Το θέμα της ημέρας | 27.10.2008

Οι πληβείοι της Ολυμπιακής

Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε ήδη στη Βουλή νομοσχέδιο για την εργασιακή αποκατάσταση των εργαζομένων της Ολυμπιακής, το οποίο προβλέπει 1,3 δις ευρώ για εφάπαξ αποζημιώσεις των εργαζομένων.

Εντός της εβδομάδας λήγει η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την πώληση της Ολυμπιακής που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Πριν από τη διευθέτηση του όλου ζητήματος ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης είχε δηλώσει ότι «ουδείς εργαζόμενος θα μείνει ακάλυπτος».

Και όμως, εάν παραμείνει το νομοσχέδιο ως έχει, οι 500 εργαζόμενοι στο εξωτερικό μένουν ακάλυπτοι.

Ο Νόρμπερτ Άουερ, πρόεδρος του Συμβουλίου Προσωπικού Εργαζομένων της Ολυμπιακής στη Γερμανία, αισθάνεται μεγάλη απογοήτευση, αλλά και ανασφάλεια, διότι όπως δήλωσε στο μικρόφωνο της Deutsche Welle:

«Εάν δεν σε ενημερώνουν και πληροφορείσαι μόνο από δεύτερο και τρίτο χέρι, τότε αισθάνεσαι άνθρωπος δευτέρας κατηγορίας, αισθάνεσαι ρεζέρβα.»

Αεροδρόμιο ΦραγκφούρτηςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Αεροδρόμιο ΦραγκφούρτηςΠληροφορίες από τα ΜΜΕ και όχι από την ίδια την εταιρεία

Η μόνη πηγή ενημέρωσης των εργαζομένων της Ολυμπιακής στη Γερμανία ήταν τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ.

Ακόμη και για το κλείσιμο σλοτς της Ολυμπιακής στο Μόναχο και στη Φρανκφούρτη πληροφορήθηκαν από τις εφημερίδες, ενώ ακόμα πουλούσαν εισιτήρια για τις συγκεκριμένες πτήσεις.

Όταν άρχισαν οι ελληνικές και στη συνέχεια οι γερμανικές εφημερίδες να δημοσιεύουν πληροφορίες για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής και κυρίως για το σχέδιο αποζημιώσεων των εργαζομένων της εταιρείας τότε ο Άουερ και οι συνάδελφοί του στην Ολυμπιακή Γερμανίας θέλησαν να ενημερωθούν και για τη δική τους περίπτωση.

Οι επιστολές του Συμβουλίου Προσωπικού Εργαζομένων της Ολυμπιακής Γερμανίας προς των υπουργό Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη και τον πρόεδρο των Ολυμπιακών Αερογραμμών Πύρο Παπαδημητρίου παρέμειναν αναπάντητες.

Μόνον η προειδοποίηση του δικηγόρου του Συμβουλίου Προσωπικού ότι θα καταθέσει μήνυση κατά της Ολυμπιακής, εάν δεν ενημερώσει τους εργαζόμενους όπως οφείλει βάση της γερμανικής νομοθεσίας, ανάγκασε κυριολεκτικά τον κ. Παπαδημητρίου να στείλει κάποια απάντηση.

Ο Ευλάβιος Μπετάκης, μέλος του Συμβουλίου Προσωπικού Φραγκφούρτης μας είπε ότι «επρόκειτο για την ανακοίνωση που έκανε στην συνέντευξη τύπου», στην οποία έκανε λόγο ότι «καταβάλλονται προσπάθειες», αλλά δεν έλεγε απολύτως τίποτε για τους εργαζόμενους της Ολυμπιακής στο εξωτερικό.

Δεν είναι γνωστό, τι προσπάθησε ο πρόεδρος της Ολυμπιακής, από ό,τι φαίνεται όμως η υπόσχεση του υπουργού Μεταφορών ότι «ουδείς εργαζόμενος θα μείνει ακάλυπτος» δεν θα υλοποιηθεί στην περίπτωση των εργαζομένων του εξωτερικού.

Εκτός βέβαια, εάν αλλάξει το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη βουλή για τα ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα του προσωπικού της Ολυμπιακής. Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Προσωπικού των Εργαζομένων της Ολυμπιακής Γερμανίας Νόρμπερτ Άουερ υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής στη Γερμανία δεν είναι «αυτόνομοι», εργάζονται σε μια θυγατρική της Ολυμπιακής, συνιστούν δηλαδή «υποκατάστημά της» στη Γερμανία, οπότε αντικειμενικά ανήκουν και «οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής στη Γερμανία στους 8.000 για τους οποίους ισχύει το νομοσχέδιο».

Ωστόσο στην Ελλάδα όλοι οι εργαζόμενοι θα λάβουν βάσει του νομοσχεδίου υψηλές αποζημιώσεις.

Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό του μόνιμου προσωπικού θα έχει το δικαίωμα εθελουσίας εξόδου, μετάταξης στο δημόσιο ή στις ΔΕΚΟ ή πρόσληψη σε άλλη εταιρεία, ενώ για τους εποχικούς υπαλλήλους της Ολυμπιακής προβλέπεται ειδικό ενισχυμένο επίδομα ανεργίας και μοριοδότηση της προϋπηρεσίας τους κατά 50%.

Πως θα αντιμετωπιστούν οι εργαζόμενοι στο Εξωτερικό;Ο ΥΜΕ Κωστής ΧατζηδάκηςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο ΥΜΕ Κωστής Χατζηδάκης

Αντιθέτως η κατάσταση του προσωπικού της Ολυμπιακής στο εξωτερικό θα είναι δραματική σε περίπτωση που τελικά δεν συμπεριληφθούν στο σχέδιο εργασιακής αποκατάστασης που θα ισχύει για τους συναδέλφους τους εν Ελλάδι.

Σε αυτήν την περίπτωση η μόνη δυνατότητα αποκατάστασης του προσωπικού στη Γερμανία είναι η διαπραγμάτευση με την εταιρεία ενός «κοινωνικού σχεδίου» (Sozialplan) βάσει της γερμανικής νομοθεσίας.

Για τον Ευλάβιο Μπετάκη αυτό όμως δεν αποτελεί λύση, διότι: «η αγορά εργασίας και στη Γερμανία είναι έτσι, που ένας πενηντάρης και πάνω δύσκολα θα βρει θέση εργασίας. Αλλά και οι νεότεροι συνάδελφοι 30 ή 40 χρονών δύσκολα θα βρουν κάποια θέση.»

#b#

Οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή Γερμανίας θεωρούν την αντιμετώπιση τους σε σχέση με τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα όχι μόνον δυσανάλογη, αλλά και άδικη.

Σε επιστολή του προς τον Έλληνα υπουργό Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη το Συμβούλιο Προσωπικού των Εργαζομένων Γερμανίας υπενθυμίζει ότι χάριν στην επί δεκαετίες προσφορά τους είχαν καταφέρει οι σταθμοί της Ολυμπιακής στη Γερμανία «να κατέχουν εξέχουσα θέση στον κόσμο της ελληνικής διασποράς, θέση την οποία εξασθένισαν οι κατά καιρούς στρατηγικές και τακτικές, που υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν.»

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Comments

lornion said…
Γιατί τόσα λεφτά? Η εταιρία ηταν δική τους και την αγοράζει το δημόσιο για να φύγουν? Που φαίνεται το δίκηο του πολίτη?Απορώ με τέτοιες λογικές.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»