Το θέμα της ημέρας | 27.11.2008

Η Ινδία στη δίνη του ισλαμικού τζιχάντ

Ποίοι κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις στη Βομβάη; Ο Γερμανός ειδικός σε ζητήματα τρομοκρατίας Μπερντ Γκέοργκ Ταμ εμφανίζεται σε συνέντευξή του πεπεισμένος ότι οι επιθέσεις φέρουν την σφραγίδα της Αλ Κάιντα.

Πολύ μακριά από την προσοχή της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες έχουν ξεκινήσει ιερό πόλεμο κατά της Ινδίας. Ιδεολογικά, αλλά πιθανότατα λογιστικά και οικονομικά οι ομάδες αυτές στηρίζονται από το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα, πιστεύει ο γερμανός ειδικός σε ζητήματα τρομοκρατίας Μπερντ Γκεοργκ Ταμ. Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του 1ου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης αναφέρθηκε σε ότι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την οργάνωση «Μουτζαχεντίν του Ντεκάν» που ανέλαβε την ευθύνη των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βομβάη: «Η ομάδα αυτή ευθύνεται για μια σειρά επιθέσεων που έγιναν φέτος στην Ινδία. Δυστυχώς πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι η Ινδία βρίσκεται στη δίνη του ισλαμικού τζιχάντ, του ιερού πολέμου των ισλαμιστών, με τρομοκρατικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σε διάφορα σημεία της χώρας. Υπάρχουν τρομοκρατικές οργανώσεις από την περιοχή του Κασμίρ ή ακόμα και από το γειτονικό Μπαγκλαντές που δρουν στις κεντρικές περιοχές της Ινδίας. Παράλληλα δραστηριοποιούνται και οι λεγόμενοι «γηγενής τρομοκράτες», δηλαδή μουσουλμάνοι που έχουν γεννηθεί και κοινωνικοποιηθεί στην Ινδία. Αυτό που διαφεύγει συχνά της προσοχής μας είναι ότι το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα έχει κηρύξει κατά της Ινδίας τον ιερό πόλεμο με αφορμή τη διαμάχη Πακιστάν και Ινδίας για τον έλεγχο της αμφιλεγόμενης περιοχής του Κασμίρ. Συνεπώς η Αλ Κάιντα έχει απλώσει το δίχτυ της στην Ινδία διατηρώντας ισχυρούς δεσμούς με ισλαμιστές τρομοκράτες έτοιμους να δράσουν».

Η Αλ Κάιντα είναι ένα τρομοκρατικό δίκτυο χωρίς κεντρικό αρχηγείο

Τραυματίας στον σιδηροδρομικό σταθμό της ΒομβάηςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Τραυματίας στον σιδηροδρομικό σταθμό της ΒομβάηςΟ γερμανός ειδικός Μπερντ Γκεοργκ Ταμ εμφανίζεται πεπεισμένος ότι οι χθεσινές επιθέσεις στην οικονομική μητρόπολη της Ινδίας φέρουν τη σφραγίδα της Αλ Κάιντα: «Η Αλ Κάιντα είναι στην ουσία ένα κίνημα, το οποίο δρα γεωγραφικά από την περιοχή Βαζιριστάν στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν. Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι η Αλ Κάιντα δεν είναι πλέον η οργάνωση, η οποία ξεκίνησε κάποτε από το Εμιράτο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν. Έχει μετεξελιχθεί σε ένα διεθνές κίνημα, που διαθέτει σε όσους επιθυμούν να πολεμήσουν για τον ιερό σκοπό, γνώσεις, εμπειρίες, αλλά και τη λογιστική του υποστήριξη. Έτσι δεν αποκλείεται τα πλοκάμια της αλ Κάιντα να φθάνουν ακόμα και μέχρι την οργάνωση των «Μουτζαχεντίν του Ντεκάν». Μην ξεχνάτε ότι η Αλ Κάιντα είναι σήμερα ένα τρομοκρατικό δίκτυο που λειτουργεί χωρίς κεντρικό αρχηγείο.».

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

DW

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»