«Οπως έστρωσες θα κοιμηθείς»

Του Aλεξη Παπαχελα/καθημερινή

Παραπονούνται αυτήν την περίοδο τραπεζίτες και επιχειρηματίες για το επίπεδο της ελληνικής δημοσιογραφίας. Τους ανησυχεί, δικαιολογημένα, η υπερβολική δόση λαϊκισμού στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στα πρωινά / βραδινά τηλεπαράθυρα. Δεν έχουν άδικο. Στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης δυσκολευόμαστε να χειριστούμε σοβαρά θέματα, γιατί δεν διαθέτουμε τις γνώσεις, λειτουργούμε σαν να είναι η Ελλάδα το κέντρο του κόσμου και ρέπουμε με το παραμικρό προς τον λαϊκισμό. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη όπου ο ίδιος θίασος καλείται κάθε βράδυ να σχολιάσει με μεγάλη σοβαρότητα την Αζέλ, τον Ομπάμα και τα spreads των ελληνικών ομολόγων. Ούτε βεβαίως υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη όπου τηλεσχολιαστές εκφράζουν ανερυθρίαστα άποψη με βάση προσωπικά συμφέροντα. Και προσωπικώς συμφωνώ απολύτως με εκείνους που δίπλα στη δημόσια διοίκηση, την παιδεία και την υγεία βάζουν και τη δημοσιογραφία στους τομείς που χρειάζονται... επανίδρυση στην Ελλάδα.

Αναρωτιέμαι όμως πού ήταν τραπεζίτες, επιχειρηματίες κ.ά. όταν τους βόλευε αφάνταστα το στάτους κβο του ελληνικού Τύπου. Οταν δηλαδή ο ανεξήγητος δανεισμός, τα μεγάλα γραφεία Τύπου με τα... παρελκόμενά τους, οι «ειδικές» σχέσεις εξασφάλιζαν μια ασυλία για όσα συνέβησαν τις «χρυσές ημέρες» του μεγάλου πάρτι. Ο ίδιος λαϊκισμός χαρακτήριζε και τότε τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, η ίδια έλλειψη σοβαρής συζήτησης. Τότε όμως βόλευε το σύστημα του Τύπου...

Κάποια στιγμή πρέπει να αποκτήσουμε μία ηγέτιδα τάξη η οποία θα μπορεί να κοιτάει πέρα από τη μύτη της, δεν θα τη νοιάζει μόνο το κέρδος της επόμενης ημέρας και θα αντιλαμβάνεται πως η διαφάνεια στο τέλος ωφελεί όλους. Μια τάξη ανθρώπων που θα καταλαβαίνει πως βοηθώντας στη βελτίωση της παιδείας ή της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, βοηθάει τελικά μακροπρόθεσμα τον εαυτό της.

Βεβαίως και μπορεί να μεγιστοποιήσει κανείς τα κέρδη του εκμαυλίζοντας πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης. Κάποια ώρα όμως βυθίζεται και αυτός στα αδιέξοδα της χώρας που οφείλονται στους πολιτικούς και τα ΜΜΕ που τον βόλεψαν. Με άλλα λόγια, όπως λέει και ο λαός μας, «όπως έστρωσες θα κοιμηθείς».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc