Δώστε το γελοίο «απευθείας/kathimerini


Tου Mπαμπη Παπαδημητριου

Ενας πρώην πρωθυπουργός θα καθήσει στο σκαμνί του δικαστηρίου. Στη Γαλλία αυτά. Στην Ιταλία χρειάστηκε να ψηφίσει αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις για να αποφύγει τη δικαστική εξέταση για όσο καιρό θα κυβερνά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο στενότατοι συνεργάτες των αρχηγών και των δύο μεγάλων εκτίθενται και σκύβουν το κεφάλι μπροστά στην κοινή γνώμη και την εισαγγελική έρευνα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πανίσχυροι διευθυντές παρακαλούν επιτροπές βουλευτών και σκουπίζουν τις προσβολές τους, προκειμένου να σώσουν επιχειρήσεις και μπόνους. Σε όλες τις χώρες, τα μέσα ενημέρωσης ενημερώνουν για όλα τούτα, χρησιμοποιούν αδρά χρώματα, μεταφέρουν τις βαριές κουβέντες που ανταλλάσσονται, ξοδεύουν τηλεχρόνο ή εφημεριδοσελίδες για να κρίνει μόνος του καλύτερα ο πολίτης και πελάτης.

Στην Ελλάδα είμαστε αλλιώς!

Και η ανάκριση συνεχίζεται στο καφενείο ή δικαστήριο που έχει γίνει το σπίτι όσων αντέχουν αυτήν την τηλοψία. Καλοδεχόμαστε τις ομιλούσες κεφαλές που κοιτούν μόνον μπροστά ακόμη και όταν συνομιλούν με τον διπλανό τους. Αυτοί τα ξέρουν όλα. Δήθεν ανακρίνοντας μια κυρία που έχει προ καιρού στηθεί για την υπόθεση, σίγουροι ότι δεν θα μπουκάρει στο στούντιο, ως οφείλει, ο εισαγγελέας υπηρεσίας. Και γιατί να φοβηθούν; Οταν η επιτροπή που πρέπει να βρει την αλήθεια «παίρνει μάτι» ξαναμμένη για βιντεοαποκαλύψεις, προϊόντα κοινού και χαρακτηρισμένου εγκλήματος, που τα εξαγνίζει στα μάτια όλων υμών των εξίσου περίεργων, αχρηστεύοντάς τα στη δικανική κρίση. Και στο μεταξύ, ο μάρτυρας-οδηγός-του-ηγουμένου-στην-Αθήνα, αυθορμήτως προσελθών στον ανακριτή και διαβασμένος στην επιτροπή, διαβάζει από το φαξ που του έστειλαν τα παλικάρια από τον γνωστό τηλεσταθμό, λέγοντας πως έχει κρατήσει σημειώσεις από το Ιντερνετ.

Και όλα τούτα χωρίς να τιμωρείται κανείς, χωρίς κανείς να φοβάται το γελοίο και τον εξευτελισμό. Μια τεράστια παγίδα που άνοιξε η άθλια μέθοδος Καρχιμάκη, στην οποία πέφτουν ένας ένας αξιόλογοι πολιτικοί και από τις δύο πλευρές. Φταίει ο Συνασπισμός που συμπεριέλαβε στον κατάλογο μαρτύρων τη δικηγόρο των ακτημόνων που χρόνια τώρα προσπαθούν να στριμώξουν τον διαβολοκαλόγηρο; Και δεν φταίει ο εμπνευστής της ερώτησης των «12 του ΠΑΣΟΚ» που τα έβαλαν όλα έναν παρά στα μέσα του καλοκαιριού, όταν συμφώνησαν να βοηθήσουν τον αναξιοπαθούντα τηλεοπτικό παράγοντα που το μόνο που ζήτησε είναι να μη δικαστεί για παλαιές αμαρτίες του;

Και ανεχόμαστε διαταραγμένους ερευνητές (απ’ αυτούς που ούρλιαζαν κάποτε πάνω στο Αιγάλεω την τουρκική, απλώς κόντρα στον Σημίτη), χωρίς να ζητούμε εξήγηση σε ποια πολυθρόνα έχει καθήσει, πριν βαφτεί κατακόκκινος για το γυαλί. Φτάνει που κεραυνώνει τον ιταμό ηγούμενο και τον «Ρασπούτιν» συνεργάτη αυτού, σε μια υπόθεση που θα έκανε άλλους λαούς να φτύνουν τον κόρφο τους. Λαοί που δικάζουν όλους το ίδιο, με την ίδια μεθοδικότητα, που στέκουν σοβαροί απέναντι στα σοβαρά, σκεπτικοί μπροστά στα δυσάρεστα. Την ίδια ώρα που εμείς επιλέγουμε να συνυπάρξουμε με τους διασκεδαστές της γελοιότητας που επιμένουμε να αποκαλούμε «πολιτική»! Ας τα δείξει τότε «απευθείας» το κανάλι της Βουλής!

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»