Tι γραφει ο ξενος Tυπος

DW-WORLD.DE

Σχεδίαζαν δολοφονία;

Mία εβδομάδα πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η αστυνομία φέρεται να απέτρεψε δολοφονική επίθεση κατά του δημοκρατικού υποψήφιου Μπαράκ Ομπάμα. Η είδηση προκάλεσε σοκ, μολονότι η αφετηρία ήταν υπόθεση ρουτίνας. Στην πολιτεία Τενεσί συνελήφθησαν δύο άνδρες, οι οποίοι σχεδίαζαν ένα μακελειό σε σχολείο με μαύρα παιδιά και στη συνέχεια τη δολοφονία του Ομπάμα. Η αστυνομία σταμάτησε τυχαία για έλεγχο το αυτοκίνητο δύο νεαρών 18 και 20 χρόνων στην πόλη Alamo του Τενεσί. Στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου οι αστυνομικοί βρήκαν όπλα διαφόρων ειδών. Οι δύο σκίνχετζ αποκάλυψαν ότι στόχευαν να ληστέψουν κατάστημα όπλων για να εξοπλιστούν ακόμα καλύτερα. Με τα όπλα αυτά σχεδίαζαν να αιματοκυλίσουν ένα σχολείο με 102 μαύρους μαθητές. Οι λευκοί ρατσιστές, όπως αυτοαποκαλούνται, σκόπευαν στη συνέχεια να μεταβούν το ταχύτερο δυνατό σε προεκλογική συγκέντρωση του Ομπάμα και από το αυτοκίνητό τους να τον δολοφονήσουν. Η δολοφονία του δημοκρατικού υποψήφιου θα ήταν το φινάλε του σχεδιαζόμενου μακελειού Αφροαμερικανών. Οι δύο σκίνχετζ που είχαν γνωριστεί μέσω του Ιντερνετ και συμπεριέλαβαν στο σχεδιασμό και το δικό τους θάνατο, θεωρούσαν τον εαυτό τους κομάντος αυτοκτονίας. Οι δύο συλληφθέντες νεαροί θα οδηγηθούν στον ανακριτή.

LA REPUBBLICA

Υπό την προστασία τους

Ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν από τον Ιανουάριο ο πρώτος υποψήφιος από όλους που τέθηκε αμέσως υπό την προστασία των μυστικών υπηρεσιών. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον φοβόταν ή θεωρούσε ενδεχόμενη μια επίθεση εναντίον του Ομπάμα, κάτι που σκέφθηκε εξάλλου όλος ο κόσμος, όταν είδε τον νεαρό πολιτικό με αυτό το πρόσωπο και με αυτή την ιστορία να βάζει πλώρη γι’ αυτό που πάντα μόνο λευκοί υποψήφιοι κατακτούσαν.

HERALD TRIBUNE

Ενισχυμένη η Λίβνι

Συνήθως η εσωτερική πολιτική μιας χώρας επηρεάζει και την εξωτερική. Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα στο Ισραήλ, καθώς η υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος «Καντίμα» Τζίπι Λίβνι εγκαταλείπει κάθε προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού και προχωράει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Ο λόγος που καταλήγει σε αυτή την απόφαση σχετίζεται με τις πιέσεις που δέχτηκε από το υπερορθόδοξο κόμμα «Σας». Η Τζίπι Λίβνι δεν είχε άλλη επιλογή. Αν ενέδιδε στα αιτήματα του «Σας» θα έθετε σε κίνδυνο όχι μόνο τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς, αλλά και τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους. Η ηγεσία του «Σας» είχε θέσει ως όρο για πιθανή κυβερνητική συνεργασία τη μη διαπραγμάτευση του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ, η οποία θα πρέπει να παραμείνει στα χέρια των Ισραηλινών. Οπως δήλωσε η Λίβνι, αν ενέδιδε, θα υπαναχωρούσε στις δεσμεύσεις που το Ισραήλ έχει απέναντι στις ΗΠΑ, την Ε.Ε., τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Εθνη. Το Ισραήλ έχει μία από τις πιο ζωντανές δημοκρατίες. Αλλά παράλληλα έχει ένα πολιτικό σύστημα που επιτρέπει την ύπαρξη κομμάτων με ειδικά συμφέροντα. Ομως οι Ισραηλινοί χρειάζονται ευρείας αποδοχής σταθερή κυβέρνηση.

LE MONDE

Ιταλία και ρατσισμός

Σε καλές εποχές, η παρακάτω είδηση δεν θα περνούσε τα σύνορα της Λομβαρδίας. Το Σάββατο, 18 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια αγώνα μπάσκετ μεταξύ των Cats de Vigevano και των Bopers de Casteggio ακούστηκε το εξής: «Να πάτε μα μαζέψτε μπανάνες στην Αφρική». Η προσβολή απευθυνόταν στον Μπράιαν Ινοα Πιαντίνι, 20 ετών, Ιταλό καταγόμενο από τη Δομινικανή Δημοκρατία. Την επομένη ο ιταλικός Τύπος είχε μακροσκελείς αναφορές πάνω στο θέμα. Αυτά σε καιρούς κανονικούς. Αλλά στην Ιταλία του σήμερα δεν περνάει εβδομάδα που να μην υπάρχουν πληροφορίες για ρατσιστικά επεισόδια. Ο κατάλογος ήδη είναι μακρύς και εκτός από την υπόθεση των Ρομά αφορά ανθρώπους από την Μπουργκίνα Φάσο ή την Γκάνα που υπέστησαν τα πάνδεινα, ενώ έχουν ακουστεί πολλά για τη σφαγή των έξι Αφρικανών από δολοφόνους της Καμόρα. Οι ειδήσεις ξεφεύγουν πλέον από την ιταλική επικράτεια και κάνουν το γύρο του κόσμου, ωθώντας πολλούς να αναρωτηθούν κατά πόσον οι Ιταλοί έχουν γίνει ρατσιστές. Ο πρόεδρος της Ιταλίας ανησυχεί. Πού πήγαν οι ευγενικοί και ωραίοι Ιταλοί; Αυτοί που πρώτοι δέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες τους μετανάστες; Ο ρατσισμός δεν είναι στα γονίδιά μας, λένε πολλοί. Επομένως τι; Η Ιταλία, χώρα εξαγωγής μεταναστών, έχει εξελιχθεί σε χώρα υποδοχής. Μια ραγδαία αλλαγή η οποία έφερε μαζί της πολλά προβλήματα. «Αν δεν τίθεται ευθέως θέμα ρατσισμού, θα μπορούσε να πει κανείς ότι το έδαφος είναι πρόσφορο», λέει ο κεντροαριστερός βουλευτής Σάντρο Γκότζι.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»