Τα αστέρια " τραγουδούν ".........


Νέστορας Πουλάκος - Στείλτε e-mail στον συντάκτηΔημοσίευση : 24/10/2008 21:00 - Τελ. ανανέωση : 24/10/2008 22:24
μοιραστείτε το στο

Κι όμως : επιστήμονες έχουν καταγράψει τον ήχο τριών αστεριών παρόμοιων με τον ήλιο χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Corot, που βρίσκεται στη Γαλλία.

Ομάδα ερευνητών που γράφει στο περιοδικό Science αποκαλύπτει ότι οι ήχοι των αστεριών έχουν βοηθήσει ώστε να αλιέυσουν πληροφορίες για τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα εντός των αστεριών και τη διαδικασία παραγωγής των ήχων μέσα από αυτά.

Έτσι, λοιπόν, οι ερευνητές μελέτησαν τον ήχο τριών αστεριών, που συγγενεύουν με τον ήλιο, και κατέληξαν να παρατηρούν τον τρόπο με τον οποίο ολόκληρο το αστέρι κινείται. Επίσης, παρατήρησαν ότι ο ήχος ενός αστεριού είναι διαφορετικός από τον ήχο ενός άλλου. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ήχος εξαρτάται από την ηλικία, το μέγεθος και τη χημική σύνθεσή του κάθε αστεριού.

Ακούστε τον ήχο των άστρων (BBC)

Η τεχνική των ερευνητών, που αποκαλείται «αστρική σεισμολογία», γίνεται όλο και περισσότερο δημοφιλής μεταξύ των αστρονόμων επειδή οι ήχοι δίνουν μια ένδειξη του τι συμβαίνει στο εσωτερικό των αστεριών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Έρικ Μίτσελ, του παρατηρητήριου του Παρισιού, η τεχνική δίνει ήδη στους ερευνητές νέες πληροφορίες για το εσωτερικό των αστεριών. Προσθέτει ότι «αυτός είναι ένας -απολύτως- νέος τρόπος να εξετάσει κανείς τα αστέρια σε σύγκριση με τις δυνατότητες της επιστήμης πριν 50 χρόνια. Είναι πολύ συναρπαστικό».

O ήχος από έναν σφαιροειδή αστερισμό (BBC)

Eπίσης, ο καθηγητής Ίαν Ρόξμπεργκ της βασιλικής ακαδημίας Mary College, στο Λονδίνο, είναι μεταξύ εκείνων των επιστημόνων που προσπαθούν να ερευνήσουν τι "μας λένε" οι ήχοι από τα αστέρια για τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα μέσα σε αυτά.

«Δεν είναι εύκολο», λέει «το άκουσμα του ήχου ενός μουσικού οργάνου να σε οδηγήσει στην αναδημιουργία του ίδιου του οργάνου. Κάτι παρόμοιο προσπαθούμε με τα αστέρια».

Οι αστρονόμοι ακούνε όλο και περισσότερο τα αστέρια και άλλους ήχους από το διάστημα, σύμφωνα με το Δρ Τιμ Ο' Μπράιαν, του ερευνητικού κέντρου Jodrell του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Ο Δρ Ο' Μπράιαν έχει συλλέξει μερικούς διαστημικούς ήχους και τους έχει τοποθετήσει στο μηχάνημα μουσικής αναπαραγωγής, Jodrell podcast, γνωστό ως Jodcast.

Eπομένως, τα αστέρια εξερευνούνται μέσω των ήχων τους, και παράλληλα παράγουν μουσικές συνθέσεις. Τόσο απλά!

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»