δεν βιάζονταν ηταν ηρεμοι ......../καθημερινή

Δεν βιάζονταν, ήταν ήρεμοι και σκότωναν, σκότωναν...

The Guardian

Οι ένοπλοι, οι περισσότεροι από αυτούς νέοι ηλικίας 20 ετών, που φορούσαν μπλουζάκια, μαύρα πουκάμισα και τζιν, αποβιβάσθηκαν με τη βοήθεια μικρών κίτρινων φουσκωτών σκαφών. Οπλισμένοι με αυτόματα τύπου καλάσνικοφ και με σακίδια γεμάτα χειροβομβίδες στις πλάτες τους, εγκατέλειψαν τα «αποβατικά» τους σκάφη στην παραλία, από όπου μπορούσαν να δουν με γυμνό μάτι τα κτίρια - στόχους τους, που είναι και μεταξύ των πιο αναγνωρίσιμων κτισμάτων της Βομβάης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δράστες μετεπιβιβάσθηκαν στα φουσκωτά από μεγαλύτερο πλοίο ανοικτά της πόλης, για να κατευθυνθούν με τα φουσκωτά σε παραλίες, πιο κοντά στους στόχους τους. «Εξι νέοι άνδρες, με τσάντες στους ώμους, αποβιβάσθηκαν, ενώ οι δύο που έμειναν σε αυτό ξανοίχτηκαν αμέσως. Ηταν καλοντυμένοι και είπαν ότι είναι φοιτητές. Οταν τους ρώτησα τι κάνουν, μού απάντησαν επιθετικά και έφυγα, γιατί τρόμαξα», είπε αυτόπτης μάρτυρας της αποβατικής επιχείρησης.

Δύο ώρες αργότερα, οι νεαροί ένοπλοι είχαν φέρει το χάος στην πόλη, που επαίρεται για τη φιλοξενία της ως «Πύλη της Ινδίας». Οι στόχοι της επίθεσης επελέγησαν προφανώς για τη συμβολική τους αξία.

Η πρώτη επίθεση

Στις 9.15 μ.μ. τοπική ώρα, το Λέοπολντ Καφέ, δημοφιλές καφενείο στο κέντρο της μεγαλούπολης, δεχόταν επίθεση. Πέντε άνδρες, οπλισμένοι με καλάσνικοφ όρμησαν στο εσωτερικό και άνοιξαν πυρ χωρίς να πουν το παραμικρό. Την ώρα που ένας από αυτούς άλλαζε γεμιστήρα, σύντροφός του πετούσε χειροβομβίδες ανάμεσα στα αναποδογυρισμένα τραπέζια. Πολλοί Δυτικοί πελάτες προσπάθησαν να κρυφτούν στην κουζίνα και σε γειτονικά δωμάτια, όπου παρέμειναν για πολλές ώρες, προτού καταφέρουν να δραπετεύσουν. Λίγα λεπτά αργότερα, επίθεση δεχόταν ο σιδηροδρομικός σταθμός Τσατραπάτι Σιβατζί, γνωστότερος με το αποικιακό του όνομα Σταθμός Βικτωρίας. Οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά ριπάς στον γκισέ εισιτηρίων του σταθμού, σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα Ινδούς επιβάτες. «Η τόλμη τους ήταν απίστευτη. Ο ένας γέμιζε το όπλο του, ενώ οι άλλοι πυροβολούσαν αδιακρίτως. Εμοιαζαν νηφάλιοι και δεν βιάζονταν καθόλου», διηγήθηκε Ινδός υπάλληλος του σταθμού.

Στις 9.30 μ.μ., άλλη ομάδα ενόπλων πραγματοποιούσε επίθεση εναντίον του πολυτελούς ξενοδοχείου Ταζ Μαχάλ. «Βρισκόμουν στο σαλόνι και άκουσα πυροβολισμούς από έξω. Ενας ένοπλος εμφανίσθηκε μπροστά μας και άρχισε να πυροβολεί εναντίον μας. Γύρισα από την άλλη και άρχισα να τρέχω», είπε ο Βρετανός ευρωβουλευτής των Συντηρητικών Σατζάντ Καρίμ.

Ορισμένοι πελάτες δεν κατάφεραν, όμως, να ξεφύγουν. Ο 51χρονος επιχειρηματίας από το Μόναχο και ταμίας του συντηρητικού βαυαρικού κόμματος CSU, Ραλφ Μπέρκελ, πήδηξε από παράθυρο του δεύτερου ορόφου για να ξεφύγει από τα πυρά, αλλά τραυματίσθηκε σοβαρά. Ο Μπέρκελ επικοινώνησε με φίλο του χάρη στο κινητό του τηλέφωνο και είπε: «Εχω σπάσει όλα τα κόκαλα στο σώμα μου. Αν δεν με βοηθήσει κάποιος, θα πεθάνω». Ο Μπέρκελ υπέκυψε πριν φθάσει στο νοσοκομείο.

Στο εσωτερικό του ξενοδοχείου, οι ένοπλοι φώναξαν: «Ποιος έχει αμερικανικό ή βρετανικό διαβατήριο;» Οσοι δεν κατάφεραν να κρυφτούν υποχρεώθηκαν από τους ενόπλους να συγκεντρωθούν στον τρίτο όροφο. Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Βομβάης, Χερμάντ Κερκάρε, βρήκε τον θάνατο ηγούμενος επιχείρησης κατάληψης του ξενοδοχείου.

«Εψαχναν Αμερικανούς και Αγγλους»

Την ώρα που οι μάχες κορυφώνονταν στο Ταζ, το εβραϊκό κέντρο Ναριμάν δεχόταν και αυτό επίθεση ενόπλων. Η σύγχυση της Αστυνομίας ήταν μεγάλη, καθώς την ίδια στιγμή άλλη ομάδα ενόπλων χτυπούσε το ξενοδοχείο «Ομπερόι». Πελάτες του ξενοδοχείου, αποκλεισμένοι στα δωμάτιά τους, κρέμασαν πανό που έγραφε: «Σώστε μας». «Εψαχναν Αμερικανούς και Αγγλους. Οταν με ρώτησαν από πού είμαι, είπα από την Ιταλία και μου έγνεψαν: Εντάξει», λέει ο Βρετανός υπήκοος Αλεξ Τσάμπερλεν. Η κατάληψη του «Ομπερόι» διήρκεσε πάνω από δώδεκα ώρες, καθώς οι όμηροι απελευθερώθηκαν, ύστερα από αιματηρή παρέμβαση της Αστυνομίας.

Στις 9.55 μ.μ. ένα ταξί γεμάτο εκρηκτικά ανατιναζόταν στην οδό Πάρλε, ενώ λίγα λεπτά αργότερα, άλλη ομάδα ενόπλων χτυπούσε τα νοσοκομεία Κάμα και GT, προκαλώντας την έκπληξη της Αστυνομίας, ενώ ο ιστορικός κινηματογράφος Μetro βρέθηκε και αυτός στο στόχαστρο των ενόπλων.

Την ώρα που οι ινδικές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις ολοκλήρωναν χθες το έργο της «εκκαθάρισης» των τελευταίων θυλάκων τρομοκρατών, το ινδικό ναυτικό ανακοίνωνε ότι συνέλαβε το πλήρωμα μικρού εμπορικού πλοίου, το οποίο φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν ως αποβατικό σκάφος οι τρομοκράτες και είχε ταξιδέψει στη Βομβάη από το Καράτσι του Πακιστάν

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc