Αγωνία για τη στάση της Ιρλανδίας
Ανοιξε ο δρόμος για επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας από την Τσεχία

ΑΠΕ
Από την 1η Ιανουαρίου η Τσεχία αναλαμβάνει την κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ
Πράγα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
«Αγκάθι» και η Τσεχία μετά την Ιρλανδία στο θεσμικό αδιέξοδο της ΕΕ (20/6/2008)

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τσεχίας απεφάνθη την Τετάρτη ότι η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης είναι συμβατή με το Σύνταγμα της χώρας, ανοίγοντας το δρόμο για την επικύρωση της «παγωμένης» Συνθήκης της Λισαβόνας διά της κοινοβουλευτικής οδού.

Η Γαλλία ανέλαβε την 1η Ιουλίου τα ηνία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την επιδίωξη να έχει δοθεί έως το τέλος του έτους λύση στο θεσμικό αδιέξοδο που ανέκυψε στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την αρνητική ιρλανδική ψήφο στη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη.

Με την αγωνία να μην εμφανίσει η ΕΕ εικόνα παράλυσης υπό το βάρος του ιρλανδικού «όχι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν παράταση στη διαχείριση του «όχι» της Ιρλανδίας -της μοναδικής χώρας που κατέφυγε σε δημοψήφισμα για την επικύρωση της Συνθήκης.

Πέραν του ιρλανδικού «όχι» προβλήματα με την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας προέκυψαν ακολούθως στην Πολωνία και την Τσεχία. Στην τελευταία η κοινοβουλευτική επικύρωση «πάγωσε» μέχρι τη γνωμοδότηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το κατά πόσο οι αρχές της Συνθήκης είναι συμβατές με το Σύνταγμα της χώρας.

Η απόφαση που εκδόθηκε την Τετάρτη περί συμβατότητας της Συνθήκης με το Σύνταγμα είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι η Τσεχία αναλαμβάνει από 1ης Ιανουαρίου την κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, σημειώνει το BBC.

Γεγονός είναι, πάντως, πως η επικύρωση της Συνθήκης από το τσεχικό Κοινοβούλιο δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς ορισμένοι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές στο κυβερνών κόμμα του Μίρεκ Τοπολάνεκ αντιδρούν. Ο ίδιος ο Τσέχος πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η επικύρωση δεν αναμένεται πριν από το νέο έτος.

Κατά της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης έχει ταχθεί επανειλλημένα ο Τσέχος πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους, γνωστός για τις ευρωσκεπτικιστές του τάσεις. Ο Κλάους αυτοχαρακτηρίσε, μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα ως «αντιφρονών της ΕΕ».

Τον επόμενο μήνα η ιρλανδική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει προτάσεις της για την άρση του αδιεξόδου που ανέκυψε με την αρνητική ψήφο στο δημοψήφισμα. Το «στρατόπεδο» του «όχι» επιμένει ότι δεν μπορεί να διενεργηθεί νέο δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι «το όχι σημαίνει όχι»...

Ως προς τη στάση της Πολωνίας, ο συντηρητικός πρόεδρος Λεχ Καζίνσκι καθυστερεί την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας έως ότου επιλυθεί το αδιέξοδο με το ιρλανδικό «όχι».

* Η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της ΕΕ υπεγράφη από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου του 2007, αλλά μπορεί να τεθεί σε ισχύ μόνο εφόσον επικυρωθεί από το σύνολο των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Newsroom ΔΟΛ


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc