τα γεγονότα και οι ευθύνες /καθημερινή


Tου Aντωνη Kαρκαγιαννη

Αν υπάρχει σκάνδαλο Βατοπεδίου, είναι αυτό που διαμόρφωσε με αποκαλύψεις η δημοσιογραφική έρευνα. Η κυβέρνηση, η μόνη αρμοδία να γνωρίζει, δύο μήνες τώρα σιωπά, χωρίς να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τα αποκαλυπτόμενα στοιχεία. Επαναλαμβάνει την επωδό «όλα στη Δικαιοσύνη», παραγνωρίζοντας ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης να μας πει τι συνέβη και γιατί συνέβη, αλλά να διαπιστώσει αν αυτό που συνέβη είναι νόμιμο ή παράνομο. Και να καταλογίσει ευθύνες αν διαπράχθηκαν παρανομίες.

Ασφαλώς η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνονται τώρα πόσο επιζήμια (για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό) υπήρξε αυτή η τακτική της σιωπής και των υπεκφυγών. Και πόσο απέχει από το άλλο κυβερνητικό σύνθημα «όλα στο φως, για να λάμψει η αλήθεια». Επισήμως τίποτα δεν ήρθε στο φως και καμία αλήθεια δεν έλαμψε. Η κυβέρνηση κυριολεκτικά σύρθηκε στη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, επειδή ακριβώς η διαδικασία αυτή δίνει την ευκαιρία κοινοβουλευτικών ρητορικών αντιπαραθέσεων, αλλά επί της ουσίας δεν καταλήγει πουθενά. Η ανάμειξη της Δικαιοσύνης στην υπόθεση οδήγησε την ίδια σε πρωτοφανή διχασμό και σε κραυγαλέες αντιφάσεις.

Ανεξαρτήτως αν στοιχειοθετείται σκάνδαλο ή όχι, υπάρχει ένα «σώμα» γεγονότων και πολλά συγκεκριμένα πρόσωπα, κυβερνητικά στελέχη, κρατικά, παράγοντες και ιδιώτες που σκόπιμα συνέπραξαν για την παραγωγή αυτών των γεγονότων. Είναι δεύτερο και επακόλουθο ερώτημα αν τα γεγονότα αυτά έβλαψαν ή όχι το δημόσιο συμφέρον.

Το πρώτο είναι τα γεγονότα, τα πρόσωπα και η σχεδιασμένη και καθοδηγούμενη ή... εντελώς τυχαία σύμπραξη που έφερε συγκεκριμένο και σκοπούμενο αποτέλεσμα.

Τα γεγονότα, τις πράξεις με τις οποίες (επί ΠΑΣΟΚ) αναγνωρίζεται ότι η Μονή Βατοπεδίου έχει δικαιώματα κυριότητας επί της λίμνης ή της λιμνοθάλασσας Βιστωνίδας κανείς δεν τα αρνείται και δεν τα αμφισβητεί. Ας έρθουν οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ να μας πουν γιατί υπέγραψαν αυτές τις πράξεις. Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα γιατί τα ποινικά παραπτώματα (αν υπάρχουν) έχουν παραγραφεί. Εχουν όμως πολιτική ευθύνη να μας πουν γιατί το έπραξαν και μάλιστα επί «πράγματος» κοινοχρήστου και εκτός συναλλαγής. Η παραγραφή δεν τους απαλλάσσει από την πολιτική ευθύνη και από το βάρος του πολιτικού παραπτώματος.

Το ίδιο η επωδός, και ταυτόχρονα η υπεκφυγή, «όλα στη Δικαιοσύνη» δεν απαλλάσσει τους υπουργούς και υφυπουργούς της σημερινής κυβέρνησης από την υποχρέωση να μας πουν γιατί, με ποιο σκεπτικό και με ποιον σκοπό υπέγραψαν αποφάσεις που επέτρεψαν την, όπως φαίνεται λεόντειο, ανταλλαγή πραγματικών περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου με μάλλον ανύπαρκτα ή εικονικά περιουσιακά στοιχεία της Μονής Βατοπεδίου. Δεν χρειαζόμαστε την Εξεταστική Επιτροπή για να επιβεβαιώσει κυβερνητικές αποφάσεις και συμβόλαια μεταβίβασης καταχωρισμένα σε επίσημα βιβλία. Πέρα από τις ρητορείες που θα ακούσουμε στην Εξεταστική μάς ενδιαφέρουν οι πολιτικοί που έχουν το θάρρος να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους, οποιεσδήποτε και αν είναι αυτές.

Η Εξεταστική δεν περιμένουμε να μας αποκαλύψει τίποτα περισσότερο από το «σώμα» των γεγονότων που ήδη γνωρίζουμε και δεν διαψεύδεται από κανέναν. Το μόνο που περιμέναμε από τους πολιτικούς είναι, έστω και αργά, να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη των πράξεών τους ή των σκοπίμων παραλείψεών τους. Δεν νομίζω ότι ο υπουργός Επικρατείας, ο κ. Θ. Ρουσόπουλος, κατόρθωσε, με τη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή, να φτάσει σε αυτό το ύψος.

Ακόμη λιγότερα περιμένουμε από την Προανακριτική που τόσο επίμονα επιδιώκει η αντιπολίτευση. Ποτέ δεν θεμελιώθηκε στη Βουλή ποινικό αδίκημα πολιτικών προσώπων. Και πολύ φοβούμαστε ότι μέσα σε όλες αυτές τις διαδικασίες χάνεται τελικώς οποιαδήποτε ευθύνη των πολιτικών προσώπων...


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»