24/11/08 15:54
Συνέντευξη στο «Νέα Κίνα»
Ορόσημο η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Ελλάδα, τονίζει ο πρωθυπουργός


Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


«Σημαντικό ορόσημο» στις σχέσεις Ελλάδας - Κίνας χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής την επίσκεψη στην Αθήνα του Κινέζου προέδρου Χου Ζιντάο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, η οποία δημοσιεύεται τη Δευτέρα και αναπαράγεται από τα κινεζικά ΜΜΕ.

Η συνέντευξη προβάλλεται στην εφημερίδα China Daily, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας People's Daily, του China Radio International, καθώς και στην επίσημη ηλεκτρονική σελίδα ενημέρωσης της κινεζικής κυβέρνησης china.gov.cn.

Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου θα ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείες σχέσεις και πως η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας προσφέρει ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τους παραγωγούς, τους εξαγωγείς και τους επενδυτές, ειδικότερα δε αναφέρθηκε στους τομείς της εξαγωγής ελαιολάδου και τυποποιημένων οπωρικών.

Η Ελλάδα, όπως αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα, έχει προτείνει την ίδρυση «Ελληνικού Σπιτιού» στο Πεκίνο, στο οποίο οι Έλληνες επιχειρηματίες, που επιδιώκουν να διεισδύσουν στην κινεζική αγορά, θα έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες.

«Η Ελλάδα και η Κίνα έχουν πολλά να προσφέρουν η μία στην άλλη» δήλωσε ο κ. Καραμανλής, προτείνοντας την υιοθέτηση των απαραίτητων μέτρων και από τις δύο χώρες για την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα το κομβικό σημείο της ευρύτερης περιοχής για την προσέλκυση των κινεζικών επενδύσεων.

«Η Κίνα διαδραματίζει έναν ολοένα αυξανόμενο ρόλο στα παγκόσμια οικονομικά ζητήματα. Στην παρούσα οικονομική ύφεση, ο ρόλος της Κίνας είναι ζωτικός. Περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος προσδοκά από την Κίνα να αποτελέσει πυλώνα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης» ανέφερε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά την αρχή της ενιαίας Κίνας.

Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην ταχύτατη ανάπτυξη και στις αξιοσημείωτες αλλαγές που του έχουν αφήσει βαθειά εντύπωση κατά τις δύο επισκέψεις του στην Κίνα το 1979 και το 2006, ευελπιστώντας σε μια νέα επίσκεψή του σύντομα.

Αφού εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, ο πρωθυπουργός κατέληξε με την ευχή για μια πετυχημένη και παραγωγική επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Ελλάδα.

Newsroom ΔΟΛ


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»