Διαστάσεις | 29.10.2008

Κρίση στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης

Οι συνέπειες έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο εμφανείς στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Χώρες όπως η Ουκρανία ή η Σερβία θα χρειαστεί ίσως να αλλάξουν εκ θεμελίων τη δομή του οικονομικού τους συστήματος.

Θύματα της οικονομικής κρίσης δεν είναι μόνο τράπεζες αλλά και ολόκληρα κράτη. Το μάλλον αντιπαθές στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης ΔΝΤ τις τελευταίες ημέρες γίνεται όλο και πιο περιζήτητο. Κράτη κάθονται στη σειρά περιμένοντας πακέτα σωτηρίας. Η Ουκρανία θα πάρει ένα πακέτο 13 δις ευρώ, η Ουγγαρία πιθανότατα 10 αλλά ακόμα και η Λευκορωσία δεν διστάζει να ζητήσει βοήθεια. Οι περισσότερες οικονομίες των χωρών της ανατολικής Ευρώπης τα τελευταία χρόνια γνώρισαν μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, τώρα όμως απειλούνται από ύφεση. Ο οικονομολόγος Βασίλi Αστρόφ χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Λευκορωσίας επιχειρεί να δώσει μια εξήγηση για το πώς έφτασαν μέχρι εδώ τα πράγματα: «Όπως οι περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έτσι και η Λευκορωσία επένδυσε πολλά χρήματα στο εξωτερικό για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της. Η Λευκορωσία κατέγραψε πολύ γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης. Πολλά προγράμματα στο εσωτερικό μπόρεσαν να χρηματοδοτηθούν μέσω πιστώσεων, τα χρήματα όμως προέρχονταν από επενδύσεις στο εξωτερικό.»

Άμεση εξάρτηση από τη Δύση

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο οικονομολόγος και ειδικός στην οικονομία των χωρών της νοτιανατολικής Ευρώπης Βλαντιμίρ Γκλιγκόροφ μιλάει για τις συνέπειες αυτής της κρίσης: «Θα τα καταφέρουν καλύτερα οι χώρες οι οποίες έχουν ένα ευέλικτο συναλλαγματικό σύστημα και ένα ευρύ φάσμα εξαγωγών. Η ανάπτυξη των εξαγωγών είναι πάρα πολύ σημαντική. Αυτές οι χώρες οφείλουν την ανάπτυξή τους στις πιστώσεις της Δύσης ή στις επενδύσεις στη Δύση, στην οποία καταλήγουν και οι εξαγωγές τους. Εάν πάψει να λειτουργεί το σύστημα στη Δύση τότε θα έχουν προβλήματα.»

Αυτό σημαίνει πως αν μειωθεί το ενδιαφέρον της Δύσης για εισαγωγές θα καταρρεύσουν οι εξαγωγές τους και η αποδυνάμωση των νομισμάτων τους θα είναι η συνέπεια. Θα πρέπει να επέμβει στη συνέχεια το κράτος για να αποφευχθεί η δραματική αύξηση του πληθωρισμού. Αν συμβεί όμως αυτό θα παρεμποδιστεί η οικονομική ανάπτυξη. Ένας φαύλος κύκλος. Εάν δεν καταστεί δυνατόν να διατηρηθεί η σταθερότητα του νομίσματος, τότε θα μπορούσε να επιταχυνθεί η ύφεση. Για τον Βλαντιμίρ Γκλιγκόροφ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: «Τα περισσότερα προβλήματα θα τα αποκτήσουν οι χώρες που προσπαθούν να κρατήσουν ένα σκληρό νόμισμα και που πρακτικά επιδοτούν τον τομέα της παροχής υπηρεσιών. Αν όμως η πίεση και το έλλειμμα στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου είναι μεγάλο, τότε οι περισσότερες βαλκανικές χώρες θα πρέπει να υποτιμήσουν τα νομίσματα τους διαφορετικά δεν θα μπορούν έτσι απλά να πάρουν πιστώσεις.»

Για τους ειδικούς η λύση βρίσκεται στη Δύση. Μια ισχυρή οικονομικά Δύση θα βοηθήσει και τις χώρες των Βαλκανίων

Μαρία Ρηγούτσου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»