Του Γ. Χατζηδημητρίου και της Κ. Γαλανού

Η πρωτοφανής στα πολιτικά χρονικά απόφαση του πρωθυπουργού να αποσύρει από το Κοινοβούλιο την πλειοψηφία μπροστά στον ανεπιθύμητο αλλά προφανή κίνδυνο να εκδηλωθεί μαζική απειθαρχία μεταξύ των βουλευτών του, τον οδήγησε σε νέα δεινότερη αυτή τη φορά διπλή ήττα! Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση και με τα άδεια έδρανα της ΝΔ να υποδηλώνουν εκκωφαντικά το έλλειμμα εμπιστοσύνης στις τάξεις της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας η πρόεδρος της Βουλής υποχρεώθηκε να αποδεχθεί τη θέση που διατύπωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με την οποία, «δεν υπάρχουν προϋποθέσεις έγκυρης ψηφοφορίας, συνεπώς το Σώμα δεν μπορεί να αποφασίσει και ως εκ τούτου η πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν απορρίπτεται».

Δεν... απέδρασαν
Η δραματική εξέλιξη που ήρθε μετά από συντονισμένο και πολύωρο σχεδιασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην επιτυχία του οποίου, πάντως, συνέβαλλε με τη στάση του και ο ΣΥΝ, διατηρεί σε άφθαρτη ισχύ το αίτημα για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και ταυτοχρόνως ακυρώνει συντριπτικά και με οδυνηρό τρόπο την απόφαση του Κ. Καραμανλή να «κρύψει» τους βουλευτές του από το Κοινοβούλιο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οποιαδήποτε στιγμή, από την προσεχή Δευτέρα, η αξιωματική αντιπολίτευση διατηρεί το πλεονέκτημα να επαναφέρει το αίτημά της, προκαλώντας νέα αγωνία και βυθίζοντας σε ακόμα μεγαλύτερο αδιέξοδο το Μαξίμου. Είναι σαφές, όπως έλεγαν χθες με άφατη ικανοποίηση οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ότι ο κ. Καραμανλής δεν μπορεί να επαναλάβει την απαγόρευση στους βουλευτές του, αφού υποχρεώνεται από την τροπή των πραγμάτων να ανακρούσει πρύμνα και να αποδεχθεί να βαδίσει μέχρι τέλους την οδό του κοινοβουλευτικού μαρτυρίου, στο τέλος της οποίας παραμονεύει η βάσιμη πιθανότητα της Προανακριτικής Επιτροπής.

Αποχωρούσα κυβέρνηση
Επί της ουσίας, διά των συνεχών αρνήσεων και της φυγής από την πραγματικότητα ο πρωθυπουργός διολισθαίνει δραματικά στην αποδοχή μιας σκληρής για τον ίδιο πραγματικότητας που ορίζεται πλέον από την παραδοχή, ότι δεν είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού. Διαμορφώνονται πλέον, σύμφωνα με τη Χ. Τρικούπη οι όροι για αλλαγές και καίριες ανατροπές στο πολιτικό σύστημα και δεν είναι διόλου τυχαίο, ότι ο πρόεδρος του κόμματος Γ. Παπανδρέου κλείνοντας τη συνεδρίαση έκανε διαδοχικές αναφορές στην «αποχωρούσα κυβέρνηση», ενώ κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να επιστρέψουν στη συνεδρίαση και να πράξουν κατά συνείδηση.

Η αναμφισβήτητη πολιτική επιτυχία που προκάλεσε την ηχηρή κατάρρευση της καχεκτικής, όπως αποδείχθηκε άμυνας του κ. Καραμανλή, αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις αν συνυπολογιστεί ότι το ΠΑΣΟΚ κατάφερε, όπως ειπώθηκε να αντιστρέψει τον ρου των πραγμάτων και να αποδείξει, απόντος του βασικού αντιπάλου, ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που οφείλει τώρα να αποδείξει ότι διαθέτει στη Βουλή τη δεδηλωμένη.

Και επίσης μπόρεσε να το πράξει, στέλνοντας τον λογαριασμό απευθείας στον πρωθυπουργό, του οποίου η στάση οδήγησε, όπως κατήγγειλαν όλα τα κόμματα, στη μελανότερη σελίδα πρωτόγνωρης θεσμικής έκπτωσης και κοινοβουλευτικού κατήφορου από την μεταπολίτευση.

Η άτακτη φυγή του πρωθυπουργού υπό το κράτος του πανικού, όπως σχολίαζαν, επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε θέση πρωτόγνωρης πολιτικής αδυναμίας, δίχως επικοινωνιακές επινοήσεις και χωρίς πολλά περιθώρια κινήσεων, την στιγμή μάλιστα που η κυβέρνησή του, πρέπει να υπερασπιστεί στη Βουλή έναν φοροεισπρακτικό Προϋπολογισμό, ενώ οι πολίτες έχουν μπροστά τους τον δυσκολότερο ίσως χειμώνα των τελευταίων 20 τουλάχιστον χρόνων.

Σπεύδοντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις οι υπουργοί Εσωτερικών, Αμυνας Π. Παυλόπουλος και Β. Μεϊμαράκης, που είχαν κατασκηνώσει από νωρίς στο γραφείο του κ. Σιούφα, απένειμαν εύσημα στον πρόεδρο της Βουλής για τον χειρισμό της όλης διαδικασίας και έλεγαν χαριτολογώντας ότι... επιθυμούσαν αυτήν την εξέλιξη προκειμένου να μην έχει το ΠΑΣΟΚ διαρροές κατά την ψηφοφορία!

Επανακατάθεση αιτήματος
Μάλιστα ο πρώτος, υποστήριξε σε δηλώσεις του ανεξήγητα, ότι «το ΠΑΣΟΚ τράπηκε σε φυγή», ενώ στο ίδιο μήκος με τον κ. Σιούφα, υποστήριζε ότι «το αίτημα παραμένει ενεργό και μπορεί ανά πάσα στιγμή με το ίδιο περιεχόμενο, για τα ίδια πρόσωπα, τα ίδια στοιχεία και τις ίδιες υπογραφές, να επανακατατεθεί σε άλλη ημερομηνία».

Η τακτική του ΠΑΣΟΚ διαμορφώθηκε νωρίς το πρωί, προτού ξεκινήσει η συζήτηση, κλήθηκαν στο γραφείο του προέδρου κ. Παπανδρέου, οι Φ. Πετσάλνικος, οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, κ. Πάγκαλος, Παπουτσής και Βενιζέλος, καθώς και οι Χ. Καστανίδης, Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου και η κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη.

«Σήμερα η κυβέρνηση και η ΝΔ παραδίδουν τη Βουλή στην αντιπολίτευση. Αμέσως μετά θα παραδώσουν και την κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που εγκαταλείπει τη Βουλή παραδέχεται ότι δεν στηρίζεται από αυτή. Στην πραγματικότητα δεν διαθέτει πλέον τη δεδηλωμένη και την εμπιστοσύνη του κόμματος», σχολίασε εξαρχής ο Β. Βενιζέλος.

Εφαρμογή κανονισμού
Το ΠΑΣΟΚ επιμένοντας στην θεσμική μεθόριο, όπου παρέταξε τις δυνάμεις του εξαρχής, δήλωνε ότι θα παραμείνει μέχρι τέλους στην συνεδρίαση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εφαρμοστεί ο Κανονισμός.

Πέρασε, όμως, απαρατήρητη και μάλλον προκάλεσε στιγμιαία σύγχυση, η στάση του εκπροσώπου, όταν απευθυνόμενος στην Αριστερά, που ζητούσε αποχή από την ψηφοφορία, αλλά και στον ΛΑ.Ο.Σ, που έσπευδε να αποχωρήσει, είπε αμφίσημα, «βιάζεστε να προδικάσετε το αποτέλεσμα...Θα φτάσει η ώρα της ψηφοφορίας και θα δούμε αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή της... ».

Είχε προηγηθεί ο Αλέκος Αλαβάνος και στη συνέχεια και το ΚΚΕ που αποσαφήνισαν ότι με την κακή τροπή των πραγμάτων το μόνο βέβαιο είναι ένα περιττό ναυάγιο που θα οδηγήσει ουσιαστικά σε απαλλαγή των ενόχων.

Ανοιχτό το θέμα
«Ερχόμαστε να ψηφίσουμε υπέρ της παραπομπής και στην πράξη το νόημα της ψήφου θα είναι η παραγραφή» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αφού κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να διεξαχθεί μεν η συζήτηση, αλλά όχι και η ψηφοφορία, πρόσθεσε «η Προανακριτική πρέπει να επικρέμαται και όχι να τη θάψουμε σήμερα. Για μας το θέμα πρέπει να παραμείνει ανοιχτό».

Αλλά και ο Σ. Χαλβατζής από το ΚΚΕ προειδοποίησε ότι το κόμμα του «δεν θα γίνει διαιτητής σε ένα στοίχημα που οδηγεί στην παραγραφή, αφού η αποχή της ΝΔ σε συνδυασμό με την εμμονή του ΠΑΣΟΚ οδηγεί στον ενταφιασμό του σκανδάλου».

