Μια παραίτηση με πολύ παρασκήνιο
Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος συζήτησε για πρώτη φορά με τον πρωθυπουργό το ενδεχόμενο αποχώρησής του στις 17 Σεπτεμβρίου

Του Γιωργου Π. Τερζη

«Τρεις υπουργοί σε 13 μήνες θητείας είναι πάρα πολλοί», σχολίαζε την Πέμπτη κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, μόλις στη λίστα των αποχωρήσεων, μετά τους Β. Μαγγίνα και Γ. Βουλγαράκη, προστέθηκε και το όνομα του κ. Θεόδ. Ρουσόπουλου. Το ειδικό βάρος των τριών υποθέσεων είναι, αναμφισβήτητα, διαφορετικό. Πέραν του ότι η «έξοδος» του εξ απορρήτων συνεργάτη του αποτελεί την πιο επώδυνη, πολιτικά, κίνηση για τον κ. Κ. Καραμανλή, η αποχώρηση του κ. Ρουσόπουλου από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και από τη διαδικασία της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων εγείρει για το Μέγαρο Μαξίμου σοβαρά ζητήματα καθημερινής λειτουργίας τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και στον δημόσιο λόγο της.

Καθυστέρηση 36 ημερών

Στις 12 Σεπτεμβρίου, μόλις μία εβδομάδα μετά τη δημόσια στήριξη που παρείχε από τη ΔΕΘ, ο κ. Κ. Καραμανλής έχει αναγκαστεί να αποπέμψει, από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, τον κ. Γιώργο Βουλγαράκη, υπό το βάρος των αποκαλύψεων για την εμπλοκή της συζύγου του στις ανταλλαγές των εκτάσεων μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπεδίου αλλά και υπό την κατακραυγή για τις επενδύσεις του ζεύγους Βουλγαράκη σε ακίνητα μεγάλης αξίας. Η πίεση κάθε άλλο παρά υποχωρεί. Αντιθέτως εντείνονται οι επιθέσεις εις βάρος του Θ. Ρουσόπουλου, παρά το γεγονός ότι στις 16 Σεπτεμβρίου η σύζυγός του Μάρα Ζαχαρέα παραιτείται από τα μέσα ενημέρωσης στα οποία εργαζόταν, ώστε να ακυρωθούν οι επιθέσεις περί «ασυμβιβάστου».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Θόδωρος Ρουσόπουλος συζητά για πρώτη φορά το ενδεχόμενο παραίτησης από τη θέση του δίπλα στον Κ. Καραμανλή στις 17 Σεπτεμβρίου, στην επέτειο της εκλογικής νίκης της Ν.Δ. Κοινωνός του προβληματισμού γίνεται και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς που εκείνη την ημέρα έχει μακρά, κατ’ ιδίαν, συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Σουφλιάς –όχι τυχαία– σπεύδει να παράσχει στήριξη στον βαλλόμενο υπουργό, τότε, Επικρατείας. «Δεν συντρέχουν λόγοι παραίτησης του κ. Ρουσόπουλου, δεν υπάρχουν στοιχεία», απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Κι όμως, ο κ. Ρουσόπουλος φέρεται να έχει συμφωνήσει από τότε την έξοδό του από το υπουργείο Επικρατείας. Το μόνο που έμενε ήταν η εξεύρεση της κατάλληλης χρονικής και επικοινωνιακής συγκυρίας. Αυτή ουδέποτε προσφέρεται στην κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται στη γωνία εξαιτίας των αλλεπάλληλων δημοσιευμάτων, τεκμηριωμένων ή μη, αλλά και των αιχμηρών σχολίων των ίδιων των βουλευτών της Ν.Δ. για τον κ. Ρουσόπουλο.

«Παρέμβαση» Δαϊλάκη

Το σενάριο της παραίτησης αναβιώνει την 1η Οκτωβρίου, την επαύριο των δηλώσεων του Σταύρου Δαϊλάκη για την «αυλή του Μαξίμου» που θέτουν προσωρινά εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον βουλευτή Δράμας. Ο κ. Ρουσόπουλος, λένε συνομιλητές του, ξανασυζητά την αποχώρησή του με τον Κώστα Καραμανλή. Ωστόσο, την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου κυριαρχούν εκλογικά σενάρια, καθώς –κατά πληροφορίες– αρκετοί υπουργοί (μεταξύ αυτών και οι Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Αλογοσκούφης) συζητούν το σενάριο της άμεσης προσφυγής στις κάλπες, προκειμένου το κυβερνών κόμμα να αναβαπτιστεί (;) μέσω μιας εκλογικής διαδικασίας, αφήνοντας παράλληλα πίσω του τα βαρίδια των «γαλάζιων ανταρτών» που θα έμεναν εκτός λίστας.

Η περίπτωση Δαϊλάκη υπήρξε κομβική διότι αποτέλεσε την αφορμή για την ουσιαστική επαναδραστηριοποίηση του κ. Δημήτρη Σιούφα στις εσωκομματικές διαδικασίες και στο κέντρο λήψης αποφάσεων. Ο κ. Σιούφας, ούτως ή άλλως εκ των στενών συνομιλητών του κ. Καραμανλή, ανέλαβε εφεξής και το έργο του «ελέγχου» του κλίματος στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εισηγούμενος κατά περίπτωση πρωτοβουλίες προς εκτόνωση της κατάστασης. Λίγες ημέρες αργότερα, ο κ. Σιούφας θα μετέφερε στον πρωθυπουργό τις αμφιβολίες του για τη δυνατότητα της γαλάζιας πλειοψηφίας να απορρίψει, χωρίς απώλειες, την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική επιτροπή.

Παρά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εις βάρος του κ. Ρουσόπουλου, οι ημέρες που ακολούθησαν από το χτύπημα Δαϊλάκη φάνηκαν ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το «παράθυρο ευκαιρίας» ώστε ο πρωθυπουργός να πορευθεί, όπως είχε αρχικά σχεδιάσει, για ανασχηματισμό μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού στη Βουλή, οπότε και θα υπήρχε ομαλή διαδοχή του Θ. Ρουσόπουλου. Ωστόσο, η παραίτηση των δύο αντεισαγγελέων που ερευνούσαν την υπόθεση Βατοπεδίου και η σαφής αναφορά τους σε ευθύνες «μελών της κυβέρνησης» (αργότερα η φράση αντικαταστάθηκε με τη λέξη «υφυπουργών») που πρέπει να διερευνηθούν από τη Βουλή, επιβεβαίωσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο την αίσθηση ότι το Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνον δεν ελέγχει τις εξελίξεις, αλλά αντιθέτως σύρεται από αυτές.

Η κρίση στη Δικαιοσύνη

Εστω κι αν δεν όφειλε, αρκετοί καταλογίζουν στον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκη ότι δεν γνώριζε τις εξελίξεις και έτσι απέτυχε να προειδοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου. Στον αντίποδα, συνομιλητές του υπουργού επισημαίνουν ότι έστω κι αν αυτοί δεν γνώριζαν, άλλα κυβερνητικά γραφεία είχαν απευθείας συζητήσεις με την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Το χειρότερα δε είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι τα κυβερνητικά αυτά στελέχη φέρονται να διαβεβαίωναν αρμοδίως το Μέγαρο Μαξίμου ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα», οδηγώντας σε απόρριψη των εισηγήσεων που δεχόταν ο κ. Καραμανλής να προχωρήσει, ο ίδιος, σε εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή. Το έπραξε, την επομένη της παραίτησης των δύο δικαστικών και αφού, για άλλη μια φορά, η κοινή γνώμη έκλινε μάλλον στην αίσθηση ότι η Νέα Δημοκρατία «επιχειρεί συγκάλυψη», κάτι που παραδέχθηκε και από τις Βρυξέλλες, την προηγούμενη Πέμπτη, ο Κ. Καραμανλής. Το ΠΑΣΟΚ καταθέτει τη δική του πρόταση για προανακριτική και το Σαββατοκύριακο, όταν πλέον επιστρέφει στην Αθήνα ο Κ. Καραμανλής έχει διαδοχικές επαφές με τους κορυφαίους αλλά και με το Θεόδ. Ρουσόπουλο.

Είναι προφανές, όπως του μεταφέρουν όλοι οι συνομιλητές του, ότι ο «Θόδωρος δεν αντέχει» ενώ, σύμφωνα με όσα λέει, και ο ίδιος μεταφέρει στον κ. Καραμανλή την άποψη ότι παράταση της παραμονής του στο Μέγαρο Μαξίμου «πλήττει την παράταξη, εσένα αλλά και εμένα προσωπικά». Ο χρόνος της εξόδου συνδυάζεται πλέον άμεσα με τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες για εξεταστική και προανακριτική επιτροπή.

Η τελική πράξη

Οι κ. Δημ. Σιούφας και Πρ. Παυλόπουλος θέτουν άμεσα στον πρωθυπουργό το σενάριο της αποχής από την ψηφοφορία για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Η ιδέα τίθεται από τον πρωθυπουργό προς τους Γ. Σουφλιά, Ντόρα Μπακογιάννη, Γ. Αλογοσκούφη και Ευ. Μεϊμαράκη προς «ζύμωση». Ακολουθούν, Δευτέρα και Τρίτη, διαδοχικές επαφές του πρωθυπουργού με τον κ. Σιούφα και τον κ. Παυλόπουλο, κατά τη διάρκεια των οποίων επιβεβαιώνεται το κλίμα ανασφάλειας περί την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο φόβος δεν αφορά τους «δεδηλωμένους αντάρτες», αλλά μάλλον τους «άλλους», μία σιωπηλή ομάδα βουλευτών που θα μπορούσαν, ενδεχομένως, αν όχι να στείλουν τον κ. Ρουσόπουλο σε προανακριτική, τουλάχιστον να ψηφίσουν «λευκό» θέτοντας σε πολιτική περιδίνηση την κυβέρνηση και επιτρέποντας σχόλια ακόμη και για απώλεια της δεδηλωμένης. Ο κ. Σιούφας δεν κρύβει ότι, στη χειρότερη εκδοχή, οι λευκές ψήφοι μπορεί να φθάσουν και τις δέκα. Οι δυο τους αναλαμβάνουν να διαμορφώσουν την πολιτική και κοινοβουλευτική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης προκειμένου να αιτιολογηθεί η αποχή, την ίδια ώρα που οι υπόλοιποι κορυφαίοι αντιλαμβάνονται, στις συζητήσεις τους με τον πρωθυπουργό, ότι η απόφασή του είναι ειλημμένη.

Την Τετάρτη το πρωί, ο κ. Καραμανλής έχει ήδη καταλήξει στην αποχή, αλλά και στην απουσία του, το ίδιο βράδυ, από την κοινοβουλευτική διαδικασία, πλην της τελικής ψηφοφορίας. Ο πρωθυπουργός δεν «μπαίνει στο κάδρο», ο κ. Ρουσόπουλος –μόνος– προχωρά σε μια αμφιλεγόμενη ομιλία και οι κ. Σιούφας και Παυλόπουλος επιβεβαιώνουν το αρνητικό κλίμα από τα γαλάζια έδρανα.

Στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, που ακολούθησε την Πέμπτη, μόνη μεταβλητή ήταν το ενδεχόμενο αναβολής της συνεδρίασης από τη Διάσκεψη των Προέδρων. Παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν για την αρνητική αποδοχή της κυβερνητικής απουσίας από την κοινή γνώμη, μόνον η κ. Μπακογιάννη επέμεινε –ως προσωπική παρακαταθήκη, λένε κάποιοι– στη διαφωνία της, προκρίνοντας τη συμμετοχή της Ν.Δ. στην προχθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία. Ο κ. Ρουσόπουλος είχε ήδη αποχωρήσει από τη συνεδρίαση, καθώς από το πρωί είχε συμφωνηθεί με τον πρωθυπουργό ότι η παραίτησή του θα ανακοινωνόταν παράλληλα με την κυβερνητική θέση περί αποχής, όπως και συνέβη. Στόχος ήταν να «κλέψει» ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, με την έξοδό του, ένα κομμάτι από την «κακή δημοσιότητα» που προκαλούσε η κυβερνητική φυγομαχία.

Εφεξής, το δημόσιο πρόσωπο της κυβέρνησης θα είναι ο Ευ. Αντώναρος, ενώ στο εσωτερικό, ρόλο προς κάλυψη του κενού θα αναλάβουν κυρίως οι Γ. Σουφλιάς, Πρ. Παυλόπουλος και Δ. Σιούφας, που δεν αποκλείεται να πίνουν τον πρωινό καφέ τους στο Μαξίμου. Ατύπως, οι κ. Σουφλιάς και Παυλόπουλος θα λειτουργούν, εφεξής, ως αντιπρόεδροι στο κυβερνητικό σχήμα. Ρόλους που δεν αποκλείεται να αναλάβουν και τυπικά στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc