Συνεχίζονται οι εκρήξεις στο Μουμπάι /kathimerini

Συνεχίζονται οι εκρήξεις στο Μουμπάι
Η ινδική αστυνομία άρχισε να αναλαμβάνει τον έλεγχο του ξενοδοχείου Taj Mahal στο Μουμπάι που δέχθηκε την επίθεση των ενόπλων και κόστισε τη ζωή 101 ανθρώπων.

Τρεις ισχυρές εκρήξεις ακουστήκαν στη νότια περιοχή της πόλης Μουμπάι, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Παράλληλα, τα ινδικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για επιχείρηση εναντίον των ενόπλων που κρατούν όμηρο έναν ραβίνο στο Nariman House.

Η αστυνομία δεν έχει δώσει καμία εξήγηση για τις εκρήξεις, αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η μια έκρηξη προερχόταν από το ξενοδοχείο Taj Mahal, η δεύτερη από το ξενοδοχείο Oberoi/Trident και η τρίτη από το Nariman House, όπου κρατείται όμηρος ο ραβίνος Γκαβριέλ Χόλτζμπεργκ.

Τουλάχιστον 101 είναι οι νεκροί από τις επιθέσεις ενόπλων «τρομοκρατών» στο Μουμπάι, ανακοίνωσε η αστυνομία στην πόλη αυτή της Ινδίας σήμερα Πέμπτη.

Τουλάχιστον τρεις ξένοι είναι ανάμεσα στους νεκρούς των πολύνεκρων επιθέσεων στην Μουμπάι και έντεκα τραυματίστηκαν, μετέδωσε το ινδικό πρακτορείο Press Trust.

Ένας 41χρονος Ιάπωνας, ένας Ιταλός και ένας 49χρονος Αυστραλός σκοτώθηκαν, διευκρίνισε το πρακτορείο, επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές. Το ινδικό τηλεοπτικό δίκτυο NDTV μετέδωσε πως οι ξένοι που έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις μπορεί να φτάνουν τους εννιά.

Οι τραυματίες είναι από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Νορβηγία, τον Καναδά και την Σιγκαπούρη.

«Έχουμε επίσης έναν απολογισμό 287 τραυματιών», είπε ο Ράμες Τέιντ, ανώτατο στέλεχος της αστυνομίας, από το επιχειρησιακό της κέντρο στην πόλη στο κρατίδιο Μαχαράστρα, που αποτελεί την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.

Η ινδική αστυνομία άρχισε να αναλαμβάνει τον έλεγχο του ξενοδοχείου Taj Mahal στην πόλης Μουμπάι που δέχθηκαν την επίθεση των ενόπλων, αλλά υπάρχουν ακόμη όμηροι που κρατούνται στο ξενοδοχείο Oberoi, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

"Ανθρωποι που κρατούντο όμηροι εκεί απελευθερώθηκαν. Αλλά υπάρχουν άνθρωποι στα δωμάτια, δεν ξέρουμε πόσοι», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του κρατιδίου της Μαχαράστρα Ρ.Ρ. Ρόι.

Ο ίδιος δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη όμηροι στο ξενοδοχείο Oberoi.

"Για τον λόγο αυτόν οι επιχειρήσεις διεξάγονται με προσοχή για να μην υπάρξουν αθώα θύματα», πρόσθεσε.

Η ινδική αστυνομία που εισήλθε στο ξενοδοχείο Taj Mahal της πόλης Μουμπάι ανακοίνωσε ότι οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων προχωρούν «δωμάτιο προς δωμάτιο».

"Έχουν ανευρεθεί πτώματα στο εσωτερικό και τα μεταφέραμε. Η επιχείρηση συνεχίζεται. Υπάρχουν πελάτες στα δωμάτια, αλλά δεν μπορούμε να σας δώσουμε αριθμούς. Δεν υπάρχουν όμηροι στο Taj Mahal», δήλωσε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας στο τηλεοπτικό δίκτυο NDTV.

Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα να εξακολουθούν να υπάρχουν όμηροι στο ξενοδοχείο Oberoi, καθώς και στο Nariman House, όπου στεγάζεται ένα εβραϊκό κέντρο, πρόσθεσε.

Ξένοι παγιδευμένοι

Στιγμές αγωνίας έζησε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς επτά ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, είχαν εγκλωβισθεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στο ξενοδοχείο Taj Mahal, του Μουμπάι.

"Οι ευρωβουλευτές και οι συνοδοί τους διέφυγαν χωρίς να έχουν τραυματιστεί, αυτήν την ώρα βρίσκονται στην κατοικία του Γάλλου προξένου στη Βομβάη και προσπαθούμε να δούμε πως θα τους επαναπατρίσουμε", δήλωσε η υπεύθυνη για τον Τύπο στο Ευρωκοινοβούλιο, κα Μάρτζορι Βαν ντεν Μπρόκεν.

H αποστολή της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου αποτελείτο από οκτώ ευρωβουλευτές, ένα όμως μέλος της παρέμεινε στο Νέο Δελχί. Στην αποστολή δεν συμμετείχε Έλληνας ή Κύπριος ευρωβουλευτής.

Οι παγιδευμένοι φιλοξενούμενοι έμαθαν από συνομιλίες που είχαν μέσω φορητών τηλεφώνων ότι οι Ινδικές δυνάμεις είχαν εμπλακεί σε συγκρούσεις με τρομοκράτες στο κτίριο, αλλά δεν υπήρχε ασφάλεια στο δωμάτιο όπου βρίσκονταν.

Ισπανική διπλωματική πηγή τόνισε πως η κυβέρνηση θα στείλει αεροσκάφος για να απομακρύνει το συντομότερο δυνατόν του Ισπανούς πολίτες από την Μουμπάι.

Κέντρο διαχείρισης της κρίσης λειτουργεί στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και ομάδα ψυχολόγων θα μεταβεί στη Μουμπάι για να συμπαρασταθεί στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων, ανακοινώθηκε από το υπουργείο.

Ένας Πολωνός βρίσκεται στο ξενοδοχείο Oberoi/Trident της Μουμπάι το οποίο έχουν καταλάβει ένοπλοι και πολιορκείται από τις ινδικές δυνάμεις ασφαλείας, ανακοίνωσε ο πολωνός επιτετραμμένος στην Ινδία Πιότρ Οπαλίνσκι.

"Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει στο μέτρο του δυνατού να παραμείνεις κρυμμένος. Επικοινωνήσαμε μαζί του και είναι ασφαλής", τόνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, αρκετοί Πολωνοί βρίσκονταν στο ξενοδοχείο το βράδυ της Τρίτης για μια εκδήλωση του προξενείου.

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας ανακοίνωσε στο Σίδνεϊ ότι τουλάχιστον δύο αυστραλοί πολίτες τραυματίστηκαν στις επιθέσεις αυτές.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ






Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»