Ευεργετική η χρήση του Διαδικτύου στις μεγαλύτερες ηλικίες


Η χρήση και η περιπλάνηση στο Διαδίκτυο φαίνεται να ωφελεί την εγκεφαλική δραστηριότητα στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους.

Ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ βρήκε ότι η αναζήτηση στο Διαδίκτυο ενεργοποιεί κέντρα ελέγχου στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων και άλλες σύνθετες διαδικασίες. Όπως εξηγούν, αυτή η λειτουργία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ηλικιακών φυσιολογικών αλλαγών που προκαλούν φθορά στον εγκέφαλο.

Κατά τη γήρανση του εγκεφάλου συντελείται μία σειρά αλλαγών, συμπεριλαμβανομένης της συρρίκνωσης και μείωσης της κυτταρικής δραστηριότητας, γεγονός που επηρεάζει την εγκεφαλική επίδοση. Εδώ και καιρό οι ερευνητές κάνουν λόγο για τις ευεργετικές επιπτώσεις δραστηριοτήτων όπως η λύση σταυρόλεξων, που βοηθούν στη μείωση των επιπτώσεων της γήρανσης του εγκεφάλου. «Η αναζήτηση στο Ίντερνετ ενεργοποιεί πολύπλοκη εγκεφαλική δραστηριότητα που βοηθά στην άσκηση και βελτιώνει τη λειτουργία του ανθρώπινου μυαλού» αναφέρει η μελέτη.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι επιστήμονες παρατήρησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 24 εθελοντών ηλικίας 55 έως 76 ετών, μισοί εκ των οποίων χρησιμοποιούσαν Ίντερνετ. Μετά από εξετάσεις και παρακολούθηση, διαπιστώθηκε ότι η διαδικασία της αναζήτησης στο Διαδίκτυο προκαλούσε επιπρόσθετη δραστηριότητα σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, μόνο όμως σε όσους ήταν εξοικειωμένοι με τη χρήση του Ίντενετ.

«Μία απλή ενέργεια, όπως η αναζήτηση στον Ιστό ενδυναμώνει τα εγκεφαλικά κυκλώματα στους μεγαλύτερους ενήλικες, δείχνοντας έτσι ότι το ανθρώπινο μυαλό είναι ευαίσθητο και εξακολουθεί να μαθαίνει καθώς μεγαλώνουμε» εξηγούν οι επιστήμονες στη μελέτη.

Σχολιάζοντας τα νέα πορίσματα, η Ρεμπέκα Γουντ, διευθύνουσα σύμβουλος επιστημονικού οργανισμού για την έρευνα στο Αλτζχάιμερ δήλωσε ότι «πρόκειται για συναρπαστικά συμπεράσματα που δείχνουν ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας πραγματοποιώντας δραστηριότητες που εξασκούν την νόηση».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC









Comments

lornion said…
Nαι πάνε τώρα 16 χρόνια που ξαναγεννήθηκα μέσα από το διαδίκτυο.Από το 1992 που το βρήκα ,χάρις στην ιδέα των παιδιών μου ,να με περιμένει σε ένα μικρό γραφειάκι στο σπίτι, το τίμησα ασχολούμενοος πάνω από την μισή μέρα.Χάρισε ενδιαφέρον,ζωή και γνώση στην γεροντική ύπαρξή μου, με γέμισε αισιοδοξία για το αύριο και ενδιαφέροντα που ποτέ δεν σκέφτηκα ,ούτε αντιμετώπισα. Ας είναι καλά οι σκαπανείς της επιστήμης.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»