Με το βλέμμα στο 2012

Tου Aθανασιου Eλλις

Bρίσκεται στο προσκήνιο μόλις δυο μήνες και ήδη οι επιδιώξεις της ξεπερνούν την αντιπροεδρία. Ολοι συμφωνούν ότι αυτή τη στιγμή είναι ανέτοιμη. Η Σάρα Πέιλιν είναι άπειρη και δεν γνωρίζει τα θέματα καλά. Ομως, στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την απρόσμενη επιλογή της ως υποψηφίας αντιπροέδρου, κατάφερε να συσπειρώσει τη βάση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ενώ απέδειξε ότι είναι επικοινωνιακή και ότι έχει την ικανότητα να μαθαίνει γρήγορα.

Οπως επισήμανε και η μεγαλύτερη εφημερίδα της Αλάσκα η οποία τάχθηκε υπέρ του Ομπάμα, η Πέιλιν είναι μεν ανέτοιμη τώρα, αλλά είναι χαρισματική, ακούραστη, έχει πάθος, συγκεντρώνει μεγάλα πλήθη και προκαλεί ενθουσιασμό, στοιχεία στα οποία με μεθοδικότητα θα οικοδομήσει τη διεκδίκηση του ρεπουμπλικανικού χρίσματος για την προεδρία το 2012 όταν οι Αμερικανοί ίσως κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε έναν Αφροαμερικανό και μια γυναίκα.

Σήμερα η Σάρα Πέιλιν δίνει τη μάχη στο πλευρό του Τζον Μακέιν, αλλά στρατηγική της επιδίωξη είναι πλέον η αναρρίχηση της ίδιας στην προεδρία. Στις κοινές εμφανίσεις τους είναι εμφανής η έλλειψη χημείας, ενώ έχουν ήδη υπάρξει τριβές στις σχέσεις της με τους συνεργάτες του Μακέιν οι οποίοι την κατηγορούν ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για τον εαυτό της και λιγότερο για την επικράτηση του Μακέιν. «Είναι μια ντίβα. Δεν δέχεται συμβουλές από κανέναν, δεν έχει σχέσεις εμπιστοσύνης με κανέναν από εμάς. Οικοδομεί το δικό της μέλλον και βλέπει τον εαυτό της ως τον επόμενο ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος», τόνισε πρόσφατα ένας εξ αυτών.

Η αναρρίχηση της Πέιλιν στην προεδρία μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και εάν ο Μακέιν κερδίσει τις εκλογές. Ως αντιπρόεδρος θα αποκτήσει εμπειρία, θα διεισδύσει στα άδυτα της εξουσίας, θα συνεργασθεί με το Κογκρέσο, και θα προβληθεί στη διεθνή σκηνή ώστε να είναι έτοιμη να διεκδικήσει την προεδρία, είτε μετά το πέρας της πρώτης τετραετίας του Τζον Μακέιν, το 2012, εάν ο 76χρονος πλέον πρόεδρος αποφασίσει να αποσυρθεί λόγω ηλικίας ή υγείας, είτε το 2016 εάν ο Μακέιν επανεκλεγεί.

Οσο για την περίπτωση που ο Μακέιν χάσει την επόμενη εβδομάδα, εξέλιξη που αυτή τη στιγμή διαγράφεται ως η πιθανότερη, έχει ήδη χαράξει τον στρατηγικό σχεδιασμό για το μέλλον. Σε τέσσερα χρόνια η 48χρονη Πέιλιν δεν θα είναι πλέον η άπειρη και άγνωστη στο ευρύ κοινό κυβερνήτης των 20 μηνών και πρώην δήμαρχος μια πόλης 9 χιλιάδων. Εχει ήδη θέσει τις βάσεις για να επανεκλεγεί κυβερνήτης της Αλάσκα, και πολιτικά ενισχυμένη πλέον να διεκδικήσει το ρεπουμπλικανικό χρίσμα, και στη συνέχεια την προεδρία. Στις εκλογές του 2012 θα έχει διατελέσει για έξι χρόνια κυβερνήτης, θα έχει ήδη την εμπειρία μιας προεκλογικής εκστρατείας σε πανεθνική κλίμακα από τη διεκδίκηση της αντιπροεδρίας, θα έχει δικτυωθεί στο εσωτερικό του κόμματος, θα έχει έρθει σε επαφή με ξένους ηγέτες, θα γνωρίζει καλύτερα τα θέματα, και θα είναι περισσότερο προετοιμασμένη να χειρισθεί τα μέσα ενημέρωσης. Ο,τι και να συμβεί την ερχόμενη Τρίτη, το βλέμμα της Σάρα Πέιλιν είναι ήδη στραμμένο στο Οβάλ γραφείο.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»