κανόνια στα στεγαστικά δάνεια φοβαται η ΤτΕ
«Καμπανάκι» στα πιστωτικά ιδρύματα για τη δυνατότητα των νοικοκυριών να αποπληρώνουν τα δάνειά τους χτύπησε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γ. Προβόπουλος, διεμήνυσε στις τράπεζες να εφαρμόζουν συνετά πιστοδοτικά κριτήρια στις νέες χορηγήσεις, υπενθυμίζοντάς τους ότι τα ποσά που χορηγούν δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 30%-40% του εισοδήματος των πολιτών.
Η ΤτΕ φοβάται την έκρηξη των επισφαλειών, που από τη μια μπορούν να οδηγήσουν χιλιάδες καταναλωτές να χάσουν το σπίτι τους και από την άλλη, θα αναγκάσουν τις τράπεζες να αυξήσουν τις προβλέψεις, δεσμεύοντας περισσότερα κεφάλαια για να καλύψουν τα «κόκκινα» δάνεια. Ο κεντρικός τραπεζίτης διαβλέπει ότι, λόγω της κρίσης, που περνά πλέον και στην πραγματική οικονομία, πολλοί δανειολήπτες θα βρεθούν σε «οικονομική ασφυξία» το επόμενο διάστημα.
Υπό την παρούσα χρονική συγκυρία, ο κ. Προβόπουλος έχει επισημάνει στους τραπεζίτες ότι πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα και την επέκταση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, λόγω της συνεχιζόμενης έντονης αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά και των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται στο διεθνές οικονομικό και κανονιστικό περιβάλλον.
Οι ανησυχίες αφορούν πρωτίστως στα στεγαστικά, καθώς τα φθηνά δάνεια της τελευταίας πενταετίας, κυρίως σταθερού επιτοκίου της τάξης του 3,5%-4,50%, περνούν στην κυμαινόμενη περίοδο, με επιτόκια που μπορεί να φθάνουν και στο 7%.
Επονται τα καταναλωτικά δάνεια και ιδιαίτερα εκείνα στο πλαίσιο των οποίων έχουν προσημειωθεί ακίνητα, προκειμένου να χορηγηθούν μεγαλύτερα ποσά. Ηδη, με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων των ελληνικών τραπεζών χειροτέρευσε το πρώτο εξάμηνο του 2008 και οφείλεται αποκλειστικά στα δάνεια προς τα νοικοκυριά: τα «κόκκινα» δάνεια αντιστοιχούν στο 4,7% των συνολικών χορηγήσεων από 4,5% πέρυσι.
Με βάση τα στοιχεία Αυγούστου, τα ελληνικά νοικοκυριά χρωστούν στις τράπεζες το 46,4% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε σχεδόν 113 δισ. ευρώ. Τα στεγαστικά δάνεια έτρεξαν τον Αύγουστο με ρυθμό 15,5% από 22,8% το 2007 και ανήλθαν σε 64,854 δισ. ευρώ. Τα καταναλωτικά αυξήθηκαν 20,6% (από 22,6% το 2007) και ανήλθαν σε 34 εκατ. ευρώ. Η ΤτΕ τονίζει ότι η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των στεγαστικών δανείων, ο οποίος είχε διαμορφωθεί σε υψηλό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, αναμένεται να επηρεάσει ανοδικά το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση.
Επίσης, ενδεχομένως θα επηρεαστεί ανοδικά και η αναμενόμενη ζημία από τα δάνεια αυτά, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να μειωθεί η δυνατότητα των νοικοκυριών να εξυπηρετούν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού και της επιβράδυνσης της ανόδου των εισοδημάτων.
Γι’ αυτό οι τράπεζες οφείλουν να διατηρούν σε εύλογο επίπεδο το λόγο των στεγαστικών δανείων προς την αξία των υπέγγυων ακινήτων, δηλαδή να μη χορηγούν ποσά που ξεπερνούν το 80% της αξίας του ακινήτου.
Οι ανησυχίες της κεντρικής Τράπεζας αφορούν και στα δάνεια σε συνάλλαγμα (κυρίως με ελβετικό φράγκο), τα οποία ανέρχονταν τον Ιούλιο στο 8,1% του συνόλου της στεγαστικής πίστης (από 6,9% το Δεκέμβριο). Η ΤτΕ τονίζει στις τράπεζες ότι είναι αναγκαία η αναλυτική ενημέρωση των δανειοληπτών όχι μόνο για τα συνήθη χαρακτηριστικά των δανείων και τις υποχρεώσεις που αυτοί αναλαμβάνουν, αλλά και για το συναλλαγματικό κίνδυνο που ενέχει ο δανεισμός σε ξένο νόμισμα.
Μάλιστα, η ΤτΕ υπογραμμίζει ότι ειδικά για όσα δάνεια χορηγούνται από τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη επιπρόσθετα η μεταβλητότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας, ιδίως στις χώρες με πολύ υψηλά ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
ΧΑΪΚΟΥ ΡΟΗ
Ελεύθερος Τύπος
Comments