ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ./ροζ ιστορίες στο αποκορύφωμα της κρίσης
ΣΠ. ΦΡΑΓΚΟΣ
Μήπως έχει τίποτε το νερό στην Ουάσιγκτον και τους πειράζει; Πώς αλλιώς να εξηγηθούν οι ροζ ατασθαλίες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στον αδελφό οργανισμό, την Παγκόσμια Τράπεζα, που κάνουν τον γύρο του κόσμου, εκθέτοντας τα ηγετικά τους στελέχη και θίγοντας υπολήψεις; Και όλα αυτά στη χειρότερη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία - για την οποία υποτίθεται ότι ξημεροβραδιάζονται τα μεγάλα κεφάλια του ΔΝΤ. Το τελευταίο κρούσμα συζυγικής απιστίας προέρχεται από τον σημερινό γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, τον Γάλλο Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος δεν είναι απλός γραφειοκράτης ενός διεθνούς οργανισμού, αλλά ένα πρωτοκλασάτο πολιτικό στέλεχος στην πατρίδα του, με φιλοδοξίες που φθάνουν ως το Μέγαρο των Ηλυσίων. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα: Είναι όλα αυτά τυχαία ή έχουν να κάνουν με έναν πόλεμο εξόντωσης κατά του «ΝτεΕσΚα», όπως τον αποκαλούν οι Γάλλοι; Και αν ισχύει η δεύτερη περίπτωση, πρόκειται άραγε για βέλη που προέρχονται από τους πολιτικούς του αντιπάλους στη Γαλλία ή μήπως κάποιες δυνάμεις μέσα στο ΔΝΤ θέλουν να τον εκδικηθούν;
Ο Ντομινίκ Στρος-Καν με τη σύζυγό του, δημοσιογράφο Ανν Σενκλέρ
Ο πρώην «τσάρος» της γαλλικής οικονομίας και αποτυχών υποψήφιος για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, ο Ντομινίκ Στρος-Καν δεν είναι ο πρώτος από τα μεγαλοστελέχη του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που βλέπει το όνομά του να αναμειγνύεται σε ροζ ιστορίες. Πρώτος διδάξας είναι ο πρώην επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Πολ Γούλφοβιτς, ο οποίος υποχρεώθηκε πέρυσι σε παραίτηση για τη σκανδαλώδη εύνοια που έδειξε προς τη σύντροφό του, ανώτερο στέλεχος της τράπεζας, αυξάνοντας υπέρογκα τον μισθό της. Ο Γούλφοβιτς ήρθε σε σύγκρουση με το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας και έχασε την εμπιστοσύνη του, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί σε ταπεινωτική παραίτηση. Είχαν προηγηθεί οι έντονες πιέσεις της Ουάσιγκτον για να πέσει στα μαλακά ο εκλεκτός της, ένα από τα λεγόμενα «γεράκια» της απερχόμενης αμερικανικής διοίκησης. Σημαντικό ρόλο στην εκδίωξη του Γούλφοβιτς έπαιξαν τότε οι ευρωπαϊκές χώρες, που δεν ενέδωσαν στις πιέσεις των Αμερικανών υπέρ του εκλεκτού του Λευκού Οίκου.
Λίγο μετά το σκάνδαλο Γούλφοβιτς παραιτήθηκε πρόωρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο ισπανός διευθυντής του Ροδρίγο Ράτο, πρώην υπουργός Οικονομίας στην πατρίδα του και αυτός. «Προσωπικούς λόγους» επικαλέστηκε τότε ο ισπανός τεχνοκράτης και αποχώρησε, χωρίς να γίνει τότε (πριν από έναν χρόνο) γνωστό κάτι περισσότερο. Σήμερα πληροφορίες που αναγράφονται στον διεθνή Τύπο αναφέρουν ότι η αιτία της ξαφνικής παραίτησης του κ. Ράτο ήταν μια γυναίκα, όχι όμως η σύζυγός του... Επισήμως όμως δεν έχει ανακοινωθεί κάτι περισσότερο από αυτές τις φήμες.
Το κακό τρίτωσε με τον Ντομινίκ Στρος-Καν. Εδώ και μερικούς μήνες ο δελφίνος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας έχει γίνει αντικείμενο έρευνας για τη σχέση του με ένα πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, την Ουγγαρέζα Πίροσκα Νάγκι, η οποία εργαζόταν στο τμήμα που είναι υπεύθυνο για την Αφρική. Το αδίκημα του Στρος-Καν υπήρξε «στιγμιαίο» και συνέβη τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά μια βραδιά με την εν λόγω κυρία ήταν αρκετή για να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά του συντηρητικού κατεστημένου του ΔΝΤ, που ξεκίνησε την έρευνα σε βάρος του για να διαπιστώσει αν έκανε κατάχρηση της θέσης του ασκώντας εξουσία στην υφισταμένη του για να αποκομίσει ο ίδιος προσωπικά οφέλη... Ας σημειώσουμε εδώ ότι ένας πολυεθνικός οργανισμός όπως το ΔΝΤ, με 185 μέλη κάθε θρησκείας και φυλής, τηρεί αυστηρούς κανόνες ηθικής στο εργασιακό περιβάλλον. Και η σχέση - έστω και της μιας νύχτας - του διευθυντή με μια υπάλληλο δεν είναι δυνατόν να περάσει χωρίς συνέπειες. Η κυρία Νάγκι έχει στο μεταξύ αποχωρήσει από το ΔΝΤ και εργάζεται στο Λονδίνο, αλλά η έρευνα σε βάρος του Στρος-Καν συνεχίζεται και το πόρισμά της αναμένεται σύντομα.
