Το θέμα της ημέρας | 24.10.2008

Συντονισμένες κινήσεις Ευρώπης-Ασίας

Στο Πεκίνο πραγματοποιείται η 7η σύνοδος κορυφής Ασίας-Ευρώπης ASEM. Στο επίκεντρο είναι η αντιμετώπιση της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης. Συγκροτείται κοινό ταμείο 80 δις δολ. για τη στήριξη των πιστωτικών συστημάτων

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων 43 χωρών συνοδευόμενοι από τους υπουργούς Εξωτερικών, καθώς και οι επικεφαλής της ΕΕ και της ΑΣΕΑΝ συνεδριάζουν στην «μεγάλη αίθουσα του λαού», στο Πεκίνο αναζητώντας κοινές απαντήσεις στα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα. Η συνάντηση του Πεκίνου θα αξιοποιηθεί προκειμένου οι ασιατικές χώρες να μετάσχουν ενεργότερα στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενόψει μάλιστα της παγκόσμια συνόδου των «G-20», που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον.

Kοινό ταμείο 80 δις δολ. για τις τράπεζες

Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του ΑSEM, 13 ασιατικές χώρες συμφώνησαν στην συγκρότηση ενός κοινού ταμείου για τη διάσωση των πιστωτικών τους συστημάτων. Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και οι δέκα χώρες του φόρουμ της Νοτιοανατολικής Ασίας, αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν με 80 δισεκατομμύρια δολάρια το εν λόγω ταμείο. H καγκελάριος Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της Κίνας Γουέν Ζαμπάο και Γερμανούς επιχειρηματίες στο Πεκίνο  Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: H καγκελάριος Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της Κίνας Γουέν Ζαμπάο και Γερμανούς επιχειρηματίες στο Πεκίνο Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα παρουσιάσει στη σύνοδο του Πεκίνου τις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος και την αναδιάρθρωση της παγκόσμιας οικονομίας. Τις προτάσεις, σύμφωνα με την κ.Μέρκελ συμμερίζεται και θα υποστηρίξει και το Πεκίνο. Χθες η καγκελάριος είχε επί τούτου συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας Χου Ζιντάο και τον πρωθυπουργό Ουέν Ζιαμπάο. Και οι δύο τόνισαν μετά τη συνάντηση τις φιλικές σχέσεις Κίνας και Γερμανίας, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και σε εποχές κρίσης θα εντείνουν την οικονομική συνεργασία με το Βερολίνο.

Η Κίνα ενισχύει την εσωτερική αγορά

Η Κίνα που φιλοξενεί την έβδομη σύνοδο ASEM υφίσταται ήδη τις συνέπειες της κρίσης. Οι εξαγωγές μειώνονται σημαντικά, και οι ρυθμοί ανάπτυξης εμφανίζουν επιβράδυνση. Οι πρώτες μονάδες παραγωγής σταματούν τη λειτουργία τους. Χιλιάδες είναι οι άνεργοι. Στόχος της ηγεσίας της Κίνας είναι να μην υπάρξει αποσταθεροποίηση της χώρας. Θέλει να ενισχύσει την εσωτερική αγορά, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικονομία. 'Έχουμε σημαντικά αποθέματα για να το επιτύχουμε', διαβεβαιώνει η κυβέρνηση στο Πεκίνο.

Ευρώπη και Ασία χρειάζονται νέα εμπορική συμφωνία

Η ευρασιατική σύνοδος ASEM περιορίζεται στην ανταλλαγή απόψεων. Δεν παίρνει αποφάσεις. Παράλληλα με το βασικό θέμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, θα εξετασθούν επίσης και τα θέματα της ενέργειας, η προστασία του κλίματος και οι κλιματικές αλλαγές, οι εμπορικές συναλλαγές. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες διαμαρτύρονται ότι η Κίνα επιβάλει εμπορικούς περιορισμούς, παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα, κατακλύζει τις αγορές με πάμφθηνα προϊόντα. Ο Σέργκε Αμπού, πρέσβης της ΕΕ στο Πεκίνο επισημαίνει την ανάγκη να επανεξεταστεί και να βελτιωθεί η συμφωνία εμπορικών συναλλαγών. "Εάν υπάρχουν δύο ήπειροι που χρειάζονται πραγματικά μια εμπορική συμφωνία, αυτές είναι η Ευρώπη και η Ασία. Εισάγουν και εξάγουν η μία στην άλλη προϊόντα και τεχνολογία. Χρειαζόμαστε ένα καλύτερο πλαίσιο για το εμπόριο", σημειώνει ο ευρωπαίος πρέσβης στο Πεκίνο.

Γιώργος Παππάς

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc