Η Ευρώπη Σήμερα | 27.10.2008

Κυβερνητική κρίση με «ευρωπαϊκές συνέπειες»

Δύο μήνες πριν από την ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Τσεχία είναι στα πρόθυρα μιας κυβερνητικής κρίσης με «ευρωπαϊκή διάσταση».

Διαδοχικές ήττες στις περιφερειακές και στις εκλογές για την ανάδειξη της Γερουσίας γνώρισε η τσεχική κυβέρνηση. Οι συντηρητικοί του πρωθυπουργού Μίρεκ Τοπολάνεκ βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, μόλις δύο μήνες πριν από την ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η αντιπολίτευση ζητά πρόωρες εκλογές, ενώ από τον Τοπολάνεκ αποστασιοποιείται εσχάτως και ο ευρωσκεπτικιστής πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους. Την ίδια ώρα αμφισβητείται η ικανότητα της Πράγας να διαχειριστεί την ευρωπαϊκή προεδρία εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης

Πρόταση εκεχειρίας

Αποστασιοποιείται από τον Τοπολάνεκ και ο πρόεδρος ΚλάουςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Αποστασιοποιείται από τον Τοπολάνεκ και ο πρόεδρος Κλάους Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Τσεχίας προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Εσχάτως έχει εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση του έναντι της αντιπολίτευσης, αναζητώντας στηρίγματα πολιτικής επιβίωσης. Μιλώντας προχθές στο κοινοβούλιο εμφανίστηκε συναινετικός: «Σας προτείνω συνεργασία, όχι μόνο στα συνήθη θέματα του κοινοβουλίου, αλλά κυρίως σε ζητήματα που αφορούν στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα» τόνισε ο τσέχος πρωθυπουργός.

«Πρόταση εκεχειρίας», χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τις εκκλήσεις του Τοπολάνεκ. Αποδέκτης η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση, που πέτυχε ιστορική νίκη στις εκλογές για τη Γερουσία και η οποία ετοιμάζεται για την τελική επίθεση προκειμένου να διαδεχθεί τους συντηρητικούς. Οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις αποκτούν ευρωπαϊκή διάσταση. Ένας αδύναμος πρωθυπουργός που αμφισβητείται στη χώρα και δεν ελέγχει τα νομοθετικά σώματα, πώς θα διαχειριστεί αξιόπιστα τα ευρωπαϊκά θέματα εν μέσω της χρηματοοικονομικής κρίσης;

«Εθνική ταπείνωση» η πρόταση Σαρκοζί

Δεν εμπιστεύεται τους Τσέχους ο Νικολά ΣαρκοζίBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Δεν εμπιστεύεται τους Τσέχους ο Νικολά Σαρκοζί Και ακριβώς για τον λόγο αυτόν ο Τοπολάνεκ ζητά «κατάπαυση του πυρός».

«Δεν επιτρέπεται να εκτεθούμε στον κίνδυνο να έλθει κάποιος και να μας αφαιρέσει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός. Ακούγονται ήδη φωνές που το ζητούν», υπογράμμισε ο κ. Τοπολάνεκ.

Είναι ζήτημα που θέτουν πολλοί. Κυρίως ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος προτείνει να διατηρήσει η Γαλλία την ευθύνη σύγκλησης συνόδων κορυφής των χωρών της «ευρωζώνης». Η γαλλική πρόταση τροφοδοτεί τα σενάρια υποβάθμισης της τσεχικής προεδρίας. Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις «εθνικής υπόθεσης» για τους Τσέχους, που δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν μια τέτοια ταπείνωση. Ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να βάλει μπόλικο νερό στο κρασί του. Εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να μην διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του συντηρητικού ODS, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εσωκομματικές αντιδράσεις και αμφισβητήσεις. Δεν είναι ωστόσο βέβαιο ότι όλες αυτές οι κινήσεις θα του διασφαλίσουν παράταση χρόνου για να ολοκληρώσει το προσωπικό του πολιτικό «πρότζεκτ».

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»