Ο ίδιος ο γάλλος πολιτικός συνεργάζεται πλήρως με την έρευνα και σε δήλωσή του αναφέρει ότι σε καμία περίπτωση δεν έκανε κατάχρηση της εξουσίας του απέναντι στην υφισταμένη του. Ενδιαφέρον έχει η αντίδραση της συζύγου τού Στρος-Καν, της γνωστής δημοσιογράφου Ανν Σενκλέρ, η οποία ανέφερε στο μπλογκ της ότι βρίσκεται στο πλευρό του άνδρα της και ότι αυτά τα πράγματα μπορεί να συμβούν σε όλα τα ζευγάρια. «Αυτή η περιπέτεια της μιας νύχτας ανήκει στο παρελθόν κα έχουμε γυρίσει σελίδα» σημειώνει η άλλοτε βεντέτα της γαλλικής τηλεόρασης με τα καταπληκτικά μάτια, η οποία σταμάτησε να βγαίνει στο γυαλί όταν ο άντρας της έγινε υπουργός.
Ο Στρος-Καν ελέγχεται επίσης και για την προώθηση μιας νεαρής Γαλλίδας, της 26χρονης Εμιλί Μπυέ, η οποία εργαζόταν στην προεκλογική του εκστρατεία και βρέθηκε αργότερα να εργάζεται στο ΔΝΤ ως μαθητευόμενη, ύστερα από σύσταση του γραφείου του ίδιου του διευθυντή... Αν και η μία ιστορία δεν έχει σχέση με την άλλη, η επιτροπή που εξετάζει τη συμπεριφορά του Στρος-Καν θα ερευνήσει ατύπως και αυτή την υπόθεση.
Ποιος βρίσκεται τώρα πίσω από την προσπάθεια αποδυνάμωσης του γάλλου τεχνοκράτη και πολιτικού; Οι απόψεις διίστανται. Αλλοι λένε ότι θέλουν να τον προειδοποιήσουν κύκλοι που δεν συμφωνούν με τις απόψεις του για την επιβολή ακόμη αυστηρότερων ελέγχων στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και συνδέουν τη διαρροή της έρευνας στην εφημερίδα «The Wall Street Journal» με τον άνθρωπο που ξεκίνησε την έρευνα, τον Αιγύπτιο Σακούρ Σααλάν, ο οποίος είναι το παλαιότερο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Υπάρχει όμως και η άλλη εκδοχή: ότι ο Στρος-Καν δέχεται συντροφικά μαχαιρώματα από την πατρίδα του, δεδομένου ότι είναι ανοιχτός ακόμη ο αγώνας για την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και για το χρίσμα των επόμενων εκλογών. Αν και ο Στρος-Καν δεν έχει πει ότι θα αφήσει την Ουάσιγκτον για να επιστρέψει στο Παρίσι και να διεκδικήσει την ηγεσία - θα ήταν τρελός να το κάνει με τον μισθό που παίρνει από το ΔΝΤ -, δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για τις προεδρικές του 2012. Και με δεδομένη την υψηλή δημοφιλία του στη Γαλλία - οι Γάλλοι σε πρόσφατη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι ο Στρος-Καν θα χειριζόταν καλύτερα την παρούσα κρίση από τον Σαρκοζί -, η αποδυνάμωσή του με ένα ροζ σκάνδαλο δεν θα έβλαπτε τους αντιπάλους του. Το αντίθετο μάλιστα.
Η ιστορία αυτή αποδυναμώνει πάντως το ίδιο το ΔΝΤ, τη στιγμή μάλιστα που διανύει μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους της ιστορίας του. Ενας διευθυντής που διασύρεται για μια εξωσυζυγική αταξία δεν αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για την αξιοπιστία του οργανισμού. Ο ίδιος πάντως εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας συγγνώμη από τους εργαζομένους για τη συμπεριφορά του και περιμένει το αποτέλεσμα της έρευνας που αναμένεται να γίνει γνωστό ως το τέλος του μήνα.
Το ΒΗΜΑ, 26/10/2008 , Σελ.: D16
Κωδικός άρθρου: B15495D161
ID: 297807
Comments