Η Ευρώπη Σήμερα | 22.10.2008

Επιστρέφει η οδηγία Μπόλκεσταϊν;

Στο Ευρωκοινοβούλιο η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας: «κλείσαμε την πόρτα στον Μπόλκεσταϊν, αλλά εκείνος επιστρέφει από το παράθυρο»

Η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας επανέρχεται στην ευρωπαϊκή ατζέντα με μία σειρά συζητήσεων και νέων οδηγιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το πρώτο βήμα είναι η συζήτηση για την απελευθέρωση των υπηρεσιών με αφορμή έκθεση πρωτοβουλίας του Σουηδού σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή Γιαν Άντερσον που συζητείται αυτές τις μέρες στο Στρασβούργο. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και μέλος στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου εξηγεί το σκεπτικό της έκθεσης ΄Αντερσον :

«Πρέπει να οδηγήσει σε μια ισορροπία στην Ευρώπη, όπου από τη μία πλευρά η προσφορά υπηρεσιών στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς δεν θα συναντά εμπόδια, αλλά από την άλλη πλευρά αυτό δεν θα είναι εις βάρος των εργαζομένων και εις βάρος του υγιούς ανταγωνισμού....»

Μετά τον Μπόλκεσταϊν

Ο κ. ΜπόλκεσταϊνBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο κ. Μπόλκεσταϊν Η συζήτηση για την αγορά υπηρεσιών είχε αρχίσει προ ετών με την περίφημη οδηγία Μπόλκεσταϊν, που αρχικά κατοχύρωνε την αρχή της «χώρας προέλευσης»: για παράδειγμα ο υδραυλικός από την Πολωνία θα μπορούσε να εργάζεται στη γειτονική Γερμανία με τις αμοιβές που ισχύουν στη χώρα του, εκτοπίζοντας ακόμα και τους ίδιους τους Γερμανούς από την αγορά τους. Η οδηγία Μπολκεστάϊν είχε προκαλέσει αντιδράσεις και τελικά η αρχή της χώρας προέλευσης εγκαταλείφθηκε, αλλά παρέμειναν πολλά νομικά κενά, τα οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με πρόσφατες αποφάσεις του, φαίνεται να ρυθμίζει κατοχυρώνοντας και πάλι την αρχή της χώρας προέλευσης. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής διαφωνεί με αυτήν την ερμηνεία:

«Οπωσδήποτε οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι σεβαστές. ΄Ομως έχουν προέλθει από εκτίμηση συγκεκριμένων στοιχείων. Οι δικαστές είχαν μπροστά τους συγκεκριμένες καταστάσεις, δεν μπορούμε λοιπόν να γενικεύουμε λέγοντας ότι με βάση αυτή τη νομολογία θα αλλάξουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Επιστρέφει ο Μπόλκεσταϊν;

Από παλαιότερες διαδηλώσεις κατά της οδηγίας ΜπόλκεσταϊνBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Από παλαιότερες διαδηλώσεις κατά της οδηγίας ΜπόλκεσταϊνΟ Σουηδός Γιαν ΄Αντερσον, αλλά και πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί φοβούνται ότι «ο Μπολκεστάϊν επιστρέφει» μετά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις υποθέσεις «Λαβάλ», «Βίκινγκ» και «Ρίφεν». Με λίγα λόγια, εκτιμά ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Δημήτρης Παπαδημούλης, έχουμε κλείσει την πόρτα στον Μπολκεστάϊν, αλλά εκείνος επιστρέφει από το παράθυρο:

«Προσπαθεί να βάλει ένα φραγμό στην επάνοδο της οδηγίας Μπολκεστάϊν από το παράθυρο η έκθεση Αντερσον, αλλά ταυτόχρονα είναι και μία χαμένη ευκαιρία γιατί αποτυγχάνει, υπό την πίεση των συντηρητικών, να υιοθετήσει το αίτημα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων να κατοχυρωθεί στο πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο η βασική αρχή: ίση αμοιβή για ίση δουλειά και ισότιμη αντιμετώπιση όλων στον ίδιο χώρο εργασίας».

Σε αναζήτηση συμβιβασμού

Υπέρ του νέου Μπόλκεσταϊν τάσσονται οι Φιλελεύθεροι, η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μιλώντας στην Deutsche Welle ο επικεφαλής της ομάδας Γκρέϊαμ Γουότσον παραδέχεται ότι μέχρι στιγμής οι Σκανδιναβοί αντιδρούν έντονα στην απελευθέρωση υπηρεσιών, αλλά υπόσχεται έναν ικανοποιητικό πολιτικό συμβιβασμό :

«Ιδιαίτερα οι σκανδιναβικές χώρες έχουν δυσκολίες. ΄Ομως όλοι μας θέλουμε να διασφαλίσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων. Πιστεύουμε ότι οι τροπολογίες που καταθέτουμε εξασφαλίζουν ένα νομικό πλαίσιο, το οποίο από τη μία πλευρά κατοχυρώνει την ελεύθερη κυκλοφορία και από την άλλη πλευρά σέβεται τις παραδόσεις της Σκανδιναβίας...»

Ο κ. ΠαπαδημούληςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο κ. ΠαπαδημούληςΗ έκθεση ΄Αντερσον δεν αποκλείεται να μην εγκριθεί τελικά στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, γιατί οι πολιτικές ομάδες εμφανίζονται διχασμένες. Ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Δημήτρης Παπαδημούλης εκτιμά ότι για παράδειγμα οι Πολωνοί ευρωβουλευτές μπορεί να ακολουθήσουν τη δική τους γραμμή, ανεξάρτητα από πολιτική προτίμηση :

«Η έκθεση Αντερσον θα δεχθεί κριτική από τα αριστερά, αλλά θα δεχθεί μεγάλη επίθεση και από τα δεξιά. Η εμπειρία μου με έχει πείσει ότι ένας Πολωνός σοσιαλιστής είναι δεξιότερος από έναν δεξιό του Βελγίου ή του Λουξεμβούργου».

Στρασβούργο, Γιάννης Παπαδημητρίου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»