Μάννα εξ ουρανού ο Ομπάμα

Του Σταυρου Λυγερου

Δεν έχουν υπάρξει ευνοϊκότερες συνθήκες για υποψήφιο των Δημοκρατικών. Η προεδρία Μπους θεωρείται η χειρότερη στην αμερικανική ιστορία. Σαν να μην έφθαναν οι μεγάλες δυσκολίες στο Αφγανιστάν και το βούλιαγμα στο ναρκοπέδιο του Ιράκ, ήλθε και η οξύτατη οικονομική κρίση, η οποία αφ’ ενός έπληξε καίρια το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων Αμερικανών και αφ’ ετέρου κατέδειξε ότι το εξαγώγιμο μοντέλο οικονομικής πολιτικής είναι τόσο τοξικό όσο και τα παράγωγα, που οι αμερικανικές τράπεζες διέσπειραν στη διεθνή αγορά.

Οσο κι αν ο Μακέιν προσπαθεί να πάρει αποστάσεις από τον Μπους είναι σε γενικές γραμμές πολιτική συνέχειά του. Οχι μόνο λόγω κοινής κομματικής ταυτότητας, αλλά και επειδή έχει στηρίξει βασικές επιλογές του απερχόμενου προέδρου. Και μόνο το γεγονός ότι σ’ αυτές τις συνθήκες ο Ομπάμα προηγείται μόνο λίγες μονάδες, καταδεικνύει πόσο βαθιές είναι οι προκαταλήψεις στις ΗΠΑ.

Μία ισχυρότατη μειοψηφία είναι αντίθετη με την εκλογή ενός Αφροαμερικανού με πατέρα μουσουλμάνο από την Κένυα. Η φυλετική προκατάληψη δεν προβάλλεται, αλλά υπάρχει και συχνά εκδηλώνεται μεταμφιεσμένη. Δεν είναι καθόλου άσχετο ότι βρίσκει ανταπόκριση η χοντροκομμένη προπαγάνδα πως ο Ομπάμα θα φέρει τον σοσιαλισμό στις ΗΠΑ και θα δώσει τα χρήματα των φορολογουμένων στους τεμπέληδες μαύρους!

Από την άλλη πλευρά, όμως, η ταυτότητα του Ομπάμα έχει ισχυρό συμβολισμό. Σ’ αυτή τη συγκυρία, η Αμερική έχει ζωτική ανάγκη από μια πολιτική τομή, η οποία θα την απεγκλωβίσει από αδιέξοδα και θα ανανεώσει τη δυναμική της. Ο Αφροαμερικανός υποψήφιος εξυπηρετεί αυτή την ανάγκη. Και μόνο η εκλογή του θα βελτιώσει ριζικά την εικόνα των ΗΠΑ διεθνώς. Ολα τα έθνη θα δουν με άλλο μάτι την (τραυματισμένη) υπερδύναμη. Ακριβώς γι’ αυτό, το πιο σοβαρό τμήμα της αμερικανικής άρχουσας τάξης υποχρεώθηκε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Ομπάμα. Χωρίς αυτή την υποστήριξη δεν θα είχε καταφέρει να ανατρέψει τα αρχικά προγνωστικά και να πάρει το χρίσμα από τη Χίλαρι, η υποψηφιότητα της οποίας παρέπεμπε σε πιο γνώριμες και κατεστημένες καταστάσεις.

Η πολιτική του προέδρου Μπους βάθυνε και όξυνε τις παραδοσιακές ιδεολογικοπολιτικές αντιθέσεις, διχάζοντας τον αμερικανικό λαό. Ενώ για δεκαετίες η προεδρική εκλογή ήταν μία μάλλον αδιάφορη διαδικασία χωρίς σοβαρό διακύβευμα, τώρα έχει αποκτήσει το νόημα μιας κρίσιμης επιλογής. Στην πραγματικότητα, αναμετρούνται δύο Αμερικές. Κι ακριβώς γι’ αυτό οι Δημοκρατικοί επέλεξαν να δώσουν τη μάχη μ’ έναν υποψήφιο που, τουλάχιστον συμβολικά, ενσαρκώνει την τομή και όχι απλώς μία αλλαγή φρουράς.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»