Παρουσίαση του βιβλίου «Η τελευταία ευκαιρία» του Γ. Κωνσταντάτου

Η θέση ότι στην ελληνική ιστορία δεν αλλάζουν οι πραγματικότητες αλλά οι πρωταγωνιστές αποτελεί το κεντρικό μήνυμα του μυθιστορήματος του Γιάννη Κωνσταντάτου «Η τελευταία ευκαιρία» που παρουσιάστηκε στο πολιτιστικό κέντρο Αργυρούπολης «Μίκης Θεοδωράκης».

Για το βιβλίο μίλησαν βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ. «Ο Γιάννης Κωνσταντάτος γράφει ένα πολιτικό μυθιστόρημα αλλά με φιλοσοφική αφετηρία που μας καλεί όλους στο αρχαιοελληνικό μάθημα ότι η ζωή είναι ένα μάθημα θανάταου», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου. Πρόκειται, συμπλήρωσε ο κ. Ευθυμίου για ένα δοκίμιο για τη φύση της πολιτικής της Δημοκρατίας και των αξίων που ορίζουν την κοινή μας ζωή στο δημόσιο χώρο.

«Η πολιτική όταν τίθεται στην υπηρεσία του πολίτη είναι η πιο σημαντική δημόσια λειτουργία», υπογράμμισε ο κ. Ευθυμίου.

Αφού χαρακτήρισε ως ένα βαθιά πολιτικό βιβλίο του μυθιστόρημα του κ. Κωνσταντάτου ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στάθηκε ιδιαίτερα στο ερώτημα που εγείρει το βιβλίο σχετικά με το κατά πόσο ο πολιτικός αλλοιώνεται ως αποτέλεσμα της ενασχόλησής του με την πολιτική.

«Είναι εξαιρετικά επίκαιρη αυτή η συζήτηση» είπε ο κ. Μητσοτάκης σε μια εποχή όπου η πολιτική περνάει από μία διαδικασία απαξίωσης. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα υπαρξιακά ερωτήματα που δημιουργεί το μυθιστόρημα στο οποία «ο πολιτικός οφείλει να δώσει έμφαση».

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη από το βιβλίο προκύπτει ότι πολιτική είναι τα πάντα, όλα εκείνα που κάνουμε στην καθημερινή ζωή ανεξάρτητα εάν αυτό εκφράζεται στο διακεκριμένο επίπεδο της Βουλής ή και σε άλλα επίπεδα. Μάλιστα, τόνισε ο κ. Κουβέλης, η καταξίωση της πολιτικής βρίσκεται στη συμμετοχή του καθένα μας στη συλλογικότητα. «Ο πολιτικός στοχασμός για το τί είναι πολιτική είναι η δέσμευση του βιβλίου του Γιάννη Κωνσταντάτου», κατέληξε ο κ. Κουβέλης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου η οποία επικεντρώθηκε στο θέμα που εγείρει το μυθιστόρημα σχετικά με την αλλοτρίωση που προκύπτει όταν η εξουσία, η οποιαδήποτε εξουσία, όπως διευκρίνισε γίνεται αντιληπτή ως αυτοσκοπός. Επιπλέον η κα Ξενογιαννακοπούλου χαρακτήρισε το βιβλίο επίκαιρο σε μία εποχή που ο κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι.

Αφού τόνισε το γεγονός πως όλοι οι ομιλητές-πολιτικοί που διάβασαν το βιβλίο ταυτίζονται με τον ήρωα-πολιτικό με τις θετικές αλλά και τις αρνητικές πλευρές της πολιτικής που μπορεί ένας πολιτικός να βιώσει η πρώην βουλευτής της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, επισήμανε κάθε γραμμή του βιβλίου παραπέμπει στη ζοφερή πραγματικότητα. Η κα Βούλτεψη διάβασε χορεία από το μυθιστόρημα που χαρακτηριστικά κάνουν τη σύνδεση ανάμεσα σε μυθοπλασία και πραγματικότητα.

«Το βιβλίο αυτό είναι εκείνος ο καθρέφτης της πολιτικής που αν δεις το είδωλο σου μέσα του προβληματίζεσαι», τόνισε με τη σειρά του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης.

Αφού ευχαρίστησε όλους εκείνους που το βοήθησαν ο συγγραφέας, Γιάννης Κωνσταντάτος, εξήγησε πως το βιβλίο το οποίο είχε γράψει από το 2000 τελικά εκδόθηκε το 2008. «Δεν αλλάζουν οι πραγματικότητες αλλά οι πρωταγωνιστές, αυτή είναι η ελληνική ιστορία», τόνισε ο συγγραφέας μιλώντας για το κεντρικό μήνυμα του βιβλίου του.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»