Διαστάσεις | 21.11.2008

Κάτι αλλάζει στην Wall Sreet

Την ώρα που οι χρηματιστηριακές αγορές σε όλον τον κόσμο βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και η χρηματοοικονομική κρίση εισέρχεται βίαια στην πραγματική οικονομία, εκατοντάδες τοπ μάνατζερ τσεπώνουν πριμ πολλών εκατομμυρίων.

«Η μετριοφροσύνη και η σεμνότητα δεν ήταν ποτέ τα χαρακτηριστικά της Wall Sreet», επισημαίνει ο Nell Minow από το Ινστιτούτο Οικονομικών Αναλύσεων Corporate Library, αποδίδοντας την άποψη δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών που διαπιστώνουν ότι ενώ καταρρέει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας τους, οι κορυφαίοι μάντατζερ, όχι απλώς δεν υφίστανται συνέπειες, αλλά συνεχίζουν να τσεπώνουν μαζί με τους παχυλούς τους μισθούς πριμ απόδοσης. Για εκατοντάδες μάνατζερ η απληστία είναι τρόπος ζωής. Και όπως επισημαίνει ένας χρηματομεσίτης από την Wall Sreet: «Δεν αξίζουν τα πριμ που παίρνουν. Μόνο αυτοί που έχουν να παρουσιάσουν καλά αποτελέσματα για τους μετόχους θα πρέπει να αμείβονται».

Αναμένουν περισσότερα από περύσι!

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, o οποίος έβαλε στην άκρη 68,5 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και μετοχές. Η επίσημη αιτιολογία ήταν ότι με τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να δοθούν κίνητρα σε ικανά στελέχη για να μείνουν στον όμιλο.

Παρά το γεγονός ότι οι μετοχές βρίσκονταν σε ελεύθερη πτώση στα μέσα Νοεμβρίου, στον χρηματιστηριακό κλάδο επικρατούσε αισιοδοξία ότι φέτος τα μπόνους των μάνατζερ θα ήταν υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, το 67% των μάνατζερ ανάμενε υψηλότερες αποδοχές και μερίσματα.

Η Merrill Lynch είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επενδυτικής επιχείρησης, η οποία για πέντε συνεχή τρίμηνα σημείωνε απώλειες. Παρόλα αυτά έβαλε στην άκρη 6 δισεκατομμύρια δολάρια για να καταβάλει πριμ στα στελέχη της. Αυτή ήταν η απόφαση μέχρι τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου. Στο μεταξύ όμως τα στελέχη αναθεώρησαν την απόφασή τους, όταν διαπίστωσαν ότι οι μεγαλομάνατζερ της Goldman Sachs αποφάσισαν να παραιτηθούν από το δικαίωμα των πριμ. Μια απόφαση που σχολιάστηκε ευνοϊκά από τα ΜΜΕ.

«Πολιτική αυτοκτονία»

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο δικηγόρος Jake Zamansky, που εκπροσωπεί συχνά επενδυτές σε αγωγές κατά επενδυτικών εταιρειών χαρακτηρίζει τα μπόνους αυτοκτονία. «Θα ήταν πολιτική αυτοκτονία για τα ηγετικά στελέχη της Wall Sreet η αποδοχή των πριμ απόδοσης. Κυρίως φέτος όπου η κρίση είναι βαθιά», λέει ο κ. Zamansky

Και πράγματι, η πολιτική αναμιγνύεται στην υπόθεση. Ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo εξετάζει το νομικό πλαίσιο που καθορίζει τις παροχές προς τους μάνατζερ. Ο κ. Cuomo υποψιάζεται ότι οι επενδυτικές εταιρείες θα διαθέσουν μέρος των χρημάτων που θα λάβουν από τα κρατικά πακέτα διάσωσης προκειμένου να δώσουν πριμ στα στελέχη τους. «Αυτά είναι χρήματα των αμερικανών φορολογούμενων», λέει ο εισαγγελέας γνωρίζοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε σάλο. Το γνωρίζουν όμως και επτά τοπ μάνατζερ της Goldman Sachs που αποφάσισαν να παραιτηθούν από τα δωράκια τους, αναγκάζοντας έτσι πολλούς συναδέλφους τους να κάνουν το ίδιο. Κάτι αλλάζει και στη Wall Sreet.

Lia Petridis/Σταμάτης Ασημένιος

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc