με την σφραγίδα του Πάουελ


Toυ Αθανασιου Ελλις

H δημόσια υποστήριξη του Κόλιν Πάουελ προς τον Μπαράκ Ομπάμα σημάδεψε την προεκλογική εκστρατεία τις τελευταίες ημέρες, προσδίδοντας μια επιπλέον δυναμική στην υποψηφιότητα του Δημοκρατικού γερουσιαστή. Σε μια στιγμή κατά την οποία προσπαθεί αγωνιωδώς να ανακτήσει το χαμένο έδαφος ο Μακέιν δέχθηκε ένα ακόμη ράπισμα αυτή τη φορά από έναν άνθρωπο που ανήκει στο δικό του κόμμα και ο οποίος αναγνωρίζεται από όλους ως μια από τις πλέον σεβαστές πολιτικές προσωπικότητες της Αμερικής.

Ο Πάουελ εκφράζει την κεντρώα πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, και ήταν η φωνή της λογικής στην πρώτη τετραετία της κυβέρνησης Μπους όπου συγκρουόταν με το νεοσυντηρητικό ρεύμα που εκπροσωπούσαν ο αντιπρόεδρος Τσέινι, ο υπουργός Αμυνας Ράμσφελντ και ο αναπληρωτής του, Γούλφοβιτς. Με το κύρος και το ηθικό ανάστημα που διαθέτει, παρά το πλήγμα που υπέστη από την έστω και διστακτική υποστήριξή του στον πόλεμο του Ιράκ, ο Κόλιν Πάουελ έχει ευρεία απήχηση σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και τους ψηφοφόρους και των δύο κομμάτων. Οι απόψεις του ταυτίζονται και επηρεάζουν κυρίως τον μεσαίο χώρο τον οποίο έχει ανάγκη ο Μακέιν, αλλά αδυνατεί να προσελκύσει. Για τους παραπάνω λόγους η κίνηση του Πάουελ δρα καταλυτικά στο προεκλογικό σκηνικό.

Με το μειλίχιο ύφος του και την υπευθυνότητα που τον διακρίνει, ο Πάουελ υποστήριξε με πειστικό τρόπο ότι το μέλλον της Αμερικής και του κόσμου θα είναι καλύτερο με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Εξήρε το ηρωικό παρελθόν του φίλου του Τζον Μακέιν, αλλά εξέφρασε την ανησυχία του για την υπερβολική στροφή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προς τα δεξιά, την προβολή και απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης ζητημάτων άνευ σημασίας, τις επιθέσεις κατά του χαρακτήρα του Ομπάμα, αλλά και την επιλογή της άπειρης Σάρα Πέιλιν για το αξίωμα του αντιπροέδρου. Αντίθετα, εκθείασε την ευφυΐα, τη γνώση, την ευφράδεια, τον ενωτικό λόγο, την κατανόηση των προβλημάτων της καθημερινότητας, και την απήχηση του Ομπάμα σε ανθρώπους διαφορετικών χρωμάτων, εθνοτήτων, και γενεών, «μα πάνω από όλα την ικανότητά του να εμπνέει».

Ολη η Αμερική σέβεται τον Πάουελ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, στα οποία ο 47χρονος δημοκρατικός υποψήφιος θεωρείται ευάλωτος. Ετσι, η υποστήριξη που έλαβε από τον στρατηγό που διετέλεσε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ρέιγκαν, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων επί Μπους του πατρός και Κλίντον, και υπουργός Εξωτερικών επί Μπους του υιού, λειτουργεί ως εγγύηση και ενδυναμώνει την προεδρική του υποψηφιότητα.

Ο λιτός λόγος του Πάουελ και τα εύστοχα επιχειρήματά του αντικατοπτρίζουν τη σκέψη των μετριοπαθών ψηφοφόρων που αποτελούν το μήλον της Εριδος ανάμεσα στους δύο υποψηφίους. «Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει επιδείξει την ηρεμία, την υπομονή, το βάθος σκέψης, τη σταθερότητα, και τη δυνατότητα επίλυσης προλύπλοκων προβλημάτων που νομίζω ότι χρειάζονται σήμερα η Αμερική και η ανθρωπότητα», τόνισε με αφοπλιστική ευθύτητα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, αποτυπώνοντας σε μία πρόταση την ουσία της ιστορικής εκλογής της 4ης Νοεμβρίου.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»