να αναδείξει στην διαφημιστική του εκστρατεία ξεκάθαρους στόχους. Το σύνθημά του «Change», «Αλλαγή» ενθουσιάζει μεν, παραμένει ωστόσο ασαφές. O Ομπάμα ακτινοβολεί ως προσωπικότητα, το πρόγραμμά του όμως βρίσκεται ακόμα στη σκιά του γερουσιαστή από το Ιλινόι.



Η εφημερίδα Neues Deutschland βλέπει μερικές μέρες μπροστά στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών: Το αργότερο τη Δευτέρα οι Ρεπουμπλικανοί θα είναι εκείνοι που θα απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα κεντρικά δελτία ειδήσεων. Τότε ήδη ο Μπάρακ Ομπάμα θα ξεκινά την προεκλογική εκστρατεία από πολιτεία σε πολιτεία σε μια προσπάθεια για μια καινούργια αρχή στη σχέση του με τους εν δυνάμει ψηφοφόρους. Τα αμείλικτα προβλήματα της καθημερινότητας των αμερικανών αναμένεται ότι θα παραμερίσουν γρήγορα τις εντυπωσιακές εκδηλώσεις στο συνέδριο των Δημοκρατικών. Την ίδια στιγμή που ο υποψήφιος Μπάρακ Ομπάμα «χρωστά» ακόμα αρκετές απαντήσεις σε καυτά ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.



Η Frankfurter Rundschau παρατηρεί με αφορμή το έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο που ξεκινά τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες με αφορμή την κρίση στον Καύκασο: Ήρθε η ώρα των Ευρωπαίων. Το ζητούμενο είναι τώρα η ψύχραιμη ανάλυση της κατάστασης και η σωστή στρατηγική στην διαχείριση της κρίσης. Η ΕΕ δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να δειλιάσει μπροστά στο Κρεμλίνο και να πει ένα ξεκάθαρο «όχι» στην μονομερή κίνηση των Ρώσων. Από την άλλη πλευρά οι «κυρώσεις» που ζητούν η Πολωνία και τα Βαλτικά Κράτη είναι παράλογες, μιας και δεν θα προκαλέσουν παρά ένα ελαφρό μειδίαμα στο Κρεμλίνο. Θεατρινισμοί δεν βοηθούν την ΕΕ στην παρούσα φάση, παρά μόνο ένα ισχυρό «όχι», το οποίο όμως θα αφήνει ανοιχτή την πόρτα στο διάλογο.



Στις φραστικές αντιδράσεις στην ρωσική στρατιωτική επέμβαση στον Καύκασο παρατηρούμε μια σημαντική διαφορά, σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung: Οι τόνοι στις ανατολικές χώρες-μέλη είναι –κατανοητά- εντονότεροι. Η Γαλλία, η οποία ως προεδρεύουσα χώρα παίζει ήδη από την αρχή της κρίσης ένα σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο επωμίζεται τώρα την ευθύνη αναζήτησης κοινής γραμμής έναντι της Μόσχας. Είναι βέβαια πρόωρο να μιλάμε για «κυρώσεις». Για τις ευρωπαϊκές χώρες η συνέχιση του διαλόγου με το Κρεμλίνο αποτελεί –ορθά- προτεραιότητα. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα ήταν λανθασμένη, διότι μόνο οι συνομιλίες εγγυώνται λόγο και ρόλο της ΕΕ στην διαχείριση της κρίσης.


Στέφανος Γεωργακόπουλος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»