Tι γραφει ο ξενος Tυπος απο Καθημερινή


THE TIMES

Η κάμψη του Ντουμπάι

Την περασμένη εβδομάδα, καθώς χιλιάδες θέσεις εργασίας χάνονταν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ένας Νοτιοαφρικανός δισεκατομμυριούχος έστησε το πάρτι της δεκαετίας, εγκαινιάζοντας ένα τεράστιο ξενοδοχειακό συγκρότημα πάνω στο, σχήματος φοίνικα, νησάκι που κτίστηκε από άμμο. (Χρησιμοποιήθηκαν 320 εκατομμύρια κυβικά μέτρα άμμου.) Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, η Οπρα Γουίνφρεϊ, η Σαρλίζ Θέρον κ.ά. Ομως εκτός του νησιού, οι ιδιοκτήτες επαύλεων πληροφορούνταν ότι τους δύο τελευταίους μήνες, οι περιουσίες τους έχασαν το 40% της αξίας τους. Επομένως η κατασκευή ενός ακόμη τεχνητού νησιού θα μπορούσε να αναβληθεί για αργότερα, τη στιγμή μάλιστα που πληθαίνουν οι φήμες ότι το Ντουμπάι θα χρειαστεί να πουλήσει πολλά περιουσιακά του στοιχεία για να εξυπηρετήσει τα χρέη του. Η άνοδος του Ντουμπάι υπήρξε εντυπωσιακό. Αλλά τα προβλήματά του είναι πολλά. Χωρίς σημαντικά δικά του αποθέματα πετρελαίου, είναι το εμιράτο που επεδίωξε να διαφοροποιηθεί για να γίνει ανταγωνιστικό. Δανείστηκε επομένως υπερβολικά κι έγινε ευάλωτο απέναντι στην παγκόσμια κρίση, ενώ το δίκτυο της οικονομικής του ασφάλειας -το γειτονικό Αμπού Ντάμπι- αδυνάτιζε εξαιτίας της μείωσης της τιμής του πετρελαίου. Το πάρτι στη μεγάλη αγορά του Κόλπου τέλειωσε. Αλλά παραμένει ζωντανή η ελπίδα να εξελιχθεί η περιοχή σ' ένα εργαστήρι πολιτικού και οικονομικού πλουραλισμού. Υπάρχουν μάλιστα σοβαρές ενδείξεις ότι οι ηγέτες του Ντουμπάι λαμβάνουν σοβαρά υπ' όψιν τους τις παραινέσεις των επενδυτών να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια.

HASHT-E-SOBH

Διαρκής αιμορραγία

Ο αριθμός των νέων που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν αυξάνεται συνεχώς. Η πλειοψηφία τους αναζητεί καταφύγιο στο Πακιστάν και στο Ιράν, ενώ ένας μικρός αριθμός κατευθύνεται προς την Ευρώπη. Ανάμεσά τους, εκτός από εκείνους που φτάνουν από τύχη στον προορισμό τους, πολλοί επιστρέφουν ως έμποροι ναρκωτικών και ως ασθενείς από το Ιράν ή ως τρομοκράτες από το Πακιστάν. Κι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που η κυβέρνηση του Αφγανιστάν δεν διαθέτει κάποιο ενισχυτικό των νέων πρόγραμμα, ούτε κάνει κάτι για να συγκρατήσει τη διαρκή αιμορραγία ανθρώπινου δυναμικού.

DW-WORLD.DE

Συμφωνούν διαφωνώντας;

Γαλλία και Γερμανία δεν σκοπεύουν να ενισχύσουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών μέσω της μείωσης της φορολογίας. Οπως δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον Γάλλο πρόεδρο, στο Παρίσι, μία γενικευμένη μείωση του ΦΠΑ ίσως να αποτελεί λύση για ορισμένες χώρες, δεν είναι όμως η σωστή απάντηση για Γερμανία και Γαλλία. Το πακέτο μέτρων που προωθεί η Γερμανία, το οποίο συζητείται στο Κοινοβούλιο, αποσκοπεί σε στοχευμένη βοήθεια. Παράδειγμα, η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας ή οι φοροελαφρύνσεις για τους τεχνίτες. «Πρόκειται για μία σειρά μέτρων και θα πρέπει πρώτα να δούμε τις επιπτώσεις τους. Ας μην ξεχνάμε ότι διανύουμε μία εποχή όπου τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς». Αμετακίνητη στις θέσεις της παραμένει η Αγκελα Μέρκελ και στο ζήτημα του πακέτου στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να προσφέρει περισσότερα από τα 50 δισ. ευρώ που προβλέπει ήδη το πρόγραμμα επενδύσεων της κυβέρνησης», τόνισε η καγκελάριος, απαντώντας με αυτό τον τρόπο σε προηγούμενες δηλώσεις του κ. Σαρκοζί αλλά και του κ. Μπαρόζο που είχαν ζητήσει από τη Γερμανία να συνεισφέρει περισσότερα για την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

LA STAMPA

Το τιτάνιο έργο του Ομπάμα

Στο ραδιοφωνικό του μήνυμα ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε χρήση της ρητορικής του «New Deal». Δεν υπέκυψε ωστόσο στην πίεση εκείνων που τον κατηγορούν για ανεύθυνη φορολογική πολιτική. Η θέση του Κέινς, σύμφωνα με την οποία πρώτα δημιουργούμε ελλείμματα, τα οποία στη συνέχεια αντιμετωπίζουμε, είναι λανθασμένη. Εκτός κι αν τα ελλείμματα μειωθούν χωρίς αύξηση της φορολογίας και δίχως να τυπωθεί νέο χρήμα. Κάτι που ούτε ο Μπαράκ Ομπάμα με τις μαγικές δυνάμεις που του αποδίδουν είναι σε θέση να καταφέρει. Για την αντιμετώπιση της κρίσης παραμένει προτεραιότητα να τερματιστούν οι προσπάθειες διάσωσης της διαλυμένης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Αυτό το γνωρίζει τόσο ο ίδιος ο Ομπάμα, όσο και ο επόμενος υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»