Μάχη γενεών στις αμερικανικές εκλογές
Οι ηλικιακές γενιές αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του νέου Αμερικανού προέδρου.

Η ψήφος των νέων θα είναι αποφασιστική στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, με τους νέους ψηφοφόρους να υποστηρίζουν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, ενώ το στρατηγικό οχυρό της τρίτης ηλικίας να είναι μοιρασμένο ανάμεσα στους δύο υποψήφιους.

Σαράντα τέσσερα εκατομμύρια ψηφοφόρων 18-29 ετών καλούνται να ψηφίσουν στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup, το 65% επιλέγει τον Μπάρακ Ομπάμα και 31% τον αντίπαλό του Τζον Μακέιν.

Στους άνω των 65 ετών ο γερουσιαστής της Αριζόνα, 72 ετών, ισοψηφεί σχεδόν (44% έναντι 45%) με τον γερουσιαστή του Ιλινόι και κατά 25 χρόνια νεότερό του.

Η ηλικία χαρακτηρίζει επίσης το στυλ των υποψηφίων. Οι τηλεοπτικές αναμετρήσεις ανέδειξαν τον Τζον Μακέιν σε ρόλο πατριάρχη, με αναφορές στον Τσόρτσιλ και τον Αϊζενχάουερ, και τον Μπάρακ Ομπάμα να μιλά για το Google.

«Πιστεύω ότι έχουμε ανάγκη από έναν άνθρωπο που θα είναι σύμβολο της αλλαγής, πιστεύω ότι έχουμε ανάγκη από αλλαγή γενιάς. Γι' αυτό υποστηρίζω τον Ομπάμα», δήλωσε την περασμένη Κυριακή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ανακοινώνοντας την υποστήριξή του προς τον υποψήφιο των Δημοκρατικών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έκπληξη στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου θα έλθει από τους νεότερους, τη «γενιά Υ». «Αυτοί σφύζουν από αυτοπεποίθηση, αισθάνονται ότι έχουν την εξουσία και θα υποστηρίξουν τον υποψήφιο που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους», προβλέπει η Ανν Φίσμαν, πρόεδρος εταιρείας μάρκετινγκ, η οποία πιστεύει ότι ο Ομπάμα είχε την ικανότητα να συνδεθεί με αυτήν τη μερίδα του εκλογικού σώματος. «Ήρθε σε επαφή μαζί τους από πολύ νωρίς, τους ζήτησε την άποψή τους και συνδέθηκαν», λέει.

Ωστόσο, η υποστήριξη αυτών των νέων είναι εύθραυστη. «Καταλαβαίνουν τη χειραγώγηση. Εάν ο Ομπάμα εμφανισθεί ως συσκευασία χωρίς περιεχόμενο, εάν θεωρήσουν ότι δεν είναι αυτό που υποσχέθηκε, μπορεί να στραφούνε εναντίον του», προειδοποιεί.

Η Στεφανί Γιανγκ, 24 ετών, ασχολείται με τον τομέα της επικοινωνίας στον ανεξάρτητο οργανισμό «Rock the Vote», στόχος του οποίου είναι να παρακινήσει νέους ψηφοφόρους να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.

Σύμφωνα με την ίδια, 2,4 εκατομμύρια νέοι 18-29 ετών έχουν εγγραφεί στους καταλόγους. Τι είναι αυτό που τους κινητοποιεί; Η έλλειψη ιατρικής περίθαλψης για 13,3 εκατομμύρια νέων, το υψηλό κόστος των σπουδών και η επιθυμία για καλύτερες αμοιβές.

«Μια νεανική επανάσταση ξεκινά», λέει.

Στο άλλο άκρο της ηλικιακής κατάταξης, οι προβληματισμοί είναι διαφορετικοί. Ο Τζον Μακέιν εξασφαλίζει την ψήφο της «σιωπηλής γενιάς», της δικιάς του, που περνά στην τρίτη ηλικία, καθώς εξαφανίζεται η γενιά των βετεράνων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Ανν Φίσμαν ασχολήθηκε με τη γενιά των γυναικών, αυτήν τη «σιωπηλή γενιά» που ξεκίνησε τα φεμινιστικά κινήματα τις ΗΠΑ. «Οι γυναίκες αυτές είναι αγανακτισμένες με τη συμπεριφορά απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον. Ψηφίζουν Μακέιν», λέει.

Ανάμεσα στους νέους και τους ηλικιωμένους υπάρχει η γενιά του «baby boom», που αρχίζει να συνταξιοδοτείται, και η επόμενη, η «γενιά Χ», όσων γεννήθηκαν μεταξύ του 1961 και το 1981. Ο Ομπάμα, 47 ετών, ανήκει σε αυτήν την τελευταία γενιά.

Σύμφωνα με τον Τζεφ Γκορντινιέ, εκδότη του περιοδικού Details και συγγραφέα ενός βιβλίου με θέμα τη «γενιά Χ», «ο Ομπάμα είναι πραγματιστής και διαθέτει τη σωστή δόση ιδεαλισμού» για να πείσει τους ψηφοφόρους της ηλικίας του, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι ο σκεπτικισμός.

Γι' αυτούς, «ο Ομπάμα είναι ο υποψήφιος που συνδέεται με την τεχνολογία, η οποία θα μας διασώσει οικονομικά την ερχόμενη δεκαετία», λέει.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc