Κόντρα για τα υπομνήματα


Την Τρίτη καταθέτει στην Εξεταστική ο Π. Ψωμιάδης

Δευτέρα, 24.11.08

Πυρά ΠΑΣΟΚ κατά Ν.Δ. και ΚΚΕ, που έκριναν δεκτά τα γραπτά υπομνήματα με τα οποία κατέθεσαν το πρωί της Δευτέρας ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που μετέχουν στην Εξεταστική χαρακτηρίζουν ως απολύτως αντιφατική τη στάση των κομμάτων που αποδοκίμασαν εντούτοις δέχτηκαν τα γραπτά υπομνήματα. «Με την απόφασή τους αυτή, κατά πλειοψηφία, αποδυναμώνουν την δυνατότητα διαλεύκανσης του μείζονος αυτού σκανδάλου από την Εξεταστική Επιτροπή, καταργούν την ουσία διατάξεων των αρ. 144 και 145 του Κανονισμού της Βουλής, και δημιουργούν προηγούμενο τόσο για τους επόμενους μάρτυρες αυτής, όσο και για μελλοντικές Εξεταστικές Επιτροπές να αρνηθούν την προφορική εξέταση».

Απαράδεκτο χαρακτήρισε o Θεόδωρος Πάγκαλος το γεγονός ότι ο Εφραίμ και ο Αρσένιος έφυγαν. «Αν υπήρχε προανακριτική δεν θα είχαμε αυτό το δίλλημα και δεν θα έτρωγε αυτό το σκαμπίλι η Βουλή από αυτόν τον ανεκδιήγητο τύπο» δήλωσε στον Alpha 9,89.

Η Επιτροπή ταυτόχρονα εξέδωσε και κοινή ανακοίνωση με την οποία καυτηριάζει και χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη στάση των γερόντων. Οπως σημειώνεται, η συμπεριφορά τους «πάρα πολύ πιθανόν να εκληφθεί ως επιβεβαίωση της μέχρι τούδε στάσης τους απέναντι στο σημαντικό πρόβλημα το οποίο διερευνούμε».

Παρέμβαση στο θέμα της Μονής Βατοπαιδίου έκανε μέσω της συχνότητας του City 99,5 και η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. «Δε θα μας συγχωρήσουν οι πολίτες, αν δε μάθουν την αλήθεια για το Βατοπαίδιο» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι «υπάρχει θέμα όταν μοναχοί και παπάδες βρίσκονται με off shore εταιρείες, ξεπερνούν τον απλό πολίτη και τον πολιτικό».

Τι προηγήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή

Η στάση των δύο μοναχών προκάλεσε έντονο προβληματισμό στα μέλη της Επιτροπής, καθώς δεν είχε επιτραπεί σε προηγούμενους μάρτυρες να καταθέσουν ή και να αναγνώσουν υπόμνημα.

«Μ’ έχουν καλέσει και ήδη έδωσα και θα ξαναδώσω εξηγήσεις στον Εισαγγελέα. Οι συνήγοροί μου, λοιπόν, με συμβούλεψαν ότι δεν μπορώ να είμαι μάρτυρας και εδώ και εκεί, να δώσω εξηγήσεις, να φέρομαι ως ύποπτος. Γι’ αυτό και εγώ έφερα ένα υπόμνημα, όπως με συμβούλεψαν οι συνήγοροί μου, να παραδώσω στην Επιτροπή. Σέβομαι την Επιτροπή, σέβομαι όλους ξεχωριστά, προσεύχομαι για εσάς να σας φωτίσει ο Θεός να δώσετε σωστή θέση και να έχετε σωστή διερεύνηση του θέματος,αλλά δεν μπορώ να παραστώ και να δεχθώ ερωτήσεις. Διότι εγώ και μία καλημέρα να πω, θα την παρεξηγήσουν οι δημοσιογράφοι», ανέφερε ο κ.Εφραίμ.

Ο δε κ.Αρσένιος υποστήριξε πως «δεν μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα και ύποπτοι και μάρτυρες κατά τους διεθνείς κανόνες και τους εθνικούς».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε πως στο παρελθόν, άλλη Εξεταστική Επιτροπή για το καζίνο του Φλοίσβου, είχε δεχθεί υπόμνημα της δημοσιογράφου Έλλης Στάη, χωρίς συνέπειες - ενώ επίσης, είχε επιτραπεί στον κ. Εφραίμ να καταθέσει υπόμνημα σε μία άλλη προκαταρκτική εξέταση που γινόταν σε βάρος δικαστίνας.

Ο Γρηγόρης Νιώτης (ΠΑΣΟΚ) πρότεινε μία ενδιάμεση λύση: Να επιτραπεί στους δύο μοναχούς να αναγνώσουν το υπόμνημά τους και μετά να τους επισημανθεί πως, είχαν μεν το δικαίωμα να αρνηθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις, αλλά αυτό θα θεωρείτο προσβολή προς το Κοινοβούλιο - και να οριστεί νέα ημερομηνία κατάθεσης.

«Αν το υπόμνημα είναι εκατό σελίδες, φαντάζομαι πως δεν μπορεί να αναγνωσθεί, αλλά να κατατεθεί», αντείπε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος (ΝΔ).

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους συγκεκριμένους μάρτυρες να αναγνώσουν κατ’ εξαίρεση το υπόμνημά τους. Αν πιστεύουν ότι πρέπει να μας το στείλουν μέσω ταχυδρομείου, ή με άλλον τρόπο,ας το κάνουν», υποστήριξε ο Ν. Τσούκαλης (ΣΥΡΙΖΑ).

«Ας κατατεθεί το υπόμνημα στη Βουλή με τη διαδικασία που κατατίθενται όλα τα έγγραφα,αλλά όχι στην Εξεταστική Επιτροπή - ώστε να δείξουμε ότι δεν υιοθετούμε τέτοιου είδους πρακτικές», πρότεινε ο Αθ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ).«Αν συμβεί αυτό, η Υπηρεσία θα μας στείλει πάλι σε εμάς το έγγραφο,οπότε πάλι θα το αναγνώσουμε», παρατήρησε ο Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ).

Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία, οπότε με ψήφους 13 (ΝΔ-ΚΚΕ) έγινε δεκτή η κατάθεση του υπομνήματος με παράλληλο σχολιασμό εκ μέρους της Επιτροπής, έναντι της πρότασης του ΠΑΣΟΚ συνεπικουρούμενης από τον ΣΥΡΙΖΑ (9 ψήφοι) και τη θέση του ΛΑΟΣ (1 ψήφος).

Νέες καταθέσεις

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, εάν έχει κληθεί να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, δήλωσε: «Την Τρίτη, στην Εξεταστική Επιτροπή τα ασύστολα ψεύδη που ακούστηκαν από άτομα που εκτελούσαν διατεταγμένη αποστολή τελειώνουν. Η αλήθεια θα λάμψει»

Στην Εξεταστική Επιτροπή καταθέτει τη Δευτέρα ο πατέρας της Αικατερίνης Πελέκη, Διονύσης, ενώ την Τρίτη καταθέτει ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος, Στέλιος Γκρόζος. Το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι δε θα δεχθεί πόρισμα, αν δεν ανοίξουν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί όχι μόνο της μονής αλλά και όλων των προσώπων που έχουν σχέση με τις ανταλλαγές και την πώληση των ακινήτων.

Απειλές καταγγέλλει η Κάνου

Απειλές κατά της ζωής της από το δίδυμο Σωτηροπούλου-Κουκουβίνου, μετά την κατάθεσή της στην Εξεταστική Επιτροπή, ανέφερε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελο Μαδεμλή η Ντίνα Κάνου. Σύμφωνα με όσα είπε το πρωί της Δευτέρας στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, η Σωτηροπούλου και ο Κουκοβίνος απείλησαν την ίδια, τα παιδιά της, τον νομάρχη Θεσσαλονίκης, αλλά και τον αδελφό του. Μάλιστα, η κ. Κάνου ισχυρίζεται ότι έχει και ηχητικό ντοκουμέντο από τις απειλές, το οποίο έχει θέσει στη διάθεση των δικαστικών αρχών.



City 99,5

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc