Του Προκοπη Χατζηνικολαου / phatzinikolaou@kathimerini.gr
Καταποντίστηκαν τα έσοδα του προϋπολογισμού στο 9μηνο του έτους με τη μαύρη τρύπα να διογκώνεται και να φθάνει τα 2,41 δισ. ευρώ. Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τα έσοδα του Δημοσίου από τις αρχές του έτους κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αρχικώς προϋπολογισθέντα, γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση της φοροδιαφυγής, στη μείωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, στην κατάρρευση των ελεγκτικών μηχανισμών καθώς και στη μη απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα μόλις 1% σε σχέση με τις εισπράξεις του 2007. Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αποδίδει την εξέλιξη αυτή στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Συγκεκριμένα τονίζει ότι οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση της περαίωσης, σταμάτησαν να καταβάλλουν τους αναλογούντες φόρους κυρίως δε τον ΦΠΑ, προκειμένου να εξασφαλίσουν ρευστότητα για να προκαταβάλλουν το 20% που απαιτείται από τον νόμο.
Αλλαγή στόχων
Και τον Οκτώβριο αναμένεται να συνεχισθεί η διεύρυνση της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αποσταλεί τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή του ενιαίου τέλους ακινήτων. Δεν αποκλείεται μάλιστα αρκετοί φορολογούμενοι να λάβουν το εκκαθαριστικό σημείωμα στο τέλος του έτους και να καταβάλλουν τους αναλογούντες φόρους το 2009.
Οι ανωτέρω εξελίξεις θα αναγκάσουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αλλάξει τον στόχο των εσόδων του τρέχοντος προϋπολογισμού με το οριστικό σχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου. Παράλληλα θα τροποποιηθούν και οι ιδιαίτερα φιλόδοξοι στόχοι του προϋπολογισμού του 2009.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, με καθυστέρηση δύο μηνών, το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 5,8% και ανήλθαν στα 34.953 εκατ. ευρώ, έναντι 33.039 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2007. Αντίστοιχα, το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 5,7% και ανήλθαν στα 39.170 εκατ. ευρώ, έναντι 37.061 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2007. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των εσόδων με ρυθμό της τάξεως του 12,2%.
Τον μήνα Σεπτέμβριο τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,8% ή 195 εκατ. ευρώ και ανήλθαν στα 4.217 εκατ. ευρώ, έναντι 4.022 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο Σεπτέμβριο του 2007. Ο ΦΠΑ των ΔΟΥ αυξήθηκε κατά 1% και ανήλθε στα 687 εκατ. ευρώ. Στον προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ άνω του 10%. Βέβαια, η κόπωση που παρατηρείται στις εισπράξεις από τον ΦΠΑ καταδεικνύει τη συρρίκνωση της κατανάλωσης συνεπεία των αρνητικών εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία.
Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών καταδεικνύουν επίσης ότι τόσο ο τρέχων προϋπολογισμός που προέβλεπε επιπλέον έξι δισ. ευρώ σε σχέση με το 2007, όσο και ο προϋπολογισμός του 2009 που προβλέπει επιπλέον 7,4 δισ. ευρώ, είναι μη ρεαλιστικά. Η κυβέρνηση έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για την αύξηση των δημοσίων εσόδων στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και τα ληξιπρόθεσμα χρέη όπου υπολογίζει να εισπράξει περί τα 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, ενώ το μεγάλο στοίχημα είναι το ενιαίο τέλος ακινήτων όπου υπολογίζεται να εισπραχθούν 890 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως στο οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού αναμένεται να υπάρξουν αρκετές αλλαγές στους προϋπολογισμούς του 2008 και του 2009.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπεται χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας στο 2,5% - 2,8 του ΑΕΠ για το έτος 2009. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σκοπεύει να τροποποιήσει την αρχική εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3% του ΑΕΠ.
Η διεθνής κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν αποκλείεται το 2009 να οδηγήσει σε μείωση των επιχειρηματικών κερδών, κάτι που αναμένεται να συμβεί και στο τρέχον έτος, περιορίζοντας αισθητά την κατανάλωση, συρρικνώνοντας ταυτόχρονα τα φορολογικά έσοδα. Τα φορολογικά έσοδα εκτιμάται, ότι θα μειωθούν κατά 500-800 εκατ. ευρώ, από αυτά που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού και θα διαμορφωθούν περίπου στα 60,8 δισ. ευρώ.
Εκτιμάται επίσης, ότι τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας θα υποστούν τη μεγαλύτερη μείωση, λόγω της μείωσης κατανάλωσης όπως επίσης και στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης κυρίως των καυσίμων.
Πρόστιμα 630,15 εκατ.
Πρόστιμα ύψους 630,15 εκατ. ευρώ καταλόγισε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων το τετράμηνο Ιουνίου - Σεπτεμβρίου 2008 κατά τον έλεγχο επιχειρήσεων. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών δεν γίνεται ουδεμία αναφορά στον αριθμό των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν πιθανόν λόγω της διόγκωσης της φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα να μην εξάγονται συμπεράσματα για το ελεγκτικό έργο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το τετράμηνο Ιουνίου - Σεπτεμβρίου του 2008 έπειτα από διενεργηθέντες ελέγχους σε όλη τη χώρα, καταλογίστηκαν πρόστιμα ύψους 60.852.762 ευρώ, ενώ για παραβάσεις μη απόδοσης ΦΠΑ, για παραβάσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 569.304.928 ευρώ. Οσον αφορά τον μήνα Σεπτέμβριο, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων πραγματοποίησε ελέγχους, κατά τους οποίους διαπιστώθηκε και καταλογίστηκε μη αποδοθείς ΦΠΑ ύψους 15.667.991 ευρώ. Επίσης τον περασμένο μήνα εστάλησαν στις ΔΟΥ 2.252 εκθέσεις και το εκτιμώμενο ύψος των προστίμων είναι 5.692.085 ευρώ. Για παραβάσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 70.062.229.
Για το σύνολο των διαπιστωμένων παραβάσεων, τον Σεπτέμβριο του 2008 επιβλήθηκαν από την Υπ. Ε. Ε. πρόστιμα ύψους 91,422 εκατ. ευρώ.
Βέβαια, τα πρόστιμα ύψους 630,15 εκατ. ευρώ που καταλογίστηκαν από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων δεν σημαίνει ότι θα οδεύσουν προς τα κρατικά ταμεία. Τα πρόστιμα και οι φόροι δεν έχουν εισπραχθεί και πιθανόν μέρος αυτών να αμφισβητηθεί από τις επιχειρήσεις.
Comments