Πιο διαλλακτική η Τεχεράνη
«Ναι» σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ λέει ο Ιρανός αντιπρόεδρος
Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ
Τεχεράνη
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
«Αλλαγή» ζητά από τον Μπαράκ Ομπάμα ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ (12/11/2008)

Πρόθυμη για συνομιλίες με την Ουάσινγκτον εμφανίζεται η Τεχεράνη, μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ιράν Εσφαντιάρ Ραχίμ Μασάιε, το Ιράν θα καλωσορίσει τις συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και του Μπαράκ Ομπάμα.

Σε συνέντευξή του στο ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, ο Ιρανός αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι οποιαδήποτε τέτοια συνάντηση πρέπει να διεξαχθεί με ανοικτό τρόπο.

Ο ίδιος επανέλαβε την άποψη του Ιρανού προέδρου ότι «η άμεση διπλωματία είναι ο καλύτερος τρόπος για την ειρήνη», σημειώνοντας ότι ο Ομπάμα πρέπει να κρατήσει απόσταση από τη μέχρι σήμερα στάση της Ουάσινγκτον, προκειμένου να υλοποιήσει την αλλαγή που υποσχέθηκε.

Το Ιράν έχει επανειλημμένα αρνηθεί να υποκύψει στις πιέσεις των χωρών της Δύσης για να αναστείλει το πυρηνικό του πρόγραμμα, το οποίο πολλοί φοβούνται ότι έχει στόχο την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Ο Ομπάμα ζήτησε αυτόν το μήνα να καταβληθούν διεθνείς προσπάθειες για να σταματήσει η Τεχεράνη την ανάπτυξη πυρηνικής βόμβας.

Η Τεχεράνη επαναλαμβάνει από την πλευρά της ότι στόχος της είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να προχωρήσει σε περισσότερες εξαγωγές του πετρελαίου της και του φυσικού της αερίου.

«Ο Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται σε ιστορικά σημαντικό σταυροδρόμι, ωστόσο υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι γι αυτόν: ένας που οδηγεί σε καλά αποτελέσματα μέσω της 'αλλαγής', που ήταν το σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας, και ένας άλλος με εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες, αν συνεχίσει την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις» των ΗΠΑ, δήλωσε ο Μασάιε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»