Ο «ρόλος του Θεού» στις αμερικανικές εκλογές

The Economist

Το 2007, ο Τζέιμς Ντόμπσον, επικεφαλής της ισχυρής χριστιανικής οργάνωσης «Focus on the Family», είχε δηλώσει ότι δεν θα ψήφιζε ποτέ τον Τζον Μακέιν, προσθέτοντας ότι ο σημερινός Ρεπουμπλικανός υποψήφιος «δεν σέβεται το μυστήριο του γάμου και προσεύχομαι στον Θεό να μην κερδίσει τις προκριματικές εκλογές». Εσχάτως όμως, ο κ. Ντόμπσον φαίνεται να ανασκευάζει παλαιότερες θέσεις του. Αναμφίβολα, η φετινή αναμέτρηση για το προεδρικό χρίσμα είναι δύσκολη για τους θρησκευόμενους Αμερικανούς ψηφοφόρους. Το 2000 και το 2004, η επιλογή ήταν εύκολη: Ο Τζορτζ Μπους δεν έχανε ευκαιρία να διατρανώσει τη πίστη του στον Θεό, δήλωνε ότι ο Ιησούς είναι ο αγαπημένος του φιλόσοφος και προωθούσε τις θέσεις των συντηρητικών θρησκευόμενων ομάδων στον δημόσιο βίο.

Τα πράγματα σήμερα όμως είναι τελείως διαφορετικά. Ο κ. Μακέιν σπανίως πηγαίνει στην εκκλησία και σχεδόν ποτέ δεν αναφέρεται σε ζητήματα θρησκευτικής πίστης. Οταν τον ρωτάνε για το εν λόγω ζήτημα, αποφεύγει να απαντήσει ευθέως, παραθέτοντας το παράδειγμα ενός χριστιανού Βορειοβιετναμέζου, ο οποίος –όπως λέει– ήταν ο μοναδικός από τους δεσμοφύλακές του που του φέρθηκε ανθρώπινα, όταν ήταν αιχμάλωτος πολέμου. Επιπλέον, το 2000 είχε δηλώσει ότι ο Τζέρι Φάλγουελ, διάσημος «τηλευαγγελιστής» στις ΗΠΑ, είναι «επικίνδυνος εκπρόσωπος της μισαλλοδοξίας», πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις από τη θρησκευτική δεξιά. Εκτοτε, προσπαθεί να επανακτήσει την εμπιστοσύνη της. Εχει άλλωστε να επιδείξει τη στάση του στη Γερουσία, όπου εμφανίζεται σταθερά ως πολέμιος των αμβλώσεων, ενώ ψήφισε κατά του γάμου ομοφύλων στην πολιτεία όπου εκλέγεται, την Αριζόνα (παρότι αντιτίθεται στην ομοσπονδιακή απαγόρευσή του). Εκφώνησε μάλιστα και ομιλία στο Κολέγιο του κ. Φάλγουελ. Εντούτοις, ο Καρλ Ρόουβ, ο οποίος κατάφερε να κινητοποιήσει τους θρησκευόμενους ψηφοφόρους στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη νίκη του Τζορτζ Μπους, θεωρεί ότι ο Μακέιν οφείλει να αναφερθεί πιο εκτεταμένα στην προσωπική του πίστη.

Τα προβλήματα του Ομπάμα

Ο κ. Ομπάμα αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα. Είναι χριστιανός από τα νεανικά του χρόνια. Αναφέρεται λεπτομερώς στον ρόλο της θρησκείας στη ζωή του, μπορεί να απαγγείλει από μνήμης χωρία της Παλαιάς Διαθήκης, διευκρινίζοντας πάντα ότι η Βίβλος δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται κατά γράμμα και κυριολεκτικά στον σύγχρονο κόσμο. Η εμπειρία του στην εθελοντική εργασία ταιριάζει άριστα με τις αναφορές του στον «κοινωνικό χαρακτήρα του Ευαγγελίου». Παρά τις ανυπόστατες φήμες που κυκλοφορούν (10% των Αμερικανών πιστεύουν ότι είναι μουσουλμάνος), ο κ. Ομπάμα είναι πράγματι πιστός χριστιανός.

Ωστόσο, οι προκλητικές αντιαμερικανικές δηλώσεις του πρώην πάστορά του παραλίγο να στοιχίσουν στον κ. Ομπάμα το χρίσμα. Από την περασμένη άνοιξη, προσπαθεί να δώσει εξηγήσεις στη λευκή μεσοαστική τάξη για τα κίνητρα που τον ώθησαν να γίνει μέλος μιας τόσο σκληροπυρηνικής ενορίας μαύρων. Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό του πρόβλημα. Πολλοί χριστιανοί θα συμφωνούσαν με τον Ομπάμα σε κοινωνικά θέματα όπως η ανάγκη καταπολέμησης της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής. Από την άλλη πλευρά, όμως, η υποστήριξή του προς το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και η φιλική του συμπεριφορά προς τους ομοφυλοφίλους αρκούν για να προκαλέσουν την οργή των συντηρητικών χριστιανών.

Εν ολίγοις, η συντριπτική πλειοψηφία των λευκών προτεσταντών τάσσεται στο πλευρό του Μακέιν. Δημοσκόπηση που διεξήχθη τον Ιούνιο κατέδειξε ότι το 61% των προτεσταντών υποστηρίζει τον Μακέιν έναντι μόλις 25% που υποστηρίζει τον Ομπάμα. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο άσχημα για τον Αφροαμερικανό γερουσιαστή στις άλλες χριστιανικές θρησκευτικές ομάδες. Στις αρχές του χρόνου μάλιστα, θρησκευτικοί ηγέτες διάφορων δογμάτων στις ΗΠΑ που συναντήθηκαν με τον Ομπάμα δήλωσαν εντυπωσιασμένοι. Επομένως, η άνεση του κ. Ομπάμα με τη θρησκεία και η απόσταση που διατηρεί από αυτήν ο κ. Μακέιν, πιθανώς να διαταράξουν τις ισορροπίες που γνωρίζαμε από προηγούμενα χρόνια.

Οι ευαγγελιστές

Η στάση των ευαγγελιστών αποτελεί, προς το παρόν, ένα ερώτημα. Ο Ομπάμα είναι μάλλον δύσκολο να κερδίσει την πλειοψηφία τους, αλλά θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν δεν χάσει με μεγάλη διαφορά, όπως είχε συμβεί με τον Αλ Γκορ και τον Τζον Κέρι που συνετρίβησαν. Πάντως, όσο πλησιάζουμε προς την ημερομηνία των εκλογών, οι θέσεις του γύρω από το ζήτημα της άμβλωσης θα γίνουν αντικείμενο έρευνας. Ως μέλος της Γερουσίας του Ιλινόι, είχε καταψηφίσει νομοσχέδιο που θα υποχρέωνε τους γιατρούς να περιθάλπουν όσα έμβρυα επιζούσαν από τη διαδικασία της άμβλωσης. Ο ίδιος δικαιολογεί τη στάση του, λέγοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπονόμευε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που επιτρέπει τις αμβλώσεις. Ισως όμως αυτή και μόνο η καταψήφιση να αρκεί ώστε οι συντηρητικοί χριστιανοί να απορρίψουν τον κ. Ομπάμα και –ακολουθώντας το παράδειγμα του κ. Ντόμπσον– να επαναπροσεγγίσουν τον Μακέιν.
πηγή καθημερινή.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»