Προβάδισμα Ομπάμα στις πολιτείες «κλειδιά»
Σε πέντε από τις οκτώ πολιτείες «κλειδιά» προηγείται ο Ομπάμα του Μακέιν, ενώ ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος σε δύο, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ο Μπαράκ Ομπάμα προηγείται του Τζον Μακέιν σε πέντε από οκτώ πολιτείες «κλειδιά», μια εβδομάδα πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Ο Μακέιν προηγείται σε δύο πολιτείες, ενώ στην κρίσιμη Φλόριντα προβλέπεται ισοπαλία, σύμφωνα με σειρά δημοσκοπήσεων των Reuters/Zogby που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Ο Ομπάμα προηγείται σταθερά του Μακέιν με πέντε ποσοστιαίες μονάδες ανάμεσα στους πιθανούς ψηφοφόρους σε άλλη εθνική δημοσκόπηση των Reuters/C-SPAN/Zogby, διατηρώντας δηλαδή την ίδια διαφορά που είχε και χθες Κυριακή.

Η εθνική τηλεφωνική δημοσκόπηση είχε περιθώριο σφάλματος 2,9 ποσοστιαίες μονάδων.

Ο Ρεπουμπλικάνος Μακέιν δίνει μάχη για να κερδίσει περίπου 12 πολιτείες, που είχε κερδίσει ο πρόεδρος Μπους το 2004, ανάμεσά τους και τις οκτώ που συμμετείχαν στην έρευνα τις τελευταίες τρεις μέρες.

Οποιαδήποτε επιτυχία του Ομπάμα σε κάποια από αυτές τις πολιτείες θα τον βοηθήσει να πλησιάσει ή και να ξεπεράσει τις 270 εκλεκτορικές ψήφους που χρειάζεται για να διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου στις 4 Νοεμβρίου.

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής του Ιλινόι διατηρεί μικρό προβάδισμα έναντι του Μακέιν στη Βιρτζίνια, τη Βόρεια Καρολίνα, το Μισούρι, το Οχάιο και τη Νεβάδα, ως επί το πλείστον εντός του περιθωρίου σφάλματος των 4,1 ποσοστιαίων μονάδων.

Ο Μακέιν προηγείται με δέκα ποσοστιαίες μονάδες στη δυτική Βιρτζίνια και με έξι στην Ιντιάνα.

Οι δύο υποψήφιοι εμφανίζουν το ίδιο ποσοστό (47%) στη Φλόριντα, το μεγαλύτερο «πεδίο» της εκλογικής μάχης με 27 εκλεκτορικές ψήφους και την πολιτεία η οποία έκρινε τις αμφισβητούμενες εκλογές του 2000.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Ομπάμα να προηγείται άνετα σε όλες τις πολιτείες, τις οποίες είχε κερδίσει ο Δημοκρατικός Τζον Κέρι το 2004, αλλά οι δημοσκοπήσεις των Reuters/Zogby δείχνουν τον Μακέιν να κινδυνεύει να χάσει πολλές από τις πολιτείες που είχε κερδίσει ο Μπους.

«Αν ο Ομπάμα διατηρήσει τις πολιτείες που είχε κερδίσει ο Κέρι, θα μπορέσει να εξασφαλίσει αρκετές εκλεκτορικές ψήφους για να φθάσει στο Λευκό Οίκο», δήλωσε ο δημοσκόπος Ζόγκμπι και πρόσθεσε ότι ο Μακέιν θα δώσει σκληρή μάχη σε αρκετές πολιτείες, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μακρά ιστορία επιτυχίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc