Tι γραφει ο ξενος Tυπος

FINANCIAL TIMES

Μείωση των επιτοκίων

Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, επιστρέφοντας στο 1%, όπου βρισκόταν το 2003. Καθώς η αγωνία για την πραγματική οικονομία αυξάνεται, η Fed ήταν λογικό να χρησιμοποιήσει το βαρύ πυροβολικό της. Οι κεντρικές τράπεζες σε άλλες χώρες υψηλής εισοδηματικής στάθμης οφείλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας ειδικότερα έχουν τέτοιες πολλές δυνατότητες. Τα επιτόκια είναι ήδη υψηλά και με την πρώτη ευκαιρία χρειάζονται να μειωθούν ουσιαστικά. Οι σχεδιαστές της πολιτικής ανά τον κόσμο θα πρέπει να δράσουν με ταχύτητα αν θέλουν να προλάβουν τη σοβαρή παγκόσμια ύφεση.

LA REPUBBLICA

Πολιτισμικός και πολιτικός σεισμός

Η πιθανότητα να εκλεγεί τις επόμενες ημέρες ένας μαύρος, ένας μιγάς, στο ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ, της υπερδύναμης του πλανήτη, είναι ρεαλιστική. Εάν συμβεί όντως κάτι τέτοιο, τότε θα υπάρξουν πολιτισμικές και πολιτικές συνέπειες και πέραν των συνόρων των ΗΠΑ. Ο Ομπάμα ενσαρκώνει το θρησκευτικό πνεύμα και τον ζήλο των πρωτοπόρων που ίδρυσαν τις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει την ευαισθησία όσων ένιωσαν στο πετσί τους τον ρατσισμό. Πρόκειται για μια νέα ποιότητα. Με τις εκλογές της ερχόμενης Τρίτης οι ΗΠΑ βρίσκονται προ μιας αλλαγής εποχής με παγκόσμια σημασία.

DIE TAGESZEITUNG

Αντιπολίτευση οι Ρεπουμπλικανοί;

Οι Ρεπουμπλικανοί συμπεριφέρονται σαν αντιπολίτευση – ένας τέτοιος προεκλογικός αγώνας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποκαθήλωση. Eνας αρνητικός προεκλογικός αγώνας, που βασίζεται αποκλειστικά στην άσκηση κριτικής σε δεδομένα και πρόσωπα και όχι σε υποσχέσεις για το μέλλον, οδηγεί στην εκλογική επιτυχία μόνον εάν ο λαός είναι οργισμένος. Ομως ο Ομπάμα δεν ήταν ποτέ στην κυβέρνηση, επομένως δεν υπάρχει καταγεγραμμένο κανένα λάθος εις βάρος του. Οι Ρεπουμπλικανοί είναι πια παγιδευμένοι. Αντίθετα, ο Ομπάμα συμπεριφέρεται σαν να κατέχει ήδη το αξίωμα του προέδρου και τολμά να εξηγεί στο ακροατήριό του δύσκολα οικονομικά θέματα. Ο Μακέιν δίνει την εντύπωση του σοβαρού πολιτικού που ξέρει να κρατάει το τιμόνι, αλλά εντείνει τις προσωπικές επιθέσεις κατά του αντιπάλου του, όπως κάνει πάντα και παντού η αντιπολίτευση.

THE NEW YORK TIMES

Αγρυπνος στην Τεχεράνη

Λοιπόν, αν ο Ομπάμα αναδειχθεί νικητής στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, ενδεχομένως να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τους Ιρανούς. Εχετε δει τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο Αχμεντινετζάντ έχει υπερκόπωση; Είναι γιατί πιθανότατα δεν κοιμάται τις νύχτες. Ο λόγος; Δεν μετράει προβατάκια, αλλά παρακολουθεί την πτώση των τιμών του πετρελαίου από 147 δολάρια το βαρέλι στα 57 πρόσφατα. Είναι το είδος των πραγμάτων που προκαλεί άσχημα όνειρα στον Ιρανό αυταρχικό ηγέτη. Υπό τον Αχμεντινετζάντ, οι μουλάδες του Ιράν προσπάθησαν με τη βοήθεια των εσόδων από το πετρέλαιο να… αγοράσουν τον ιρανικό λαό. Ομως, αυτό που ο Αχμεντινετζάντ δεν μπορούσε να αγοράσει ήταν η πραγματική οικονομική ανάπτυξη. Ο πληθωρισμός σήμερα στο Ιράν τρέχει με 30%, η ανεργία είναι στο 11%, ενώ υπάρχει κι ένα μεγάλο κομμάτι αποφοίτων, μηχανικών και αρχιτεκτόνων που δεν μπορούν να βρουν εργασία, γι’ αυτό και δουλεύουν σε πιτσαρίες ή οδηγούν ταξί. Και τώρα, με τις τιμές του πετρελαίου να πέφτουν, το Ιράν –όπως και η Σοβιετική Ενωση– θα πρέπει να περιορίσει τις δαπάνες. Προσδεθείτε, λοιπόν.

THE TIMES

Η μαύρη καρδιά της Αφρικής

Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια πολίτες σκοτώθηκαν στον πενταετή εμφύλιο πόλεμο στη Δημοκρατία του Κονγκό. Οκτώ άλλα αφρικανικά κράτη αναμείχθηκαν σε μια από τις χειρότερες αιματοχυσίες. Το 2003 συμφώνησαν σε κατάπαυση πυρός, αλλά οι εχθροπραξίες, η πείνα και οι ασθένειες αποδεκάτισαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Σήμερα, η ευρύτερη περιοχή ζει σε συνθήκες κινδύνου και ο φόβος μιας ολοκληρωτικής επιστροφής στον πόλεμο είναι ορατός. Προχθές, δύναμη Κονγκολέζων ανταρτών υπό τον στρατηγό Λοράν Νκούντα, της φυλής Τούτσι, προχώρησε προς την Γκόμα με δεδηλωμένο σκοπό την «απελευθέρωση» όλης της χώρας. Τα κυβερνητικά στρατεύματα εγκατέλειψαν την πόλη. Οι πρόσφυγες τράπηκαν σε φυγή και η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ περιορίστηκε στα ελάχιστα, μένοντας ουσιαστικά χωρίς δουλειά! Δεν υπάρχουν απαντήσεις στα γιατί του Κονγκό. Το Κονγκό παραμένει η μαύρη καρδιά της Αφρικής κι ένα μάθημα μιας αποτυχημένης επιστροφής στην ομαλότητα μετά την εποχή των αποικιοκρατών.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»