Στον διαδικαστικό γρίφο και την γενική σύγχυση που προκλήθηκε από την φαινομενικά ασαφή αλλά καλά υπολογισμένη όπως αποδείχθηκε στάση του ΠΑΣΟΚ και την παρτίδα πόκερ, όπως εξελίχθηκε έλαβε μέρος και ο Γ. Παπακωνσταντίνου που προσήλθε στη Βουλή για να δηλώσει απερίφραστα, ότι το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει στην ψηφοφορία καλώντας έστω την ύστατη ώρα να προσέλθουν και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στη συζήτηση.

Ακολούθησαν διαδοχικές συσκέψεις και πυρετώδεις διεργασίες, που «έδειχναν» ότι στο ΠΑΣΟΚ, δεν είχαν σαφή θέση, προτού τελικά να ζητήσουν επίσπευση του χρόνου συζήτησης, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, δείχνοντας να απολαμβάνει τον ρόλο του, συναινούσε να διεξαχθεί η ψηφοφορία νωρίτερα.

Στο παιχνίδι των αριθμητικών συσχετισμών προσχώρησε εποικοδομητικά ο Φ. Κουβέλης, λέγοντας, «με βάση τον Κανονισμό της Βουλής δεν έχουμε αναγκαία απαρτία για να διαμορφωθεί η πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Την απαρτία την κατέστρεψε η ΝΔ με την αποχώρησή της». Στην πρόσκληση του κ. Σιούφα να εξηγήσει την άποψή του, ο βουλευτής του ΣΥΝ είπε χωρίς να τσιγκουνευτεί και το χιούμορ, «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρόβλημα βαθύτατα πολιτικό και πρόβλημα εφαρμογής του Κανονισμού, που δημιουργεί η περιφρονητική συμπεριφορά του πρωθυπουργού προς του θεσμούς.

Ο Κανονισμός ορίζει ότι για την ψηφοφορία χρειάζονται ψηφολέκτες έναν της συμπολίτευσης και έναν της αντιπολίτευσης, όπως επίσης και βουλευτές για την εκφώνηση καταλόγου και τη συγκρότηση της Εφορευτικής Επιτροπής. Βλέπετε εσείς να υπάρχει εδώ κανείς της συμπολίτευσης;».

Απώλεια δεδηλωμένη
Ακολούθησε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος εξήγησε τα κίνητρα της πρωτοβουλίας του κόμματός του και ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «οδήγησε στην Εξεταστική, οδήγησε στην αποστολή του φακέλου στη Βουλή και τελικά οδήγησε σε έξοδο του πρωθυπουργού και των βουλευτών του από αυτήν!». Πρόσθεσε δε, ότι η όποια ψηφοφορία βρίσκεται εκτός Συνταγματικού και Κανονιστικού πλαισίου και ερώτησε «σήμερα μετά τη φυγή της ΝΔ, ισχύει η δεδηλωμένη και το τεκμήριο ισχύος της πλειοψηφίας; Δεν θέλουμε την παραγραφή αν και η ΝΔ προσπαθεί να μας πείσει ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να παραπεμφθούν οι υπουργοί της». Μετά από μια διελκυστίνδα, στην οποία ο πρόεδρος της Βουλής προσπάθησε να μεταθέσει τα διλήμματα στην πλευρά της αντιπολίτευσης, υποχρεώθηκε να συρθεί στην πλήρη παράδοση.

Γ. Καρατζαφέρης
Μετατράπηκε σε οπερέτα η Βουλή

Από νωρίς το πρωί και αποφεύγοντας να μπει σε ερμηνευτικά και διαδικαστικά διλήμματα, ο Γ. Καρατζαφέρης πήρε τους βουλευτές του και αποχώρησε από την αίθουσα, εγκαταλείποντας ανυπεράσπιστες τις θέσεις του, δεδομένου ότι ήταν ο πρώτος που είχε ταχθεί υπέρ της Προανακριτικής. Επιτέθηκε λεκτικά μόνο στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «μετέτρεψε το Κοινοβούλιο σε οπερέτα. Θα έρθει κάποια στιγμή στην αίθουσα να απολογηθεί».

«Εμείς θα ψηφίζαμε Ρουσόπουλο. Σας το λέω καθαρά. Δεν τον απαλλάσσουμε και η παραίτησή του δείχνει πρόβλημα.

Πρέπει, όμως, να κρατήσουμε ζωντανή την υπόθεση της Προανακριτικής!» είπε η Γ.Γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, λίγο πριν αποχωρήσει και επέκρινε όλα τα κόμματα ότι επιχειρούν να συσκοτίσουν το πραγματικό πρόβλημα, ενώ υπογράμμισε, ότι η πολιτική ουσία είναι ότι και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα ικανοποιούν πρόθυμα κάθε απαίτηση της ιεραρχίας διότι αυτή έχει πολιτική επιρροή και τους εξασφαλίζει εκλογική πελατεία στις εκλογές.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc