Ανησυχία για τις συνέπειες της κρίσης στην πραγματική οικονομία

Tου Γιωργου Π. Τερζη

Με ανοικτές τις πληγές από το σκάνδαλο Βατοπεδίου, το οποίο θεωρείται πιθανό ότι θα εξακολουθήσει να κυριαρχεί στην κεντρική πολιτική σκηνή μέσω της εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή, η κυβέρνηση ανησυχεί σφόδρα για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην «πραγματική οικονομία». Με τις οικονομικές εξελίξεις αναμένεται να ασχοληθεί η κυβερνητική επιτροπή που συνεδριάζει αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ήδη, σε άτυπο επίπεδο, κομβικά υπουργεία (Οικονομίας, Απασχόλησης, Ανάπτυξης) διαμορφώνουν εναλλακτικά σενάρια δράσης ανάλογα με το εύρος των συνεπειών στην αγορά, την ανάπτυξη και την απασχόληση. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκφράζεται προβληματισμός διότι η μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν «πέρασε» στα επιτόκια που καλούνται να πληρώσουν επαγγελματίες και ιδιώτες και, προς τούτο, αναμένεται σχετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και της Τραπέζης της Ελλάδος. «Θα ασκήσουμε σοβαρές πιέσεις στις τράπεζες προς αυτήν την κατεύθυνση» σημείωνε, χθες, αρμόδια κυβερνητική πηγή, υπενθυμίζοντας ότι από την κυβέρνηση έχει γίνει σαφές ότι οι τράπεζες που θα κάνουν χρήση του πακέτου στήριξης οφείλουν να «αναλάβουν και δράσεις κοινωνικής ευθύνης».

Σε κάθε περίπτωση, η θέση της κυβέρνησης παραμένει -επί του παρόντος- στη λογική να στηριχθούν η ρευστότητα στην αγορά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν και τον βασικό «εργοδότη» στη χώρα. Σε δεύτερο στάδιο, και μόνον αν οι συνέπειες που θα γίνουν ιδιαίτερα αισθητές από τον Δεκέμβριο το απαιτήσουν, θα αναληφθούν μέτρα επιδοματικής λογικής προς ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες και χαμηλοσυνταξιούχους. Το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής και η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης είναι τα μόνα δεδομένα μέτρα, η υλοποίηση των οποίων αναμένεται σύντομα. «Η κυβέρνηση έχει σκύψει με τη δέουσα σοβαρότητα σε αυτό το θέμα», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, αναγνωρίζοντας ότι «η κρίση συνεχίζεται και έχει ευθεία ανταπόκριση στους Eλληνες».

Στο εσωκομματικό πεδίο, οι τελευταίες συνεδρίασεις των νομαρχιακών επιτροπών της Ν.Δ. επιβεβαίωσαν ότι η έξοδος του Θ. Ρουσόπουλου από το κυβερνητικό σχήμα λειτούργησε κατευναστικά. «Νομίζω ότι έκανε το σωστό, δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ κατασκεύασε στην κυριολεξία ένα κατηγορητήριο από το πουθενά» σχολίασε για την παραίτηση ο γραμματέας του κόμματος Λ. Ζαγορίτης, καλύπτοντας εμμέσως πλην σαφώς την επιλογή του πρώην υπουργού Επικρατείας να προχωρήσει σε μηνύσεις και αγωγές εναντίον δημοσιογράφων (του «Αλφα») για συκοφαντική δυσφήμηση.

Σε συνέντευξή του, την Κυριακή, ο Π. Τατούλης επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης να απέχει από τη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, υπαινισσόμενος ότι ο ίδιος ενδεχομένως ψήφιζε υπέρ αυτής. «Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης δεν αφήνει αναπάντητα ερωτήματα σε κανένα καλόπιστο Ελληνα» απάντησε ο κ. Αντώναρος, επιβεβαιώνοντας την πλήρη διάρρηξη των δεσμών μεταξύ του Μαξίμου και του βουλευτή Αρκαδίας.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»