Επισκόπηση τύπου | 30.10.2008

«Αλλαγή εποχής, εάν εκλεγεί ο Ομπάμα»

Πέντε ημέρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές και όλος ο ευρωπαϊκός τύπος ασχολείται με τον αμερικανικό προεκλογικό αγώνα. Αλλά και η κρίση εξακολουθεί όμως να είναι θέμα των σχολίων.

«Η πιθανότητα να εκλεγεί τις επόμενες ημέρες ένας μαύρος, ένας μιγάς, στο ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ, της υπερδύναμης του πλανήτη είναι ρεαλιστική» παρατηρεί η ιταλική εφημερίδα La Repubblica:

«Εάν συμβεί όντως κάτι τέτοιο, τότε θα υπάρξουν πολιτισμικές και πολιτικές συνέπειες και πέραν των συνόρων των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα ενσαρκώνει το θρησκευτικό πνεύμα και τον ζήλο των πρωτοπόρων που ίδρυσαν τις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει την ευαισθησία όσων ένιωσαν στο πετσί τους τον ρατσισμό.

Πρόκειται για μια νέα ποιότητα. Με τις εκλογές της ερχόμενης Τρίτης οι ΗΠΑ βρίσκονται προ μιας αλλαγής εποχής με παγκόσμια σημασία.»

Γουόλτ ΣτριτBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Γουόλτ Στριτ«Η φθορά είναι εμφανής στους Αμερικανούς Ρεπουμπλικανούς» σημειώνει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung:

«Πόσο μάλλον που ο Μακ Κέιν χρησιμοποιεί ως βασικό επιχείρημα το γεγονός ότι εάν εκλεγεί και πρόεδρος από τους Δημοκρατικούς, με δεδομένη την υπεροχή τους στο κογκρέσο, τότε θα ασκήσουν ένα είδος σοσιαλιστικής ατζέντας.

Σε καιρούς όμως σαν τους σημερινούς, της υπερχρέωσης, του τεράστιου ελλείμματος στον προϋπολογισμό και της μερικής κρατικοποίησης των τραπεζών ακριβώς αυτό το επιχείρημα μάλλον δεν εμποδίζει τους ψηφοφόρους να επιλέξουν τον Ομπάμα.»

«Το επόμενο μέτωπο η οικονομική ανάπτυξη»Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

«Ασφαλώς η χρηματοπιστωτική κρίση δεν πέρασε, αλλά το επόμενο μέτωπο είναι η οικονομική ανάπτυξη» σχολιάζει η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung για την διεθνή οικονομική κατάσταση:

«Ήδη η πορεία της οικονομίας στις ΗΠΑ εμφανίζει τα πρώτα συμπτώματα αποδυνάμωσης, ενώ στην Ευρώπη τα μηνύματα λένε ότι η ύφεση είναι προ των πυλών.»

«Πρέπει να βγάλουμε τα αναγκαία συμπεράσματα από τις επιπτώσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου» υπογραμμίζει η βρετανική The Independent:

«Οι κυβερνήσεις στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον θορυβήθηκαν τόσο πολύ από την καταστροφική τους επίδραση που προσωρινά απαγόρευσαν να ποντάρουν στην πτώση των μετοχών. Υπάρχουν επίσης ειδικοί οικονομολόγοι που εκτιμούν πως πέρασαν οι καιροί των αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου.

Το πιο σημαντικό από όλα αυτά όμως είναι: δεν πρέπει να αδιαφορούμε.

Ένα ασταθές και ανεξέλεγκτο τραπεζικό σύστημα δεν επιτρέπεται ποτέ πια να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία.»Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

«Η σύνοδος για την παγκόσμια οικονομία που θα γίνει στις 15 Νοεμβρίου πρέπει να λάβει ορισμένα πράγματα υπ’ όψιν της» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung:

«Πρώτον πρέπει να αντιμετωπίσουν οι βιομηχανικές χώρες ισότιμα τις ραγδαία αναπτυσσόμενες και να τις προσδέσουν στα μέτρα διάσωσης της διεθνούς οικονομίας.

Και δεύτερον στο τραπέζι των διαβουλεύσεων θα καθίσει και η Κίνα.

Η Ασία είναι η μόνη περιοχή του κόσμου, που υφίσταται ακόμη τόση συσσώρευση κεφαλαίων.

Η Κίνα οφείλει επομένως, και για το δικό της συμφέρον, να επενδύσει αυτά τα κεφάλαια στο μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»