Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Ομπάμα
Στις συνεντεύξεις του μίλησε κυρίως για την οικονομική κρίση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τρεις συνεντεύξεις Τύπου και μία ακόμη τηλεοπτική συνέντευξη παραχώρησε αυτήν την εβδομάδα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει την αμερικανική κοινή γνώμη για την κατάσταση της οικονομίας. Διευκρίνισε μεν ότι «δεν είναι θαυματοποιός», αλλά «καταφθάνει επιτέλους βοήθεια σε όσους συμπολίτες μας ανησυχούν που δεν μπορούν να ψωνίσουν τα απαραίτητα για την Ημέρα των Ευχαριστιών, ή για τα Χριστούγεννα». Μάλιστα, μετά τη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, το βράδυ της Τετάρτης, πήγε με την οικογένειά του για δείπνο σε δημόσιο συσσίτιο, «ώστε να μάθουν οι κόρες του πως τα βγάζουν πέρα οι άνθρωποι που είναι λιγότεροι τυχεροί από εμάς». Ο κ. Ομπάμα υπενθύμισε ότι η χώρα έχει ξαναπεράσει από στενωπούς κρίσεων και υφέσεων, αλλά κατάφερε να ανακάμψει, χάρη στη λήψη ορθών και γενναίων αποφάσεων. Σε ό, τι αφορά τις επικρίσεις που δέχεται για την επιλογή «βετεράνων της Ουάσινγκτον» για το υπουργικό του συμβούλιο, ενώ εξελέγη με κεντρικό σύνθημα την «αλλαγή», απάντησε πως θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους του να διαλέξει ανθρώπους άπειρους στη δημόσια διοίκηση εν καιρώ πολέμου και βαθιάς οικονομικής κρίσης. Σκοπός του, είπε, είναι να συνδυάσει «την εμπειρία με τη φρεσκάδα».

Η δημοσιογράφος Μπάρμπαρα Γουόλτερς τον ρώτησε επίσης αν φοβάται για τη ζωή του, καθώς ιστοσελίδες εξτρεμιστικών και ρατσιστικών οργανώσεων εκτοξεύουν καθημερινά απειλές εναντίον του. Ο Αφροαμερικανός πρόεδρος απάντησε πως δεν φοβάται, πρώτον, γιατί δεν έχει χρόνο και, δεύτερον, επειδή πιστεύει στον Θεό.

Πλην του Υψίστου βεβαίως, υπογράμμισε ότι απολαμβάνει και της δρακόντειας προστασίας των εξειδικευμένων ανδρών της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ομπάμα έχει δεχθεί περισσότερες απειλές κατά της ζωής του από οποιονδήποτε πρόεδρο στην Αμερικανική ιστορία.

Κατά την προσφιλή αμερικανική συνήθεια, η κυρία Γουόλτερς του απηύθυνε και αρκετές ερωτήσεις που αφορούν την προσωπική του ζωή. Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει αν έχει κόψει τελείως το κάπνισμα, αρκούμενος να πει ότι «προσπαθεί να κάνει υγιεινή ζωή και να δίνει το καλό παράδειγμα». Σημειώνεται ότι είχε υποσχεθεί στη σύζυγό του, Μισέλ, ότι θα αποβάλει τη βλαβερή του συνήθεια, με αντάλλαγμα εκείνη να «του δώσει την άδεια» να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία. Εντούτοις, αργότερα παραδέχθηκε ότι κάπνιζε «στα κλεφτά», κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Η ανησυχία της κυρίας Ομπάμα οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο σύζυγός της έχει ιστορικό καρκίνου στην οικογένεια του.

Το... φλέγον θέμα του σκύλου

Μεγάλο μέρος της συνέντευξης του προέδρου στο ABC αφιερώθηκε στο ζήτημα του σκύλου που θα αγοράσει για τις κόρες του, ερώτημα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τα αμερικανικά ταμπλόιντ. Απόφαση για το «φλέγον» αυτό ζήτημα δεν έχει ακόμη ληφθεί. Ο κ. Ομπάμα δήλωσε με αποφασιστικότητα ότι δεν θέλει «γιάπικο» σκύλο, ενώ στο παρελθόν είχε εκδηλώσει την προτίμησή του για κάποιο ημίαιμο κουτάβι, «σαν κι εκείνον». Προειδοποίησε τις κόρες του ότι θα επωμιστούν το βάρος να φροντίζουν το νέο τους κατοικίδιο, αλλά και να συγυρίζουν το δωμάτιό τους, καθώς δεν θα ζητήσει από το προσωπικό του Λευκού Οίκου να «ξεπεράσει τα εσκαμμένα όρια». Τέλος, αποκάλυψε ότι μικρός ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας και στη συνέχεια καλαθοσφαιριστής, ενώ η προεδρία δεν περιλαμβάνοταν στα παιδικά του όνειρα.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»