Η Ευρώπη Σήμερα | 19.11.2008

10 χρόνια ΟΝΕ

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται από την καθιέρωση της ΟΝΕ. Η οικονομική και νομισματική ένωση ήταν το μεγαλύτερο στοίχημα της Ευρώπης μετά την ενιαία εσωτερική αγορά του Ζακ Ντελόρ

Ένα στοίχημα κερδισμένο μέχρι στιγμής, εκτιμά η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως ο ΄Ελληνας ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και μέλος στην Επιτροπή Προϋπολογισμών Μαργαρίτης Σχοινάς:

«Η γέννηση της ΟΝΕ και η πορεία της αυτά τα χρόνια ήταν μία από τις μεγαλύτερες στιγμές στην 60χρονη πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Είναι μία επιτυχημένη ιστορία, ένα succes story, το οποίο εξυπηρέτησε τόσο εκείνες τις οικονομίες που είχαν ήδη εθιστεί σε αντιπληθωριστικές πολιτικές και με το ευρώ έμειναν στον δρόμο της δημοσιονομικής συνέπειας, όσο και τις οικονομίες, οι οποίες μετά από δεκαετίες δημοσιονομικής ανορθολογικότητας, βρήκαν μέσω της ΟΝΕ τον δρόμο της σταθερότητας, των χαμηλών επιτοκίων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης»

«Απαραίτητη η δημοσιονομική πειθαρχία»

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Σε ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τονίζει τα θετικά της νομισματικής ένωσης. Δεν λείπουν όμως και εκείνοι που εκφράζουν αντιρρήσεις για την ακρίβεια, για την πολιτική επιτοκίων και κυρίως για τα αυστηρά κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας. Πάντως οι περισσότεροι ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι η δημοσιονομική πειθαρχία είναι απαραίτητη στην Ευρωζώνη:

«Το Σύμφωνο Σταθερότητας χρειάζεται, αυτό που δεν χρειάζεται είναι η πολύ στεγνή και δογματική του ερμηνεία» λέει ο ευρωβουλευτής Μαργαρίτης Σχοινάς. «Ξέρω ότι τα όρια είναι λίγο δυσδιάκριτα, αλλά στην πράξη νομίζω ότι λειτουργεί αυτή η κόκκινη γραμμή...»

«Με το ευρώ πιο ορατά τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας»

Κριτική στάση εκφράζει ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Δημήτρης Παπαδημούλης. Χαρακτηρίζει «νεοφιλελεύθερο» το Σύμφωνο Σταθερότητας και υποστηρίζει ότι με το ευρώ έγιναν πιο ορατά και πιο βασανιστικά τα διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας:

«Η μεγάλη ακρίβεια, πληθωρισμός 30% πάνω από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη λόγω των καρτέλ. Το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών, 15% του ΑΕΠ, μία βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας. Οι μεγάλες ανισότητες, χαμηλοί μισθοί σε σύγκριση με τους άλλους Ευρωπαίους που έχουν το ευρώ, αλλά με πολύ ακριβές τιμές»

Το ευρώ σωσίβιο σωτηρίας;

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Βέβαια, ακόμα και οι σκεπτικιστές παραδέχονται ότι σε μία εποχή διεθνούς κρίσης, όπως η σημερινή, το ευρώ προσφέρει σωσίβιο σωτηρίας στην ελληνική οικονομία:

«Στην Ελλάδα η συμμετοχή μας στο ευρώ μας προστατεύει από μία μεγάλη υποτίμηση που θα είχε συμβεί αν είχαμε ακόμη τη δραχμή» επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού. «Αλλά το ευρώ δεν είναι το μαντζούνι που θεραπεύει πάσα νόσο της ελληνικής οικονομίας»

Τί θα γίνει όμως από δω και πέρα; Μπορεί η Ευρωζώνη να ξεπεράσει την ύφεση;

«Πιστεύω ότι πρέπει να δούμε δύο πράγματα, ειδικά στους σημερινούς δύσκολους καιρούς» εκτιμά ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαργαρίτης Σχοινάς. «Πρώτον, να δούμε και το «όμικρον» της ΟΝΕ, όχι μόνο το «νι». Δηλαδή χρειαζόμαστε οπωσδήποτε επειγόντως έναν οικονομικό συντονισμό, μία οικονομική διακυβέρνηση, όχι απλώς τη νομισματική σταθερότητα που γνωρίσαμε μέχρι τώρα. Και δεύτερον χρειαζόμαστε μεγαλύτερες και καλύτερες δομές εποπτείας, λογοδοσίας και κανόνων που θα μας επιτρέψουν πρώτα μέσα στην Ευρωζώνη και μετά με το μοντέλο της Ευρωζώνης στην παγκόσμια οικονομική αγορά, να δείξουμε ότι η Ευρώπη βαδίζει συντονισμένα και στο οικονομικό κομμάτι της ΟΝΕ»

Στρασβούργο, Γιάννης Παπαδημητρίου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc