Η ατζέντα των ΗΠΑ για τη συμφιλίωση /.kathimerini


The New York Times

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βομβάη έλαβαν χώρα σε μία στιγμή που Ινδία και Πακιστάν -δύο αντίπαλες περιφερειακές δυνάμεις εξοπλισμένες με πυρηνικά όπλα- έκαναν βήματα συμφιλίωσης, μετά από παροτρύνσεις της Ουάσιγκτον και ιδιαίτερα του νεοεκλεγέντος προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα. Σε περίπτωση που η Ινδία ανακαλύψει πακιστανικό δάκτυλο στις φονικές επιθέσεις, τότε πιθανότατα θα πέσουν στο κενό όσες προσπάθειες επαναπροσέγγισης είχαν γίνει μέχρι σήμερα.

Ανεξαρτήτως του ποιος ήταν τελικά ο εγκέφαλος του χτυπήματος, το σίγουρο είναι ότι περιπλέκεται ακόμη περισσότερο το έργο της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η συμφιλίωση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν αποτελεί βασικό πυλώνα των σχεδιασμών του Ομπάμα, αλλά και του Διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Ασία, στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους. Αμφότεροι προσπαθούν να πείσουν το Ισλαμαμπάντ να μεταβάλει το αμυντικό του δόγμα, ώστε να στρέψει την προσοχή του από την Ινδία στις ημιαυτόνομες περιοχές της δικής του επικράτειας, όπου οι ανεξέλεγκτοι τοπικοί φύλαρχοι κάνουν ό,τι μπορούν για να διαμελίσουν τη χώρα. Εάν κατασταλεί το ένοπλο κίνημα των ανταρτών στη μεθόριο του Πακιστάν με το Αφγανιστάν, τότε θα πάψει και η Αλ Κάιντα να χρησιμοποιεί την περιοχή ως ορμητήριο για τις επιθέσεις της εναντίον των ΝΑΤΟϊκών και αμερικανικών δυνάμεων που επιχειρούν στο Αφγανιστάν. Εντούτοις, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών θα προκαλέσουν αναμφισβήτητα ψυχρότητα στις πακιστανο-ινδικές σχέσεις, υπονομεύοντας έτσι την προαναφερθείσα αμερικανική στρατηγική. Οι πρώτες ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η ινδική κυβέρνηση θα ρίξει τις ευθύνες για ό,τι συνέβη στο Πακιστάν. Ο κατά τ’ άλλα μετριοπαθής Ινδός πρωθυπουργός Μανμόχαν Σινγκ άλλωστε υιοθέτησε αυτή τη φορά πολύ υψηλούς τόνους. Μίλησε για «διασυνδέσεις των τρομοκρατών με ξένα κράτη». Μολονότι δεν αναφέρθηκε ευθέως στο Πακιστάν, όλοι κατάλαβαν τι εννοούσε. Την ίδια άποψη φαίνεται να συμμερίζεται και ο ινδικός Τύπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που από το ινδικό υπουργείο Εσωτερικών επικαλείται η εφημερίδα «Hindustan Times», η διαβόητη Διακλαδική Υπηρεσία Πληροφοριών του Πακιστάν (ISI) πιθανώς να διευκόλυνε και να υποστήριξε το έργο των τρομοκρατών. Εφόσον πράγματι αποδειχθεί κάτι τέτοιο, ακόμη και αν πρόκειται απλώς για περιθωριακά στοιχεία που έχουν παρεισφρήσει στην ISI, τότε οι σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν θα παγώσουν. Η ινδική κυβέρνηση θα δεχθεί αναμφίβολα πιέσεις από την κοινή γνώμη να απαντήσει στο χτύπημα που δέχθηκε. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι την προηγούμενη φορά που συνέβη κάτι παρόμοιο, το 2001, οι δύο χώρες έφτασαν στο χείλος του πολέμου. Από την άλλη πλευρά βεβαίως, ο νέος πρόεδρος του Πακιστάν, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, δεν είναι διατεθειμένος να καλλιεργήσει κλίμα έντασης και προσπαθεί να εφαρμόσει τη στρατηγική της Ουάσιγκτον. Οι καλές προθέσεις όμως δεν αρκούν. Αν οι δύο πλευρές δεν επιδείξουν τη δέουσα αυτοσυγκράτηση, τότε ο στόχος των τρομοκρατών για αποσταθεροποίηση των διμερών τους σχέσεων θα επιτευχθεί.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc